xf

dilluns, 8 d’octubre del 2012

HUGO CHÁVEZ GUANYA LES ELECCIONS

Hugo Chávez guanya les eleccions de Veneçuela amb més del 54% dels vots

L'actual líder serà president per quarta vegada i durant sis anys més, fins al 2019.

Hugo Chávez ha guanyat les eleccions a Veneçuela amb més del 54% dels vots, davant el 45% de suport que ha aconseguit el seu principal rival, Henrique Capriles. És la quarta vegada que Chávez es proclama vencedor i serà president del país sud-americà durant sis anys més. Un cop coneguts els resultats, Chávez s'ha dirigit al poble des d'un balcó del Palau de Miraflores, a Caracas, i ha demanat a Déu que li doni salut per continuar treballant per als veneçolans.

Seguidors de Chávez celebren la victòria / REUTERS

El seu rival, l'advocat Capriles, ha reconegut la derrota de seguida, sense posar en dubte els comicis. La participació ha superat les expectatives i ha arribat a prop del 81% del cens. Chávez seguirà presidint Veneçuela i, si compleix tota la legislatura, cosa no gens clara pels seus problemes de salut, serà per sis anys més. De fet, ell mateix ha demanat a Déu salut davant tots els veneçolans que s'han acostat al Palau de Miraflores, una vegada s'han tancat els col·legis electorals i s'han escrutat els vots.

Amb el seu to habitual, Chávez, que aviat farà vint anys que és president, ha agraït al seu rival que hagi reconegut la derrota de seguida i ha estès la mà a Henrique Capriles per dialogar i treballar junts per al país. El líder veneçolà també ha carregat contra el capitalisme.

Seguidors de Chávez celebren la victòria / REUTERS

Tot i això, la victòria del líder bolivarià no ha estat àmplia, ja que el seu rival ha aconseguit prop del 45% del suport del poble, i, en aquest sentit, Capriles ha declarat que s'ha plantat una llavor de canvi i que no deixarà sols a tots els que l'han votat, com tampoc a la resta.

FEM-NE EL COMENTARI:

- Creus que Chávez és un bon exemple de democràcia? Creus que han estat unes eleccions netes?

- Investiga aquest pintoresc personatge. Anècdotes, decisions, caràcter, ...

- Quina situació hi ha actualment a Veneçuela?

- Chávez és conegut per ser anticapitalista. Què significa?
...

1 comentari:

  1. Hugo Chávez és fill de Mestres. El seu pare, Hugo de los Reyes Chávez i la seva mare, Elena Frías. Ha tingut dos matrimonis i té 4 fills. Va estudiar a l'Acadèmia Militar de Veneçuela i també les ciències polítiques a la Universitat Nacional Experimental Simón Rodríguez. També té del grau militar de coronel.
    El 1982, va crear secretament ell i altres militars el Moviment Bolivarià Revolucionari-200 (MBR-200), d'esquerres i nacionalista.
    Ell exercia de candidat a les eleccions, i diferents partits d’esquerres estigueren a favor seu. Va guanyar les eleccions del 6 de desembre de 1998, sent el 53è president de Veneçuela.
    En els anys que ha exercit de president, la república ha reforçat llaços amb la Comunitat Andina de Nacions (CAN) i s'ha unit al MERCOSUR, un tractat internacional de cooperació econòmica en l'àmbit de l'Amèrica del Sud.
    La República Bolivariana de Veneçuela és un país d'Amèrica, format per una part continental i per moltes illes petites i illots al mar Carib, la capital i la ciutat més poblada és Caracas
    Les autoritats nacionals de l'Estat estan situades a la capital, perquè la Constitució Nacional diu que és el seient dels òrgans del Poder Públic Nacional.
    L'Administració Pública hi és per ajudar els ciutadans i es basa en els principis d'honestedat, participació, celeritat, eficàcia, eficiència, transparència, rendició de comptes i responsabilitat.( article 141 de la Constitució de la República). El Poder Públic es reparteix entre el Poder Nacional, el poder Estadal i el poder municipal.
    El territori de l’estat es divideix en 23 estats federals, un Districte capital que comprèn a la ciutat de Caracas, i les Dependències Federals formades per més de 311 illes, la gran part deshabitats. A més, l'Estat Veneçolà reclama i la Guaiana Esequiba com part de Veneçuela.
    Els estats són autònom uns dels altres i iguals políticament, organitzant la seva administració i els seus poders públics per mitjà d'una Constitució Estadal, dictada pel Consell Legislatiu d'acord amb les lleis de la Federació.
    Anti capitalista: Diferents idees, moviments i actituds que suposen al capitalisme. Ja sigui de manera total o parcial. Els anti capitalistes poden estar a favor de col•lectivismes i com unitarisme econòmic o social, però no obligatòriament. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anti-capitalism_color.gif
    En aquest enllaç i trobaràs una imatge on es veu molt ben representat el que és l’ anti capitalisme.
    Laia Fernández

    ResponElimina