xf

dilluns, 7 de maig del 2012

CANVI A LA PRESIDÈNCIA FRANCESA

La carrera a l'Elisi width=

HOLLANDE GUANYA LES ELECCIONS FRANCESES


- Sarkozy reconeix la derrota i desitja "sort" al nou president de França


François Hollande serà el pròxim president de la República francesa i el primer socialista que arriba a l'Elisi des que François Mitterrand va ocupar el càrrec entre el 1981 i el 1995, tal com ha reconegut el candidat conservador i president sortint, Nicolas Sarkozy, que ha desitjat "sort" al vencedor de les eleccions presidencials franceses.

Segons les primeres estimacions a l'hora de tancar les urnes, el candidat socialista ha guanyat el president, Nicolas Sarkozy, amb un clar avantatge d'entre el 52% i el 53% dels vots enfront del 48% del cap de l'Estat. Un resultat similar al que va obtenir el 2007 Sarkozy, que es converteix en el segon cap de l'Estat que no és reelegit després del també conservador Valerie Giscard d'Estaing el 1981, vençut justament per Mitterrand.

L'arribada d'Hollande a l'Elisi obre una nova etapa en la política europea. El socialista ha promès revisar el tractat europeu de disciplina pressupostària per incorporar mesures en favor del creixement.

Criticada en un principi, la seva iniciativa per sortir de la crisi s'ha anat obrint camí més enllà de l'esquerra. Governs conservadors com l'espanyol o l'italià comparteixen la seva filosofia de fer un gir a la política de rigor imposada per Alemanya per canviar la política del Banc Central Europeu amb l'emissió d'eurobons per finançar inversions en infraestructures i innovació que permetin rellançar l'economia.

SUPORT DE L'EXTREMA ESQUERRA I DELS CENTRISTES

Gràcies a una elevada participació, superior al 80%, Hollande s'ha imposat al seu rival, al qual ja va guanyar en la primera volta del 22 d'abril passat per un punt de diferència amb el 28,6% dels vots enfront del 27,2% de Sarkozy.


El socialista ha comptat amb el suport de gran part dels 3,9 milions de votants de l'extrema esquerra de Jean Luc Mélenchon. El seu discurs moderat i conciliador enfront de l'estratègia extremista de Sarkozy per aconseguir els 6,4 milions de votants del Front Nacional, li ha permès captar també una part dels 3,2 milions votants centristes de François Bayrou.

Hollande haurà rebut els primers resultats al seu feu de Tulle, a la Corrèze, on ha votat aquest matí acompanyat de la seva parella, Valérie Trierwiler. A Tulle, davant la catedral, s'espera que faci la seva primera declaració. El president, Nicolas Sarkozy, per la seva part, haurà rebut els resultats a París. Al Districte XVI de la capital ha votat aquest matí acompanyat de la seva tercera esposa, Carla Bruni.

Elianne Ros
París
e-periódico.com [Consulta: 7 de maig del 2012]

FEM EL COMENTARI:


- Què n'opineu d'aquest canvi en el govern del país veí?


- Creieu que aquests resultats poden provocar un gir inesperat en la política d'austeritat promoguts per Merkel i Sarkozy a la UE?


- Com valores el gran índex de participació en les eleccions franceses? A Espanya és igual?
...

5 comentaris:

  1. Esta bé tot el que sigui cambis. Ja que la situació en que estem, la única solució no son nomes les retallades. Amb governs diferents,nous i amb més força son la única sortida per sortir de la crisi. Mohamed Abdelmanje

    ResponElimina
  2. Està bé que hi hagi un canvi, ja que en la situació actual la presidència d'un païs ha de cremar molt. M'agrada Holland i ja ha complert amb la seva primera promesa electoral, s'ha rebeixat el sou. Pel que fa la participació em sembla molt exemplar i demostra una vegada més perquè França és una de les potències europees. Guillem Terradellas

    ResponElimina
  3. Penso que aquest canvi millorarà les coses a França perquè ja era ora que alguna persona començes a fer coses per sortit de la crisi que afecta a tot europa, començan per rebaixar els sous. Si la gent l'ha votat deu ser per alguna raò penso jo, i si la gent l'apoia aixo ja es molt en un país, ja que demostra confiança, i per començar a sortir de la crisi és una de les coses més importants.
    Finalment dir que si han anat tanta gent a votar és perquè volien un canvi en el seu país i estàven farts del expresident.
    Pots ser que aixì els altres paísos, incluint el nostre, es donin compte que nececiten un canvi ràpidemant per sortir de la crisi, ja que tal com estan les coses avui en dia podriem fer alguna cosa més tots plegats. Eudald Alberch Grau 4rtC

    ResponElimina
  4. La veritat és que, abans de saber el resultat de les eleccions franceses, que era d’esperar, bastanta gent temia que François Hollande fos l’escollit ja que diuen que, amb ell, el país entrarà de ple en la crisi econòmica que tot just està començant allà.

    A saber, Hollande promou la lliure immigració que, en una altra situació seria un fet positiu però, tal i com esta les coses no és la millor de les opcions ja que, tots els immigrants que arribaran, trauran llocs de treball als ciutadans francesos, i això seria injust.

    Personalment, crec que Nicolas Sarkozy ha sabut dirigir bé el país però que li ha tocat acabar en una mala època i que no se li ha reconegut el seu mèrit perquè, junt amb Alemanya, França és un país que estava sent bastant pròsper fins fa poc. Per la situació en la que s’ha vist envoltat Sarkozy, la gent ha començat a perdre la confiança en ell i, com passa a la majoria de països, ha sortit guanyador el partit contrari perquè << si no funciona amb un, ho haurà de fer amb l’altre>>, pensa la gent; però tots sabem que quasi tots els polítics, siguin d’on siguin, són uns demagogs.

    També dir que, el partit de la candidata d’extrema dreta, Marine Le Pen, va augmentar de bastants punts respecte les eleccions passades, cosa que no presagia res de bo, ja que els extrems no són mai bons.

    Finalment, concloure dient que espero que Hollande sàpiga prendre les decisions correctes i pensi ens tots els habitants que l’han votat i han dipositat el seu futur en les seves mans.

    Però resta una pregunta: tindrà Hollande la mateixa relació amb Angela Merkel que tenia en Sarkozy? Només ens queda esperar per a poder-ho comprovar...

    ResponElimina
  5. El nou president francès, François Hollande, té previst reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, el dimarts 15 de maig a la tarda a Berlín, poques hores després d'assumir el càrrec.i despres veigem com es podran comportar els president perque unes de esquerres i l'alyre es de dreta nomes ens falta poc temps per veure el futr d'Europa
    Rajae Rabhi

    ResponElimina