xf

dimarts, 22 de maig del 2012

REPERCUSSIONS CRISI ECONÒMICA



L'OIT alerta del perill que hi hagi una "generació perduda" a Espanya 


- L'organisme assenyala que la solució passa per impulsar polítiques que fomentin el creixement i la creació d'ocupació privada

L'Organització Internacional del Treball (OIT) ha advertit que l'actual crisi econòmica i financera pot provocar una "generació pèrdua" de joves en països com Espanya i Grècia i ha suggerit que la solució passa per polítiques que fomentin novament el creixement i la contractació en el sector privat. 


"Estem davant una crisi que pot portar a una generació perduda o molt seriosament marcada. Se sap que si no es comença bé en el mercat laboral, si transcorre molt temps abans d'aconseguir la primera feina, això influirà en el tipus de treball i en els ingressos per la resta de la vida", ha assenyalat el director del Sector Ocupació de l'OIT, José Salazar Xirinachs. 

L'organització ha presentat el seu informe anual dedicat a la situació de l'ocupació en què es troben els joves de 15 a 24 anys en una roda de premsa en què ha al·ludit en diverses ocasions els casos d'Espanya, Grècia, Irlanda i altres països europeus amb elevades taxes d'atur juvenil. Per Salazar, la problemàtica de la desocupació dels joves a Espanya "ja és un problema estructural" que s'explica en part per la "bombolla en la construcció" que va atraure de manera desmesurada els joves, incloent-hi els immigrants. 


SENSE ESPERANÇA I FORA DE L'ESTADÍSTICA 

Salazar també ha subratllat la "gran quantitat de descoratjats", a qui ha definit com "joves que han perdut l'esperança i han deixat de buscar feina, que no entren en l'estadística". "L'inactivitat dels joves és un problema dramàtic en països com Espanya, Grècia o Irlanda, alguns països del sud (europeu), però també fora d'Europa", ha insistit. 

Davant aquesta situació, l'OIT considera que el Govern de Mariano Rajoy té el desafiament de mostrar que té la capacitat a curt termini d'estimular l'economia, així com de promoure polítiques sectorials en àrees amb potencial de creixement i on el país tingui algun avantatge comparatiu. L'expert de l'organisme internacional ha subratllat que el repte és comprendre d'on poden sortir lesnoves feines que es necessiten a Espanya, on s'estima que la taxa de desocupació entre els joves voreja el 50%. 

"El punt de vista de l'OIT és que tenir un creixement dinàmic i un sector privat que contracti és més important que els ajustos en la legislació laboral", ha comentat l'analista, que ha evitat, no obstant, fer més comentaris sobre les polítiques concretes que Espanya hauria d'aplicar a l'assenyalar que això implicava "desviar-se del tema central" de l'informe.


ATENTS A LES NECESSITATS DE L'EMPRESA 

Salazar ha afirmat que "invertir en l'oferta (educació i formació dels joves) és important", però ha emfatitzat que "no és la solució al problema". "Un jove pot decidir-se a, si no hi ha feina, fer una segona carrera o una mestria, continuar estudiant, però això planteja el risc que un grau addicional no li garanteixi una feina futura", ha apuntat. 

En aquest sentit, l'OIT suggereix prestar molta atenció al que demana el sector privat i que "els perfils dels graduats s'ajustin el màxim possible a aquesta demanda". Segons els càlculs de l'OIT, la desocupació juvenil al món se situarà aquest any en un 12,7%, percentatge que representa 75 milions de persones, quatre milions més que el 2007. 

Les previsions indiquen que aquesta taxa d'atur persistirà alguns anys més, fins i tot en l'hipotètic escenari que l'economia internacional i particularment l'europea comencin a recuperar-se pel que es coneix com "efecte retard". Això suposa que els efectes positius en el mercat laboral d'una millora de l'economia només es poden observar dos o tres anys després.

Agència EFE 
Ginebra
e-periódico.com [Consulta: 22 de maig del 2012]

FEM EL COMENTARI

- Quin paper hi jugueu els joves d'avui en dia en la crisi actual?

- Quines són les vostres aspiracions i motivacions respecte el futur a mig termini?

- En què us afecta o us afectarà la crisi?

- Quines solucions proposeu? 

- Us preocupa la situació actual? 
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada