xf

diumenge, 6 de maig del 2012

"SI EM DIUS ADÉU ..."

EL COMIAT DE PEP GUARDIOLA, UN MITE DEL BARCELONISME

- El Camp Nou rendeix un emotiu homenatge a Guardiola i Messi li dedica una sentida abraçada després del seu quart gol.


"Si em dius adéu, vull que el dia sigui net i clar, que cap ocell trenqui l'harmonia del seu cant. Que tinguis sort i que trobis el que t'ha mancat amb mi..." El Camp Nou taral·lejava Lluís Llach, amb la pell de gallina, donant-li les gràcies a Guardiola, dient-li adéu contra la seva voluntat perquè desitjaria tenir-lo al seu costat eternament i «robar temps al temps d'un rellotge aturat», però regalant-li una nit que l'acompanyarà per sempre. Després, amb el Camp Nou buit i gairebé a les fosques, va aparèixer la figura de Pep (amb la seva dona i els seus tres fills, primer, i després amb totes les generacions Guardiola) per retratar els últims instants de quatre anys inoblidables, volent robar-li també temps al temps, intentant fer perdurar l'emoció d'una nit que va ser una conquista.

Guardiola durant el discurs de comiat que ha realitzat a l'afició després del partit contra l'Espanyol al Camp Nou

Sí, una conquista, perquè la imatge final del Camp Nou és un dels grans llegats de Guardiola. Ha deixat 13 títols i l'orgull de defensar més que ningú els valors d'aquest club, però també ha deixat una manera especial de ser i sentir-se del Barça. Gairebé 90.000 persones es van posar als seus peus, però va ser la reverència més sensible, més sentida i més honesta mai viscuda en un escenari que, massa sovint, no ha sabut acomiadar els seus herois. A Guardiola, sí, i en el fons potser ha estat gràcies a l'esperit que ell i aquest equip han inculcat en l'ànima culer, al canvi cultural que deuria de quedar quan el Pep no hi sigui.

EL MANTEJAMENT I LA SARDANA

«El cinturó estrenyia molt i jo me'l descordo. Vosaltres, no. Vosaltres teniu-lo cordat perquè això té llarga vida. Fins aviat, a mi no em perdreu mai», va ser el seu últim missatge, davant la mirada dels jugadors, aplaudint-lo, i corrent per mantejar-lo com a Roma, com a Wembley, dies de glòria que el temps no podrà esborrar. Després, tots es van estrènyer les mans per formar una enorme sardana, un altre dels molts símbols que ha deixat aquest Barça, la força de la unió, ballant i rodant sota la música que va obrir un cicle únic: «Viva la vida», un altre símbol, l'alegria i l'entusiasme del primer any, dels primers passos, d'aquell projecte que va néixer enmig de moltes veus escèptiques i que la glòria ha anat apagant, encara que no totes han callat honestament, sempre esperant algun signe de flaquesa. I no n'hi ha hagut i, abans que aquesta història pogués torçar-se, Guardiola ha preferit tancar-la com mereixia.

 

I l'equip, també. No podia fallar-li. Va liquidar l'Espanyol (4-0) amb Messi exercint de mestre de cerimònies en la festa del Pep. Va esperar al quart, com si sabés que el marcaria, com si volgués honrar-lo amb alguna cosa especial. Ja se sap que per a Messi els triples -en suma 9 aquesta temporada- no són res excepcional. Així que, quan més d'un ja devia estar lamentant que Leo no tingués algun gest amb Guardiola, més enllà d'un petit gest de complicitat amb el primer gol, ell tenia guardada una dedicatòria. Quatre gols. Quatre, com el número que va lluir el Pep, el símbol d'un estil que va néixer amb Cruyff i que ell ha sublimat. Quan va fer el quart, Leo va anar a la banqueta a buscar a qui millor l'ha entès i qui l'ha guiat fins al cim del món. Aquesta imatge, tots dos abraçats, amb el Pep xiuxiuejant-li a l'orella, en un gest que quedarà per sempre per a tots. Ara, a Messi li espera el repte de seguir sent el mateix Messi sense Guardiola. I a Pep sempre li quedarà dins el buit de Leo.

«T'ESTIMEM, PEP»

No era l'última nit, perquè aquesta la viurà el 25 de maig en territori estrany, a Madrid, en la final de Copa, al costat de milers de culers que aniran al Calderón amb la il·lusió i la fe que els ha impregnat precisament qui ahir a la nit els va començar a dir adéu. Ahir a la nit, Guardiola va començar a sentir més a prop que mai l'estranya sensació de l'adéu, que això s'acaba i que toca disfrutar de cada dia, de cada hora, de cada minut, perquè ja són els últims. Però sempre li quedarà el record del Camp Nou: «T'estimem, Pep».



PER VEURE UN RESUM DEL COMIAT DE GUARDIOLA AQUÍ TENIU L'ENLLAÇ: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4082790 (CLICAR)

David Torras
Barcelona
e-periódico.com [Consulta: 6 de maig del 2012]


FEM EL COMENTARI:

- A part de tot el llegat futbolístic que deixa Pep Guardiola, podem destacar els valors i la manera de comportar-se en l'esport i en la vida que ha mostrat aquests darrers anys. Què en penseu?

- Què opineu del comiat del tècnic del Barça?

- Podríeu fer un resum de la història de Pep Guardiola al Barça. Inicis com a jugador, entrenador...

- Creieu que en la societat que vivim se li dóna massa importància al futbol? 

- En temps de crisi i de retallades veieu normal que tant jugadors com entrenadors cobrin tants diners? 
...

22 comentaris:

  1. Per mi guardiola va ser i serà un dels millors entrenadors que ah tingut el barça que hi haurà al mon pero el qe ha fet, no ma agadaat gens! perque per exemple en Sir Alex Ferguson, ara mateix te 70 anys i segueix entrenant a un equip de la premier i ni mes ni menys que el Man. U. I tot el que ara diu guardiola son excuses de mal pecador...

    Teti !!

    ResponElimina
  2. En primer lloc dir que Guardiola ha demostrat ser un gran entrenador i un gran cule, perquè ningú com ell viu els colors del Barça tan intensament, i gràcies això a aconseguit totes les grans victòries. S’ha dedicat a jugar net, a saber guanyar i alhora perdre i a actuat de la millor manera i la més humil alhora de parlar d’altres equips.

    Crec que el comiat ha set molt emotiu, intens i digne de ell. I qui de veritat sent els colors i admira a Josep Guardiola ho ha pogut valorar.

    Potser si que els i donem molta importància, poder més de la necessària, però tampoc crec que per a nosaltres suposi res dolent, si que tenen grans ingressos, i per fer el que més els i agrada en aquesta vida si, però també ens entretenen i ens fan viure moltes emocions.
    Tampoc tribu normal que cobrin tan, però crec també que sàpiga jugar o entrenar en el mon del futbol és un dò i un mèrit que s’ha de reconèixer igual que als ballarins o els cantant.

    Anna Nieto
    4rt A

    ResponElimina
  3. Pep Guardiola ha demostrat ser un gran entrenador hi ha marcat un avans i un desprès, tant futbolísticament com els valors. Ha aconseguit que quan l'equip perd la gent aplaudeixi els jugadors pel treball fet i no com aficionats d'altres equips que quan perden critiquen l'entrenador i els jugadors.
    Però tambè crec que aquest no era el millor moment per deixar el Barça, perquè quan les coses anaven bé ell anava renovant però ara que no hi ha agut una temporada tant bona com la anterior i ja plega, crec que ha set una mica covard.

    Sergi Anglada

    ResponElimina
  4. Jo crec que guardiola a demostrat uns valors únics i incomparables, aquets valors de humilitat etc també els a afegit al barça. Jo penso que en un joc com el futbol es molt important el respecte entre els jugadors siguin de l'equip que siguin i guardiola jo penso que sempre ha sigut molt respectuós amb tothom.
    Penso que el comiat que li han fet en Guardiola ha estat be ja que ell volia un comiat espontani i no gaire llarg.
    Penso que en la societat en que vivim tothom sap alguna cosa de futbol ja qui més i qui menys però en general se li dona importancia.
    En Guardiola sempre a estat al barça des de petit a la masia ja jugava.
    Penso que els sous del futbolistes esta be ja que es la afició i els socis que posen els diners per voluntat pròpia.
    Daniel Sánchez Casanovas

    ResponElimina
  5. Per començar en Guardiola ha set un dels millors entrenadors que ha tingut el Barça. Jo l'entenc que vulgui agafar-se un any sense entrenar i estar amb la família, perquè s'ha cansat de haver d'aguantar el Madrid durant aquest quatre anys, sobretot a en Mouriño. També ha guanyat molts títols i vol donar el relleu a algú altre.

    Tot el que ha aportat en el barcelonisme en Guardiola no té preu, per exemple a la semi final contra el Chelsea quan vam perdre els seguidors que hi havien a l'estadi van animar l'equip tot i haver perdut; això no u aconsegueix qualsevol entrenador.

    Per el que fa el comiat a mi em va agradar ja que ell també va demanar un comiat senzill. Quan va fer els parlaments va dir un fins aviat no un adéu; pot ser que d'aqui a uns quants anys el tornem a veure ascetat a la banqueta del barça un altre cop o a la llotja com a president, tot i que és poc provable.

    No ens deixa sols, tenim en Tito que desprès d'estar quatre anys al seu costat ha après molt, i serà un bon entrenador com en Guardiola.

    El més important que va dir va ser que no ens afluixem el cinturó per molt que ho fes ell.

    Marina Vilà

    ResponElimina
  6. L'adéu de Guardiola ha sigut un moment bonic i amb sentiment però no tots ho han vist d'aquesta manera perquè molts el discurs que ha donat en Pep ha sigut motiu de critiques perquè la frase dels crítics és: " un entrenador te que parlar perquè l'entengui tot el món" insisteixen que en el camp Nou hi havia gent que no sabia català i s'ho ha tingut que menjar.
    Crec que aixo no és així Guardiola ha donat el seu adéu amb català perquè s'hi sentia millor . Aquell dia al Camp Nou hi havien Xinesos, Marroquins, Anglesos, Francesos, i llavors ha de parlar en tots aquets idiomes? Sigui com sigui Guardiola sempre el portarem amb nosaltres perquè amb ell hem après moltes coses que al llarg de la vida les reflexiones . Visca FCB i Visca Catalunya independent :)


    Laila Bourass El Haddaji

    ResponElimina
  7. Personalment, crec que no és normal que amb la crisi que hi ha avui en dia, els sous dels jugadors i entrenadors siguin tan alts, quan hi ha molts científics , metges i gent amb carrera universitària molt preparada que no cobra ni de bon tros tants diners. No és normal que per un esport es moguin tants diners.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Però el seu sou no el paguem entre tots, el paguen els socis, venent les samarretes, amb les entrades dels partits, entre altres coses. Si tu no ets soci ni compres samarretes o no vas al camp no ajudes amb res a cobrar el seu sou.

      Marina :)

      Elimina
  8. El comportament de Pep Guardiola ha set molt correcte durant aquests anys, tot i que el técic del Real Madrit José Mouriño l'ha intentat provocar en repetides ocasions en pep s'ha mentingut sempre ferm i ha contestat de manara clara i educada.

    Respecte el comiat a en Pep el trovo massa exagerat tot i que ha set un home que ha donat molt al Barça, tan com a jugador com ara sent entrenador. Però la gent també ha d'entendre que és un lloc amb molta responsablitat i que ocupa molt de temps i ell segurament també té familia, si ha marxat ha set clarament perquè creia que seria millor tan per ell com per el club i els aficionats també han d'entendre aixó

    Joan Humà 4tA

    ResponElimina
  9. En la meva opinió, Pep Guardiola ha has sabut marxar a temps, cosa que sempre és difícil facis el que facis. Tot i així, ha marcat un abans i després en la història del futbol, ja sigui amb valors com amb la manera respectuosa de jugar a futbol. Ha aconseguit que pensem en el barça com amb una cosa més que uns colors o una simple bandera i ja va més lligat amb un sentiment.

    Tal com ha dit ell però, no és un adéu per sempre, i estic segura que el veurem com a president del club més aviat.

    Cal dir però, que jo també estic en contra de que cobrin tant per un esport, encara que no siguessin temps de crisi no s'haurien de moure tants diners.

    Laia.

    ResponElimina
  10. Crec que en Pep Guardiola ha sigut un dels millors entrenadors que ha tingut el Barça, ja que durant el temps que ha estat en ell ha sabut fer bé la seva feina i ha tingut un comportament bastant correcte respecte altres entrenadors.

    El comiat em va agradar i va ser senzill, tal i com ell demanava. Una de les coses que em va agradar més sobre el comiat, va ser el principi amb la canço de Lluis Llach, un dels seus cantants preferits.

    Personalment, el futbol rep massa importància avui en dia ja que amb els temps que estem passant, no és just que guanyin tants diners.

    Anna Gallardo

    ResponElimina
  11. Pep Guardiola ha sigut un dels millors entranaddors que el Barça ha tingut mai. Durant aquest temps ha demostrat moltes coses, ja només començar va demostrar que tot el que ningú es creia que passaria va poder passar i ara ja en són 13 de titols.

    El comiat va ser senzill, però emotiu. Va estar molt ben encertada la música ja que vaig notar de que arribava molt endins, et feia sentir que encara que marxés, el seguiriem tenin aqui, al nostre costat.

    Crec que el que més ens ha ensenyat en Pep ha sigut en confiar, que les coses no rutllen a la primera, però que si segueixes tenint esperançes i treballant, acabes aconseguint el que desitges.

    Gemma Caralt

    ResponElimina
  12. Pep Guardiola, s'ha portat molt bé amb l'equip. Sempre ha lluitat cada instant,amb força, esperança,i per mi, ha sigut i serà el millor entrenador. L'adéu de Guardiola, ens ha portat a recordar els magnífics moments viscuts amb ell i amb l'equip; moments de tensió, moments de patiment, de victòria, de eufòria, de esperança...

    Jo penso, que tant com els jugadors com entrenadors tindrien que cobrar molt menys. Hi no entenc perquè el futbol se li dóna tanta importancia! El que tindrien de fer, ja que estem hem temps de crisi, és guardar més diners i no gastar-ne tants per tonteries, i així no hi hauria tanta crisi. Perquè clar molta crisi molta crisi, però és normal, si llencen els diners d'aquesta manera, dons passa el que passa...es dir que, a cobrar menys i a treballar més, que hi han alguns jugadors, que per el que fan no tindrien que cobrar ni un cèntim!

    Maria Pérez

    ResponElimina
  13. penso que a tothom ens ha sapigut molt greu però algun dia havia d'arribar i com tots sabem en guardiola porta i portarà molt temps el barça a la sang.

    ResponElimina
  14. Guardiola, sense cap mena de dubte, ha canviat la història del FCBarcelona. No només ha destacat en el seu estil, el seu joc, la manera d'ensenyar i entrenar als jugadors, sinó que també el recordarem com a una persona capaç de comportar-se amb educació, bon estar i valentia davant de qualsevol situació.
    Després de quatre anys al nostre costat no se li podia atorgar menys que la passada despedida que es va fer en el Camp Nou, per recordar-li que el Barça sense el Pep no serà el mateix, ni el Pep sense el Barça tampoc. Per aquest motiu li deixem les portes obertes i no li diem adéu, sinó arreveure.
    Bé ara només ens queda donar pas a Tito, que segur que ho farà genial ja que ha tingut la sort d'aprendre del millor.
    Pep Guardiola és l'honestitat, l'humiltat, perfeccionista,impecable, malalt del fútbol... Pep és el Barça.

    Marta Noguera

    ResponElimina
  15. Per Guardiola ha set un dels millor entrenador que ah tingut el FCBarcelona, sense ella la historia del barça no seria el mateix perque jo crec que el barça no habria aconseguit tants tituls com els que ah aconseguti amb ell. Jo crec que guardola ah set molt inteligent i sa donat conta que ja no podia guanyar mes tituls amb el barça i a merxat com un senyor, i li a deixat pas amb en Tito que suposu que en aquests 4 anys en deu aver apres molt d'ell

    Carles Soto

    ResponElimina
  16. Jo crec que Pep Guardiola ha estat un dels millors entrenadors que ha arribat a tenir mai el Barça. A part d'aconseguir gairebé sempre la victòria, el sentiment que tenia vers el futbol i el seu equip va ser tant gran que va aconseguir ser valorat i recordat no només pel Barça i els seus seguidors, sinó també per tots aquells que no eren barcelonistes. Ell i tots els jugadors ens han fet gaudir de moments inoblidables que mai ningú podrà esborrar de la història del futbol, perquè per fi es pot dir que el Barça no només és un equip sinó també una gran família.
    No hem d'oblidar però a Tito, perquè encara que Pep li hagi deixat el llistó molt alt, estic segura que aconseguirà mantenir l'equip unit i continuarem podent gaudir del nostre Futbol Club Barcelona.

    Neus Caballeria

    ResponElimina
  17. pep no nomes ha estat un gran entrenador per el barça sino que també es una gran persona i ens ha ensenyat a tots els valors humans i els valors del futbol, d' un equip que treballan i amb esforç i constància es poden aconseguir tots els titols que han aconseguit. no acavaria mai descrivint tot el que ha fet guardiola per a aquest gran equip, pero ho resumeixo amb aquestes paraules: intel.ligència, respecte, constància, esforç, al.legria... gràcies per tot Guardiola! anna surribas

    ResponElimina
  18. PEP EL MILLOR!! Pep Guardiola, ha set el millor entrenador, el Barça a millorat molt amb ell, i encara seguirà sen el millor. Així que moltes gràcies pep!! sabah bensaria :)

    ResponElimina
  19. És clar que Josep Guardiola ha creat història en el FC Barcelona des de que amb 13 anys va entrar a la Masia del club fins que actualment, amb 41 anys ha deixat el seu càrrec com a entrenador. La seva personalitat atrau i els seus missatges, també. Ha creat una nova filosofia que no s’havia vist mai tant públicament en el futbol, aquesta manera d’enfocar l’esport amb humilitat, serietat i treballant dur dia a dia ha captivat l’afició culé. Crec que Guardiola ha tancat una etapa plena d’emocions en el moment exacte, ja que necessita un altre cop, omplir-se d’il•lusió per tornar a viure l’esport com l’havia viscut fins ara.
    La cerimònia d’acomiadament al Pep em va semblar molt emotiva i commovedora. Ell no ha sigut tant sols un entrenador del Barça, si no que també ha sigut un referent per molts altres entrenadors i persones. L’afició, en un dia d’èxit a causa del 4-0 contra l’Espanyol, va saber agrair tot el que els havia fet sentir Guardiola durant els quatre anys exercint com a entrenador penjant una pancarta ben gran on hi havia escrit: “T’estimem, Pep” i també cantant la mítica cançó de Lluís Llach, Si em dius adéu. El seu moment d’intimitat al mig del camp amb la seva família i darrerament sol, va ser sens dubte un moment màgic on suposadament Guardiola va recordar tots els instants viscuts en el camp.
    El jugador de Sant Pedor, després d’un pas ple d’èxit a la Masia del Barça, l’entrenador Johan Cruyff va donar confiança a Pep i aquest va complir el seu somni, el va fer debutar en un partit de l’equip gran al Camp Nou contra el Cádiz, l’any 1990. A partir d’aquest moment, Guardiola va formar part del Dream Team de Johan Cruyff juntament amb mítics jugadors com Koeman o Busquets. Aquest equip va aconseguir guanyar-ho tot en la dècada dels anys 90 i va marcar un estil de joc propi que va meravellar a tot el futbol mundial. Després de 10 anys en el primer equip però, Pep va abandonar l’equip blaugrana per buscar noves experiències futbolístiques a altres països. El futbolista també va formar part de la Selecció Espanyola, on el seu màxim nivell aconseguit amb aquesta va ser una medalla d’or a les Olimpíades de Barcelona el 1992. I finalment, Guardiola, com molts altres futbolistes, tenia clar que volia continuar vinculat en el món del futbol exercint com a entrenador. El 2007 la junta directiva va proposar a Guardiola entrenar al Barça B i va ser tot un èxit, així que va aconseguir un ascens de categoria al primer equip blaugrana.
    No obstant, Guardiola ha sigut un entrenador que ha complert amb la seva feina com molts d’altres treballadors amb les seves respectives feines, l’explicació del seu èxit però, és que el món del futbol és molt mediàtic i competitiu. Estic d’acord que Pep ha sigut un gran exemple d’humilitat i intel•ligència davant de l’afició però realment tots els diners cobrats per ell són merescuts? En la situació econòmica del moment, trobo una gran injustícia que jugadors del primer equip del Barça cobrin milionades a final d’any mentre que universitaris que acaben d’acabar la carrera no troben ocupació. Podríem posar-nos a parlar sobre moltes desigualtats econòmiques a nivell mundial, però voldria destacar una injustícia en el món del futbol ja que és el tema tractat. Les futbolistes femenines del FC Barcelona no són professionals, és a dir, combinen els seus entrenaments de 2h i mitja (iguals de durada que els entrenaments masculins) amb una altra feina o estudis. Les futbolistes confessen que mai l’entrenador del Barça les ha anat a veure en un partit o entrenament ni tampoc els jugadors. Penso que com a persona mediàtica que és també hauria de fomentar un àmbit més arraconat, el futbol femení.
    Finalment, com a conclusió podríem dir que no tot és ni tant blanc ni tant negre com sembla.
    Èlia.

    ResponElimina
  20. Ola soc l’ernest i vull comentar una mica historia de Pep Guardiola. Pep és un entrenador que ha vingut ajudar el barça des de aquests 4 anys que ha ser entrenador i el barça esta pujar mol i ara vol marxa en Pep. Quan en Pep va començar entrenar aquest equip barça, el barça esta guanyar moltes copes. Aquests anys que en pep ha vingut ajudar el barça, el barça ha guanyar dos campions meny aquest any que el barça no ha pugut guanyar el campions i la liga. Finalment com a conclusió podiem dir que en pep és el millor entrenador del món. moltes gracias pep per aquests anys.
    Ernest Osei

    ResponElimina