xf

dilluns, 8 d’octubre del 2012

MENYS PRESSUPOST PER LES BEQUES ERASMUS

El Ministeri d'Educació baixa en un 60% el pressupost per a les beques Erasmus

La secretària d'Estat, Monserrat Gomendio, reconeix una retallada general mitjana del 3,77% en les ajudes

El Govern defensa que la reducció no és perjudicial per a la qualitat de l'educació.

Després que la UE avisés la setmana passada que perillen els fons per a la beques Erasmus, el Ministeri d'Educació ha confirmat una retallada en aquestes ajudes per al 2013 del 60%, ja que la partida passarà dels 38 milions d'euros del 2012 a només 15 milions. A més, segons ha explicat la secretària d'Estat d'Educació al Congrés dels Diputats, Monserrat Gomendio, les beques d'idiomes baixaran de 24 a 10 milions i les ajudes a llibres tornen a caure de 27 a 20 milions.


No obstant, Gomendio ha assegurat que les beques Erasmus estan assegurades aquest any, ja que Espanya "ja ha rebut el 80% dels fons" i "els estudiants ja són als seus destins". "El següent pagament (del 20%) s'efectua al juny i esperem que aleshores ja estarà resolt el problema", ha confiat la secretària d'Estat.

BEQUES "SECUNDÀRIES"

Gomendio ha defensat que malgrat les retallades en aquestes beques, segons el seu parer "secundàries", la inversió general de beques generals i no universitàries prevista als Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013 només s'ha retallat el 3,77%, fins als 1.221 milions d'euros, com va avançar EL PERIÓDICO el 29 de setembre. Gomendio ha justificat aquest descens per haver apostat per mantenir el finançament de les beques generals i no universitàries, que "asseguren l'equitat i garanteixen l'accés a l'educació", en detriment de les Erasmus o Sèneca. Aquesta reducció s'uneix a l'enduriment dels requisits acadèmics per accedir a una ajuda, que en estudis de grau s'eleven fins al 5,5 de nota mitjana i un 6,5 per als màsters.
La secretària d'Estat ha reiterat que la retallada de la partida d'Educació (un 15,33%) no perjudicarà la qualitat de l'educació. "Les últimes dècades la inversió educativa s'ha duplicat i no s'han aconseguit els resultats esperats", ha replicat Gomendio al portaveu d'Educació del PSOE al Congrés, Mario Bedera, que li ha retret que el Ministeri hagi"retallat un terç (un 32,37%) la inversió en educació des de l'últim Govern socialista".


"MOTXILLA DIGITAL"

La secretària d'Estat ha intentat justificar la retallada en material didàctic amb l'anunci que el ministeri vol donar-li un nou enfocament amb el suport de les noves tecnologies, o la substitució del tradicional paper dels llibres de text per la denominada "motxilla digital". Segons Educació, amb aquest programa s'aconseguirà un estalvi d'entre en 60% i un 90%.
Antonio M. Yagüe
www.elperiodico.cat
Madrid
[Consulta: 8 d'octubre de 2012]

FEM EL COMENTARI:

- En què consisteixen les beques ERASMUS?

- La paraula ERASMUS és un acrònim. Què signifiquen les sigles? Creus que pot tenir relació amb algun personatge que hem estudiat recentment a Socials?

- Creus que l'estalvi en aquestes beques no perjudicarà la qualitat de l'educació?

- Quina importància li dónes a l'estudi d'altres idiomes?

- Si en un futur tens l'oportunitat d'anar d'ERASMUS hi aniries? Potser ja has tingut alguna experiència a l'estranger, la compartim?
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada