xf

dimarts, 9 d’octubre del 2012

NEUS CATALÀ, UN EXEMPLE DE LLUITA PER UNS IDEALS

Benvolguts/des followers,

Des del meu humil punt de vista, us recomano que us mireu el programa El Convidat de TV3 que es va emetre dilluns dia 8 d'octubre.

El programa d'ahir vam poder veure que Albert Om passava un cap de setmana amb Neus Català, 97 anys i tota una vida lluitant per uns ideals. És l'única dona catalana que ha estat en un camp de concentració nazi i que continua viva.


A la seva vida sempre hi han girat vents de llibertat i democràcia. Va pertànyer a les joventuts del PSUC durant la Guerra Civil espanyola. Es va haver d'exiliar a França amb un grup d'escolars, allà esclata la Segona Guerra Mundial i col·laborarà amb la resistència contra l'exèrcit nazi. Aquest fet la portarà al camp de concentració de Ravensbrück, on van morir més de 90.000 dones. 

La Neus Català viu actualment a la residència d'avis de els Guiamets, un petit poble del Priorat. 

  

La veritat és que em va emocionar la força i la vitalitat que desperta aquesta dona que arriba gairebé al centenari. Tanmateix, permeteu-me la llicència de comentar que em va recordar aquelles històries que m'explicava la meva iaia, una dona que també va patir en les seves pròpies carns la Guerra Civil i la postguerra. No obstant, sempre tenia un somriure.

Aquí us deixem l'enllaç per veure el programa:

Si mireu el programa podríem fomentar un debat de quines lliçons i valors heu après sentint la història d'aquesta gran dona, i si us vénen  al cap històries que us han explicat els avis ...

Recomanable el llibre Un cel de plom, de Carme Martí. 2012

3 comentaris:

  1. Realment veure gent tant forta i que ha lluitat durant tota la seva vida per aconseguir el món on actualment vivim, fa admirar-los i respectar la vellesa i l'experiència dels nostres grans encara més. Neus Català desprèn una vitalitat incomparable, tot i la seva avançada edat i unes ganes immenses de valorar i sobretot d’estimar la vida, la defineix com una cosa molt bonica que va lluitar a mort per conservar-la. Gent com ella, demostren que mentre tinguis una petita esperança res està perdut. M’han impactat i emocionat moltes de les seves paraules, grans paraules reflectides en les vivències que porta marcades al cap i sobretot al cor.

    Aina Bou

    ResponElimina
  2. Neus Català, guardonada com a "Catalana de l'any 2006", es mereix molt més que un guardó, fins i tot se li podria fer una estàtua en un homenatge a aquesta gran persona. La seva vida és tota un història i a més una història dura i emocionant. A part de travessar la frontera amb 180 nens (alumnes seus) i col·laborar amb la resistència contra els nazis, va ser empresonada durant 15 mesos en un camp de concentració del poble de Ravensbrück. Va aconseguir sobreviure durant tot aquest temps i, al final, va poder sortir-ne. Ella és una de les poques dones que va sobreviure, tenint en compte que van morir més de 92.000 dones en aquell camp.
    Neus Català, bona professora i encara millor persona!

    Roger Bosch

    ResponElimina
  3. Jo pensava que ja no quedava gent com Neus Català, que lluita per aconseguir un lloc en aquet món que vivim.Tota la seva vida a lliutat i encara amb la seva edat vol lluitar fins al final. Aquestes persones les tenim que fer un homenatge, i admirar-los.

    Nazaret Sousa

    ResponElimina