xf

dimarts, 8 de maig del 2012

ELECCIONS A GRÈCIA

Samaràs proposa formar un govern de salvació nacional 

- El líder conservador, que no ha obtingut prou majoria per governar en solitari, ha fet una crida a tots els partits d'orientació europeista.

- El partit neonazi Albada Daurada entra per primera vegada al Parlament hel·lè amb 21 escons.


Antonis Sàmaras en un míting durant la campanya

El líder de la conservadora Nova Democràcia (ND), Antonis Samaràs, vencedor de les eleccions d'aquest diumenge a Grècia, ha anunciat que està a punt per formar "un govern de salvació nacional" donat que el resultat obtingut no li permet governar en solitari. Amb el 99,01% dels vots escrutats, ND ha obtingut un 18,88% dels vots, mentre que el seu soci de govern, el Pasok, ha quedat tercer, amb el13,2% dels suports; uns percentatges que dificultaran molt la formació d'un nou govern. 

El primer ministre sortint, el tecnòcrata Lucas Papademos
En aquestes negociacions hi pot tenir un paper important la Coalició de l'Esquerra Radical(Syriza), que ha quadruplicat els seus resultats i s'ha convertit en la segona força política del país, amb el 16,76% dels vots. Per escons, ND n'obtindrà 108 (50 d'ells com a premi a ser la força més votada) i el Pasok 41, d'un total de 300 diputats de l'Assemblea, de manera que no podran reeditar la coalició només entre ells dos. Al voltant del 20% de vots han quedat sense representació parlamentària, un percentatge molt alt ja que la representativitat de l'Assemblea grega se solia moure entre el 90% i el 95% dels sufragis en anteriors eleccions. 

UN PARTIT NEONAZI, AL PARLAMENT 

La greu crisi econòmica que pateix el país ha estat un factor clau per a l'auge del partit neonazi Albada Daurada, que, amb el 6,97% dels vots, entra per primera vegada al Parlament hel·lè, on comptarà amb 21 escons. Albada Daurada, que té un símbol recorda la creu gammada, ha guanyant terreny a costa de la crisi econòmica que afecta Grècia, i els seus militants no dubten a exposar públicament les seves idees xenòfobes i la seva opció per la mà dura contra els immigrants, a qui qualifiquen d'"escòria humana"" 

 
El líder del partit Nikolaos Michalioliakos

"Ens han envaït i ens prenen la feina. Si aconseguim el poder, els deportarem tots immediatament i segellarem de nou les fronteres amb mines, tanques elèctriques i més guàrdies", ha explicat Ilias Panaiotaros, portaveu del partit, en una recent entrevista. Fundat el 1993 per l'exoficial de l'Exèrcit grec Nikolaos Mijaloliakos, el partit manté vincles amb altres moviments neonazis europeus i, segons les denúncies de la premsa i polítics grecs, amb elements de la Junta Militar deposada el 1974 i fins i tot amb grups de l'actual policia. 

MÀ ESTESA 

Durant la compareixença, Samaràs ha fet una crida a tots els partits d'orientació europeista per pactar un govern de coalició. Per incloure també els més crítics amb les mesures d'austeritat, ha avançat que les línies del pacte podrien passar per modificar els termes del memoràndum firmat amb la Unió Europea el febrer passat a canvi del segon rescat --que inclouen dures mesures d'austeritat-- i per afavorir el desenvolupament econòmic a la vegada que es continua a l'eurozona. "Som l'única garantia d'estabilitat política. Entenc la ira de la gent, però Nova Democràcia no deixarà el país sense govern", ha manifestat. 

També el líder del Pasok, Evángelos Venizelos, ha suggerit establir un Executiu d'unitat nacional. "De les eleccions no ha sortit un clar vencedor i és necessari un govern d'unitat nacionalamb partits d'orientació proeuropea. Estic segur que el poble protegirà el futur del país", ha afirmatVenizelos.

Agències
Atenes
 e-periòdico.com [Consulta: 7 de maig del 2012]

FEM EL COMENTARI:

- Per què en temps de crisi d'un país els partits més radicals en surten reforçats?

- Què és el Neonazisme?

- Quina és la teva opinió respecte la notícia? Preocupació, indiferència, alarmisme, por?

- Quin és l'origen de l'esvàstica o creu gammada?

- Com es poden aturar aquests moviments? 
...

7 comentaris:

  1. El neonazisme és un nom genèric que s’utilitza per referir al seguit de moviments polítics d'extrema dreta posteriors a la Segona Guerra Mundial, el seu objectiu és reactivar els principis del nacionalsocialisme. Aquest conjunt de grups vol inspirar-se en el pensament dels antics dirigents nazis alemanys i agrupa organitzacions feixistes que es beneficien de la llibertat d'expressió i llibertat de premsa d'algunes democràcies occidentals, que abominen.
    Entre els seus activistes més destacats es troben Colin Jordan, George Lincoln Rockwell, Eddy Morrison...

    ResponElimina
  2. L'origen de l'esvàstica no es determina en el període d'Adolf Hitler.
    La paraula esvàstica prové del sanscrit "svastika" i significa benestar. En la cultura indoeuropea era una marca que es dibuixava a persones i objectes per atreure la bona sort. L'esvàstica a estat present al llarg dels segles a textos sagrats de la cultura hindu. També es veu a l'arquitectura hindu antiga i actual. Rudyard Kipling, conegut escriptor britànic d'orígen hindu feia colocar l'esvàstica als seus llibres fins que el sorgiment del nazisme va tornar aquest simbol inapropiat.

    ResponElimina
  3. MOHAMED CHAOUICH

    El neonazisme sorgeix després de la segona guerra mundial, és un terme que fa referència al nazisme, una ideologia pròpia d’Alemanya, que defensa la pròpia rasa. Una rasa superior que els altres.

    Aquest partit odia, sent repugnància per els estrangers, per tant no impulsa la difusió de cultura. Tots som persones iguals.

    Aquest partits, neonazis, diuen que si arriben al poder, el poble surt de la crisis. Expulsant els estrangers, perquè diuen que els envaeixen i els hi treuen la feina. La gent en pensar en això, en època de crisi, vota a aquests partits.

    Molta gent creu que es impossible que un partit com aquest pugui arribar al poder, ja que diuen que som al segle XXI, però un exemple clar de que és possible, és la pel•lícula que vam veure a classe, La Ola.

    Com a societat hem desenvolupat molt en l’àmbit científic i tecnològic, però com a humanitat encara ens queda moltísim.

    MOHAMED CHAOUICH

    ResponElimina
  4. Crec que s’ha de respectar la opinió d’aquests partits radicals, i si els seus ideals són aquests doncs s’ha d’acceptar tal com ells accepten els ideals de l’altre gent. Perquè si els ha votat molta gent és que pensen com ells i tenen el mateix dret a estar el poder com els altres. Això no vol dir que haguem d’estar d’acord amb ells, perquè des de el meu punt de vista els seus ideals són massa extremats. I si miréssim el seu programa electoral veuríem que això no és la única cosa que proposen, el que passa és que la fan ressaltar perquè la població els voti.
    I si els altres partits volen evitar que un partit com aquest entri el poder que parin de queixar-se i es posin a actuar, perquè si fan les coses més bé segurament guanyaran votants i així podran evitar la seva entrada al poder. I si el govern que hi havia fins ara hagués fet les coses millor ara no estaríem parlant d’aquest tema perquè haguessin estat reelegits.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Des del meu punt de vista, el suport que ha tingut el partit d'extrema dreta en les eleccions de Grècia es decepcionant. Tenint en compte que el líder d'aquest partit neonazi pur és un exterrorista i exmilitar. I no tan sols és un fet concret, la majoria de partits neonazis europeus estan guanyant votans ultimament.
    Penso que un partit xenòfob i fascista que discrimini el poble al que podria gobernar potencialment, hauria de ser suficient motiu perquè la gent es desdís de votar-lo.
    Per si no fos poc, es dedica a proclamar els seus ideals antieuropeus i d'extrema dreta pel carrer. "Teniu-nos por, perquè ja hem arribat." Va sentenciar en una de les seves declaracions després de saber el resultat de les eleccions.
    Amb això no vull dir que estigui d'acord amb els partits sociodemòcrates i conservadors que representen la passivitat davant el sistema. Però perquè els partits ultres es dediquen a insultar i a agredir? O és que els comunistes són realment demòcrates? Que jo recordi la ideologia més assessina de la història és aquesta: mireu Rússia, Xina o Cambotja.

    ResponElimina