xf

dissabte, 6 d’octubre del 2012

6 D'OCTUBRE DE 2012, ANIVERSARI DE L'ESTAT CATALÀ

Els historiadors veuen impossible reproduir en el context actual els fets del 1934 i la proclama de Lluís Companys

A les 20.10 hores del 6 d'octubre del 1934, el president Lluís Companys va sortir al balcó de la Generalitat i va proclamar l'"Estat Català de la República Federal Espanyola". Nou hores i 50 minuts més tard, en què l'Exèrcit espanyol va declarar l'estat de guerra i van morir 74 persones,Companys es va rendir. El Govern central no va tenir pietat a l'aplicar les represàlies: va suprimir l'autonomia catalana, va destituir alcaldes i regidors d'esquerres, va imposar el castellà com a llengua de la Generalitat i al Parlament li va donar un nou ús com a caserna militar.

Avui, 78 anys més tard, es commemora l'efemèride en un clima que, encara que dista molt d'aquell, té components de conflictivitat social --com a conseqüència de les retallades-- i de reclamació sobiranista --amb la multitudinària manifestació de la Diada encara fresca en la memòria i abonada prèviament amb la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut--. Malgrat aquestes aparents coincidències, diversos historiadors consultats per EL PERIÓDICO rebutgen que es puguin establir paral·lelismes entre la situació actual i la del 34.

Lluís Companys i els membres del seu Govern, a la presó el 7 d'octubre de 1934.
Lluís Companys i  el govern de la Generalitat empresonats el 7 d'octubre del 1934


FEM- NE EL COMENTARI:

- Investiga quina era la situació política d'aquell moment?

- Creus que hi ha similituds amb l'actual?

- Considereu que és un moment històric per Catalunya?

- Després de la fallida de coalició de les forces independentistes (ERC, Solidaritat i Regrupament) de cara  les properes eleccions, creieu que és un  error?

- Quina importància va tenir Lluís Companys en la política catalana?

- Quina frase mítica li podem associar a Companys?

- Creus que els polítics catalans estant desviant massa l'atenció amb el tema de la independència, per evitar que la gent parli de les retallades a la societat del benestar?
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada