xf

dijous, 4 d’octubre del 2012

TURQUIA BOMBARDEJA SÍRIA

El primer ministre turc confirma que han bombardejat alguns objectius després de l'atac a un poble fronterer que ha costat la vida a cinc persones

Les forces armades de Turquia han bombardejat aquest dimecres objectius dins de Síria en represàlia per un obús llançat des del país àrab que ha matat cinc persones en un poble turc pròxim a la frontera.

"Les nostres Forces Armades, seguint les regles de conflicte, han bombardejat objectius a Síria, després de determinar mitjançant el radar des d'on han disparat", assegura un comunicat de l'oficina del primer ministre de Turquia.


El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, havia instat a la tarda Ankara que obrís tots els canals de comunicació amb Damasc per rebaixar les tensions, després de conèixer l'atac Sirià. Ban ha mantingut una conversa telefònica amb el ministre d'Exteriors turc, Ahmet Davutoglu, qui li ha traslladat la seva "profunda preocupació" per l'incident després de la caiguda al seu territori de l'obús llançat aparentment des de Síria. Després de l'obús s'han constatat cinc morts i tretze ferits, segons va informar el portaveu de Ban, Martin Nesirky.

El màxim responsable de Nacions Unides ha expressat les seves condolències per la pèrdua de vides humanes i ha instat el ministre turc a mantenir oberts "tots els canals de comunicació" amb les autoritats sirianes per rebaixar qualsevol tensió que pugui sorgir com a resultat de l'incident. El cap de la diplomàcia turca, que també ha conversat amb el representant especial de l'ONU i la Lliga Àrab per a Síria, Lakhdar Brahimi, ha declarat que l'obús sirià és "la gota que fa vessar el got" i havia anunciat represàlies, que finalment s'han produït.


INTERCANVI D'ACUSACIONS

El president de Síria, Baixar al-Assad, acusa Turquia de recolzar obertament els "terroristes" que combaten des de fa gairebé dos anys contra les autoritats de Damasc, un país que acull en tretze campaments 93.576 refugiats sirians que han fugit del seu país pel conflicte, segons dades del Nacions Unides. Per un altre costat, el portaveu de Ban ha dit avui a la premsa a la seu de l'ONU que els últims atacs a la ciutat d'Alep, on han mort almenys 33 persones i desenes han resultat ferides, són un "nou exemple" de violència que obliga la comunitat internacional a actuar de forma responsable per frenar el bany de sang. Turquia pot ser el país que lideri aquesta ofensiva internacional contra el règim sirià.


   

El viceprimer ministre turc, Bülent Arinç, ha assegurat que l'atac sirià en territori turc "exigeix una represàlia segons el dret internacional. Les disposicions de l'OTAN són molt clares i determinen que tots els països membres tenen la responsabilitat de respondre quan un d'ells és agredit", ha recordat Arinç. "Quan els nostres ciutadans perden la vida i el nostre territori és atacat, per descomptat que protegirem els nostres drets", ha promès el viceprimer ministre, segons informa l'agència semipública Anadolu.

L'article 5 del Tractat de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord preveu la defensa col·lectiva davant un atac contra un dels seus membres. L'OTAN, que l'any passat va intervenir durant mesos a Líbia, ha tractat fins ara de mantenir-se al marge del conflicte sirià.

FRONT BÈL·LIC PER A L'OTAN

Un projectil disparat durant els combats entre rebels sirians i tropes regulars al voltant del post fronterer de Tel Abyad ha causat avui cinc morts i tretze ferits, dos d'ells greus, al poble turc d'Akçakale. Divendres ja va caure un primer obús al poble i va destrossar una casa, però sense causar víctimes. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, ha cancel·lat el seu programa previst i ha convocat una reunió de crisi al seu gabinet, amb el ministre d'Exteriors, Ahmet Davutoglu, i el cap de l'Estat Major. També s'ha entrevistat amb el primer ministre britànic, Nick Clegg, a Ankara. Un front bèl·lic per a l'OTAN s'obre a l'est d'Europa.


Davutoglu, per la seva banda, ha conversat per telèfon amb Anders Fogh Rasmussen, el secretari general de l'OTAN, i amb Lakhdar Brahimi, el representant per a Síria de Nacions Unides i la Lliga Àrab, segons informa l'emissora CNNTürk. El juny passat Turquia ja va amenaçar d'usar la força contra Síria després que les forces antiaèries del país àrab fessin caure un dels seus caces bombarders a prop de la costa. Turquia acull en 13 campaments 93.576 refugiats sirians que han fugit del país pel conflicte, segons dades del Nacions Unides, entre ells alts oficials desertors que s'han unit a l'Exèrcit Lliure de Síria.

Agències (Turquia)
www.elperiodico.cat
[Consulta: 3 d'octubre de 2012]

FEM-NE EL COMENTARI:

- Creus que pot ser l'inici d'un conflicte bèl·lic a gran escala a l'Est d'Europa?
- Què és l'OTAN i quin és el seu origen?
- En els darrers anys s'han produït rebel·lions als països àrabs. Esmenta quins han sigut els països on hi ha hagut conflicte i com han acabat?
- Com està la situació a Síria? Qui s'enfronta?
- Quina és la vostra opinió respecte a que, tal com diu un article de l'OTAN, es pugui atacar si un país és agredit? Recolzes la dita "Ull per ull, dent per dent"?
...

1 comentari:

  1. Des del meu punt de vista, crec que és indignant que a ple segle XXI resolem els conflictes amb violència armada. Estem al segle XXI i la gent a oblidat el raonament. Milions de persones al món porten anys lluitant, però lluitant perquè no hi hagin guerres, lluitant per què la violència s’aturi. I resulta que quan ja ho hem “mig aconseguit” arriben dos països i es bombardejant?
    Això és indignant! Un cop més la política acaba amb el món. Per raons polítiques mor la gent, per raons polítiques la gent viu castigada i sense llibertat, i tot per què algunes persones tinguin el poder.
    L’OTAN és un exemple de lluita contra aquests conflictes. L’OTAN, és una organització internacional amb l'objectiu de col•laborar en la defensa en els camps polític, econòmic i militar.
    Però no perquè un país t’aguï atacat as de atacar tu també, és a dir, les coses es poden raonar, es poden parlar, i no tot s’ha de resoldre a la força. Sembla mentirà que l’home, aquell esser que ha fet tantes coses al llarg de la seva història, encara no pugui controlar la seva ira.

    ResponElimina