xf

diumenge, 6 de maig del 2012

67è ANIVERSARI DE L'ALLIBERAMENT

- EL 5 DE MAIG DE 1945, L'EXÈRCIT NORD-AMERICÀ ALLIBERAVA L'INFERN DE MAUTHAUSEN.


-  Va ser un dels camps d'extermini més mortífers i de major importància durant el nazisme alemany, dins el context de la Segona Guerra Mundial.


- La majoria de deportats dels Països Catalans van malviure i perdre la vida en aquest camp.


Dia de l'alliberament del camp.
  

"L'alliberament del camp d'extermini de Mauthausen va ser per mi un moment indescriptible. Va ser com una riuada impetuosa que arrossegava records que, com una pressió secreta, van envair el meu esperit. Eren els primersmoments d'un home lliure. L'angoixa em tenallava i vaig sentir la necessitat d'aïllar-me per vessar les llàgrimes que em feien un nus a la gola. Plorar em semblava una covardia, tot i que no eren llàgrimes d'impotència o de desesperació; davant meu apareixien els companys exterminats en aquell «més enllà de l'infern», que és com vaig denominar, en entrar-hi, aquell centre de l'horror. I vaig pensar de seguida en aquella cançó de Carlos Gardel que acaba dient «un hombre macho no debe llorar ». Des del 18 de juliol de 1936, mai no vaig tenir inclinació a plorar: davant del piquet d'execució vaig jurar que m'enfrontaria a tot sense vessar una llàgrima i amb la convicció de qui sap per què lluita: la dignitat de l'ésser humà. No era, doncs, la covardia allò que em feia plorar el 5 de maig de 1945; era pensar en tots els companys que havia vist morir a causa de la fam i de la tortura." (...)

 


Fragment de l'article  Alliberament de Mauthausen
per Mariano Constante
Revista Avenç,  núm. 302, maig del 2005

D'altra banda, TVE va emetre l'altre dia un documental sobre Mauthausen. És interessant veure'l per rememorar els moments històrics més cruels i detestables ocasionats per l'ésser humà. Convé tenir-los presents perquè mai més es repeteixi. Per això la història és important!

Aquí teniu la sinopsi del documental de la 2:  http://www.rtve.es/alacarta/videos/el-documental/mauthausen/1349847/  

El documental sencer encara no l'han penjat. Si voleu aquí hi ha els enllaços dels vídeos del Youtube:






FEM EL COMENTARI:

- Busqueu els orígens del camp de concentració, fets anecdòtics, dades, ...

- En quin context històric es va produir la creació del camp de Mauthausen?

- Què és l'Holocaust? Per què eren perseguits els jueus?

- Qui eren els "Rotspanier"?

- Digues la teva opinió sobre el genocidi Nazi i les idees que en deriven de la seva ideologia?

- Creieu que es podria repetir un fet similar en l'actualitat?

7 comentaris:

  1. l'holocaust va ser l'intent d'acabar totalment amb els jueus, era sens dubte, una decisió totalment nazi.
    Es volia fer fora a tots els jueus d'europa i van ser morts més de sis milions de jueus.
    la paraula Holocaust vol dir sacrifici a foc.
    els jueus eren perseguits perquè els alemants amb el règim nazi creien que eren una raça superior i que els jueus eren inferiors.


    Chaimaa Chawki

    ResponElimina
  2. Jo crec que ha sigut una sort i ha estat molt correcte el que han fet d'alliberar-los perquè allà dins tothom ho devia estar passant fatal i es devien posar malalts entre les tortures i les morts per culpa de la gana, perquè està allà no ho vol ningú, ni que facin mal, exepte els nazis.

    Júlia Fernández

    ResponElimina
  3. Els “rotspanier “era la denominació que rebien els rojos espanyols als camps d’extermini alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Aquests patien d’una doble condició antialemanya eren presoners de guerra i enemics polítics. Reconeguts pel seu triangle blau cosit a l’esquerra del pit, amb el número de la matricula a sota en xifres negres sobre el fons blanc.
    Els 12.000 republicans espanyols reclosos als camps nazis van ser internats a Mauthausen, el 61%, com a mínim van ser exterminats, i els restants la meitat van morir el primer any de ser alliberats.

    Berta Bosch.

    ResponElimina
  4. L'Holocaust és el fet delictiu d'exterminació dels jueus dut a terme pel règim nacionalista del Tercer Reich, el darrer imperi alemany. Aquest procés es va desenvolupar en el mateix moment de la implantació del règim nazi, dirigit principalment per Hitler, que es proposava la creació d'una comunitat nacional racialment pura, per tant l'extermini de la raça jueva d'Europa. A l'any 1942 es va aprovar la "Solució final a la qüestió dels jueus, que consistia en eliminar els treballs forçats, la fam i les càmeres de gas, dels jueus internats en camps d'extermini. Durant aquells anys va morir una gran quantitat de persones, aproximadament entre els 5 i els 7 milions, no tots eren jueus, també hi havien homosexuals, testimonis de Jehovà, minusvàlids i opositors polítics de diverses nacionalitats i religions.

    Mireia Salagran

    ResponElimina
  5. Els rotspanier eren els presoners republicans a Mauthausen. En aquest camp de concentració van haver-hi internats uns 7300 espanyols. El camp de concentració de Mauthausen es va construir en el segle XX concretament l'any 1938.
    Hitler va ser un gran dictador que va arribar a horroritzar Europa i utilitzant les persones que no eren alemanyes, rossos i ulls blaus.
    Va fer patir i va matar milions de jueus per considerar-los una raça inferior.
    Espero que no torni a passar un fet similar en el món tot i que és casi bé impossible pel fet de que la societat ha anat evolucionant hi han sorgit diferents idees pels drets i la llibertat de l'home i sobretot la dona!.

    ResponElimina
  6. el camp de Mauthausen va ser on es van portar lamajoria de presos dels països deparla catalana . Es pot dir que va ser el primer camp de concentració nazi que va servir com a camp d'extermini desdeprincipis de la 2a Guerra Mundial fins que es va ''enderrocar la seva defensa'' a mitjans del 1945.

    Hector Salvador Raurell

    ResponElimina
  7. Els camps de concentració van ser àrees on es tancava a persones que s’oposaven al règim polític establert o a grups ètnics i religiosos, com ara els jueus, de tal manera que s’impedia la seva revolució.
    Trobem l’origen d’aquests camps durant la guerra dels deu anys a Cuba. Posteriorment també van ser construïts als Estatus Units d’Amèrica.
    Els primers camps de concentració a Alemanya van ser creats després de que Hitler fos anomenat canceller durant el gener del 1933.
    Al 1939 ja hi havia establerts 6 camps de concentració, un d’aquests era el de Mauthausen.
    Aquests camps d’exterminació tenien com a objectiu principal acabar amb es jueus o bé aclivellant-los o afogant-los amb gas.
    Auschwitz-Birkenau va ser el camp d’exterminació més gran d’Alemanya. Aquest es trobava a Polònia i comptava amb quatre cambres de gas on en un sol dia hi morien milions de persones.
    Durant la segona Guerra Mundial, concretament al 1938, es va crear el camp de Mauthausen. Aquest va ser classificat com l’únic camp de la categoria III, és a dir, que es tractava d’un camp on les condicions eren molt estrictes. Els empresonats es veien obligats a participar en la creació d’armes pels conflictes bèl•lics. La majoria d’aquests presoners procedien de Polònia i es trobaven en una situació realment crítica. Els nazis els torturaven i mataven a través de tiroteigs o bé a partir d’injeccions, encara que molts també morien de fam,per l’explotació d’hores laborals o per falta d’assistència mèdica.
    Per altra banda, l’holocaust era la persecució racial de jueus o altres minories ètniques com gitanos, homosexuals, testimonis de Jehovà, presoners de guerra... Aquest fenomen es duia a terme pels nazis alemanys, que es creien una espècie superior respecta aquests grups i per tant consideraven que havien de morir pel fet de ser una raça inferior a ells. Es va dur a terme la operació “solució final” basada en la construcció de camps de concentració per tot Europa on empresonaven i mataven els indesitjats,és a dir, els jueus.
    Rotspanier és la denominació amb la qual els nazis alemanys feien referència als presoners republicans de Mauthausen. Eren reconeguts pel triangle blau que duien a la seva vestimenta.
    Considero que la situació vista des de l’actualitat és horroritzant, els punts de vista i ideals d’aquells moments eren molt diferents als d’ara però no veig coherent que hagin de morir tantes persones per una qüestió ideològica. Cal dir que el tema de la llibertat personal en aquells moments era crític i més tenint en compte l’existència de Hitler. Aquest va ser el que va provocar aquest sentiment de superioritat, i per tant acabava amb tots aquells que no s’ajustaven als seus ideals ja que els considerava inferiors, encara que no fos així. Tots som diferents i això és el que ens fa realment fascinants. Mai hem de menysprear a ningú, tothom es mereix un respecte i ser valorat pel que és i no pel que els demés voldrien que fos. No crec que actualment ens arribem a trobar amb una situació similar a la que va succeir en aquells anys, hem evolucionat i la nostra mentalitat també. Tots tenim uns valors i dubto que ningú sigui capaç d’arribar al punt de matar a tal quantitat de persones ni a promoure-ho. Mai se sap el que ens prepara el futur, però haurien de canviar molt les coses perquè això passés.
    Ariadna Ruiz

    ResponElimina