xf

dilluns, 28 de maig del 2012

LA MARATÓ DE LA POBRESA


INICIATIVA SOLIDÀRIA

La 'Marató per la pobresa' ha recaptat més de quatre milions d'euros

- Mas fa una crida a la població a implicar-se ja que "arriba un moment que les administracions no poden anar més enllà"

 
La Marató per la pobresa que han organitzat per a aquest diumenge TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat 4.030.182 euros. Després de la pausa per oferir el Telenotícies vespre, La Cubana ha actuat al plató i ha ajudat a actualitzar el marcador del programa, que té com a objectiu aconseguir fons per combatre situacions de pobresa a Catalunya. L'emissió ha començat a les 9.00 hores a Catalunya Ràdio, amb un especial presentat per Sílvia Cóppulo, i durarà 13 hores. La recaptació es destinarà a 235 projectes d'ajuda presentats per entitats que es dediquen a tasques socials. 

Per recaptar fons, la Marató ha habilitat el telèfon 905 11 50 50. A més, es poden fer donatius a través d'internet, Servicaixa, mòbil i transferència bancària. 

A les 12 del migdia, TV-3 s'ha sumat a Catalunya Ràdio (que ha finalitzat l'emissió a les 13.00 hores) amb la batuta d'Agnès Marquès i Antoni Bassas. Fins aleshores, la Marató ja havia recaptat 401.785 euros en una emissió radiofònica en què havien participat, entre altres, Empar Moliner, Luis Rojas Marcos, Carme Ruscalleda i el president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, que ha expressat el seu desig que aquesta Marató sigui un fet "puntual i extraordinari" .

El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha referit avui a aquesta iniciativa i ha fet una crida a la població catalana que d'"impliqui" en la lluita contra la pobresa al país. "La primera responsabilitat és de les institucions, però no l'única", ha dit Mas, abans de subratllar que tenint en compte l'"escassetat de recursos", les administracions "arriba un moment que no poden anar més enllà". "Quan s'arriba a aquests límits i en canvi la pobresa segueix creixent en la nostra casa, cal una implicació més enllà de les institucions, que s'ha donat sempre", ha destacat el president.

Vegeu l'espot de TV3:



EXPERTS I AFECTATS

El programa està realitzant diverses connexions amb poblacions que han organitzat activitats (unes 600), com Platja d'Aro, Pallejà, el Vendrell, Reus i Esplugues de Llobregat. Al plató, professionals d'entitats socials, voluntaris i experts mostren la seva opinió sobre el tema. És el cas de Joan Benach, expert en salut pública, que ha afirmat que la pobresa i la desigualtat social "només" es podran pal·liar amb "polítiques públiques molt fortes", i l'economista Arcadi Oliveres. També diversos reportatges mostren la situació en què viuen algunes persones en exclusió social, com els usuaris del menjador social Emmaús. 

La Marató ha viscut un punt culminant amb la retransmissió, des del Palau Sant Jordi, del partit de futbol sala que han disputat els jugadors del primer equip del FC Barcelona, a les ordres de Tito Vilanova i Pep Guardiola. 

Entre les actuacions han destacat les de Cor de Teatre, Lídia Pujol, Nina i la Big Band de l'Esmuc, Comediants i Manu Guix, Lidia Guevara, Elena Gadel i Joan Manuel Serrat.

Un contraespot crític amb la 'Marató per la Pobresa' triomfa a internet

- L'audiovisual que contraposa "solidaritat" a "caritat" acumula més de 36.000 visionats, per 3.000 de l'anunci oficial de TV3

Vegeu el contraespot #Sobren cadires:




La 'Marató' provoca controvèrsia a les xarxes socials

- Els tuiters són crítics amb els patrocinadors d'aquesta iniciativa i demanen "dignitat, no caritat"
La Marató per la Pobresa que han organitzat TV3 i Catalunya Ràdio no només es desenvolupa al plató, sinó que també té un potent altaveu a les xarxes socials. 

La pàgina facebook.cpm/lamarato, que compta amb més de 140.000 seguidors, i Twitter, amb l'etiqueta#maratopobresa, també estan generant el debat sobre les causes de la pobresa a través de comentaris, alguns d'especialment crítics, com el de @revoltaglobal, que escriu: "Els principalspatrocinadors" de la Marató "van guanyar 9.300 milions" d'euros l'any passat, o el de @ceskfreixas, que proclama "prou de cinisme. Ens fa falta dignitat, no caritat".

També n'hi ha de suport a la proposta, com el de @nuria vives, que descriu la Marató com una "iniciativa complementària" i anima la ciutadania a col·laborar-hi.

El Periódico
Barcelona
e-periódico.com [Consulta: 28 de maig del 2012]

FEM EL COMENTARI:

- Què opines de La Marató de la Pobresa?

- Després de veure els dos espots quina és la vostra visió?

- Creus que la solidaritat és un dels valors més importants que ha de tenir una persona? Per què?
...

4 comentaris:

  1. Trobo molt bé que s'hagin pogut recaptar tants diners, ja que pensava que amb tantes maratons i coses, i amb els temps que corren, no es recaptés res.
    Està bé, tot el que sigui una iniciativa per ajudar és benvinguda.

    ResponElimina
  2. Jo crec que és molt positiu que, tot i estar en aquesta situació, la gent sigui conscient de que hi ha persones que ho passen molt pitjor i les ajudin com puguin fent els donatius que creguin convenients.

    ResponElimina
  3. Penso que està bé que s'hagi dut a terme aquesta iniciativa ja que en aquests temps en que estem és necessari.Aquí Manlleu també es va fer un acte per reollor diners, i es van recollir 1800€
    No només són necessaris els diners que s'han recollit sino que també ho és ser voluntari d'alguna entitat per així col·laborar d'una manera més activa. Per exemple actualment aquí a Manlleu es posarà en marxa el banc d'aliments i per posar-lo en marxa no només es necessiten diners sino que també es necessiten voluntaris perquè pugui tirar endevant.

    ResponElimina
  4. Crec que la Marató serveix perquè la gent vegi el món en el que vivim. La manera com són tractades algunes persones o el que comporta no tenir feina. En algun cas es va poder observa com un noi que ho tenia tot ( casa, feina i novia) va deixar de tenir la novia per culpa de la feina. Això va influenciar en la maner com vivia ( sense cap comoditat extra (televisió)) i la manca dels aliments.
    També es va comentar la manera com una persona sol estar sostinguda per la societat: feina, novia i la casa. Estava representat mitjançant un titella amb uns fils i de mica en mica els tres fils els varen anar tallant fins que finalment va caure però es va sostenir per una xarxa. La xarxa representava les associacions que ajuden els aturats o els que tenen les coses molt difícils( Càritas)

    ResponElimina