xf

diumenge, 4 de novembre del 2012

L'ENIGMA DE CRISTÒFOR COLOM

Cristòfor Colom podria ser de Calonge

Noves hipòtesis sobre els orígens del descobridor d’Amèrica afirmen que podria ser calongí o estar estretament lligat a l’Empordà


L’origen del descobridor Cristòfor Colom ha estat sempre un enigma, a causa de la falta de documentació que en pugui determinar la procedència. Historiadors i investigadors no han aconseguit trobar una resposta unànime i concloent sobre els seus orígens, i al llarg de la història s’han obert múltiples debats i s’han sostingut nombroses teories sobre la pàtria que el va veure néixer. Moltes localitats i països s’han declarat com la seva terra natal i n’han reivindicat la paternitat, i una de les teories més esteses és que era català. Ara, una recent hipòtesi aprofundeix encara més en la possible catalanitat de l’explorador i situa el seu naixement a Calonge.

Calonge

Sosté aquesta hipòtesi l’historiador Jaume Aymar, que ha resseguit tota una sèrie de pistes i casualitats de la trajectòria del personatge que l’han portat fins a aquesta localitat del Baix Empordà. El primer indici és l’esment a “Colonya” que Colom va fer en una de les seves cartes. Sovint s’ha interpretat aquest indret com Catalunya, però Aymar creu que també podria tractar-se de Calonge.

Carla Galisteo
www.sapiens.cat
[Consulta: 4 de novembre de 2012]
 


Després de llegir la notícia podríem comentar a veure què en penseu d'aquesta nova troballa!

2 comentaris:

  1. És molt normal, que molts països, vulguin saber la nacionalitat veritable de Colom. Ja que va ser un personatge molt important, i a tot arreu voldrien dir, que es nascut d'aquell lloc, ja que això els donaria molt prestigi.

    A més, com que no es sap del cert, tothom pot fer les seves hipotèsis. Però aquesta notícia ens ensenya, que hi han moltes probabilitats de que sigui català. Jo crec que podria ben ser que fos català, per tot això que hi ha a la notícia, i a més, es diu que el port de Palos, de Huelva al 1492 encara no existia, per tant hi han moltes possibilitats de que Cristòfor Colom sigui català.

    Jordi Lladó

    ResponElimina
  2. Crec que Cristòfor Colom és català, ja sigui per motius que s'han trobat, com per la dèria que tenen els espanyols a ocultar tots els mèrits dels catalans. Al llarg de la història hi han hagut moltes manipulacions, per part de tothom i no es gaire fiable creure tot el que diuen els documents antics. Com per exemple, diuen que Palos de la Frontera, al 1492 tenia port, i no, va ser construit un temps després... També es té constancia que a Pals (Catalunya) al 1406 ja s'hi realitzaven negocis navals, es a dir, que funcionava bastants anys abans de la sortida de Colom. Quan colom va salpar, van marcar els sacs i les provisions amb segells amb una imatge d'una ciutat amb port i muralles. Palos de la Frontera no tenia ni muralla ni port...
    Que cadascú pensi el que vulgui...

    ResponElimina