xf

dilluns, 19 de novembre del 2012

EL DIARI DE LES ELECCIONS: EL DEBAT A 7

El debat no aclareix cap dels dubtes sobre la independència ni sobre la sortida de la crisi

Mas, Junqueras i Tena insisteixen en la urgència del referèndum, i Camacho i Rivera avisen dels riscos de la secessió
 
Navarro reitera que la via federalista és l'única sensata, mentre Herrera carrega contra CiU i PP per voler liquidar l'Estat del benestar

 

El debat emès diumenge per TV-3 va acabar sense un vencedor gaire clar, però sí amb milers de perdedors: els ciutadans que alberguen nombrosos dubtes sobre el camí que haurà de recórrer Catalunya fins a arribar a la independència que propugnen i vaticinen les forces sobiranistes i les preguntes que la immensa majoria dels ciutadans --de dretes i esquerres, catalanistes i espanyolistes-- es formulen sobre quines mesures adoptaran els representants polítics perquè Catalunya i els seus habitants surtin de la pitjor crisi econòmica i social des de la postguerra.



Els set participants en el debat van repetir de manera insistent els missatges que han estat exposant en els actes i declaracions que han realitzat al llarg de la dilatadíssima campanya electoral --des de l'Onze de Setembre o abans-- i no van aportar cap novetat digna de menció, si s'exceptua l'acceptació per part de Pere Navarro que a Catalunya se celebri un referèndum "com a Escòcia" o el desafiament llançat per Artur Mas a populars i socialistes a pactar "una tercera via" per a la consulta.

Tot el debat va resultar summament previsible. De vegades va semblar un creuament de monòlegs. Els sobiranistes --Mas, Oriol Junqueras i Alfons López Tena-- van insistir en la necessitat que Catalunya obtingui la independència per resoldre la majoria dels seus problemes, causats en més o menys mesura, pel mal encaix amb la resta d'Espanya. Alicia Sánchez-Camacho i Albert Rivera van pugnar clarament pel vot "espanyolista". Navarro va apostar per la seva tercera via federalista i va carregar, igual que Joan Herrera, contra les polítiques ultraliberals i "antisocials" de CiU i PP.
www.elperiodico.cat
[Consulta: 19 de novembre de 2012]


FEM EL COMENTARI:

- Qui va veure el debat l'animem a que comenti què li va semblar?


- Qui creieu que en va sortir reforçat/da? I quin candidat/a en va sortir com a perdedor/a? Per què?


- Creieu que s'està donant massa importància al tema de la independència?


- Quins altres temes us preocupen del funcionament del nostre país?


- Sabem que encara no esteu en edat de votar. En teniu ganes de participar en la vida política? Per què?
...

4 comentaris:

  1. El debat, personalment em va semblar fluixet, però principalment per part dels candidats "espanyolistes". Mas, Junqueres i Lopez Tena em van semblar els més ben posicionats de cara a "guanyar" el debat, ja que van defensar millor els seus arguments, també ajudats perqè la resta de candidats no els hi van posar les coses gaire difícils. Dintre d'aquests tres candidats, el que em va semblar més correcte va ser Junqueres, que tenia les idees molt clares, i les defensava perfectament. Avui,a Àgora, l'han entrevistat i m'ha semblat una entrevista molt bona, us la recomano.
    El tema de la independència crec que és molt important, ja que d'aquí depèn el futur del país, i que no s'hauria de tractar així com així.

    ResponElimina
  2. En el debat, que personalment crec que no va arribar al punt desitjat, va ser més aviat fluix a causa del temps tant limitat. Mas, Junqueras i Alfons Lopez Tena, van ser els que més bé van defensar les seves idees, molt ben argumentades. En canvi, Camacho i Pere Navarro, van ser els grans perdedors del debat pels seus arguments pobres. Navarro, només sabia parlar sobre el federalisme, i Camacho només defensava a Espanya, i deia que Mas no havia fet res per dialogar, mentre que els del PP, abans de la campanya no volien negociar i ara volen dialogar el més possible.
    Els de Ciutadans, Albert Rivera parlava amb un argument mitjanament acceptable, pero sense donar alternatives, només parlant de pressupostos,...
    Joan Herrera tenia un argument bó, però li faltava el seu toc cap a la independència, ja que en part va criticar durament a Mas. Lopez Tena, va aportar molta riquesa al debat, ja que mentre tots parlaven de pressupostos,... ell volia intentar donar solucions per evitar la caiguda lliure econòmica.
    El tema de l'independència s'ha utilitzat molt, pero es bo conscienciar a la gent que si seguim amb els impostos d'Espanya, Catalunya estara ofegada, a més a més, que amb les retallades, s'ha aconseguit un superhabit del 7%

    ResponElimina
  3. Jo vaig veure el debat, i la veritat és que no va quedar del tot clar qui va guanyar. Però jo crec, que els candidats que en van sortir millor van ser: Mas, Alfons López Tena i Oriol Junqueras. Crec que van ser els que van defensar millor els seus arguments, i van ser bastant educats i coherents (a més que són els que defensen millor la meva idea). Jo crec, que potser el que li va anar pitjor va ser Pere Navarro, ja que es veia molt clar, que hi han dues branques (els idependentistes i els que no) , però tot i això ell insistia que hi ha una solució del mig, sense acabar-se de definir del tot. En els candidats, que defensaven l'unitat dins d'Espanya, jo i vaig veure que deien les coses per espantar la gent, encara que el que diguessin potser, no era del tot veritat.

    No em sembla bé que els d'Espanya no deixin fer un referèndum, trobo que és una molt bona manera de que tots els ciutadans diguin el que volen sobre aquest tema. No entenc perquè no el volen fer, que ells defensin els seus arguments en contra el SI, però que deixin triar al poble.

    Jordi Lladó.

    ResponElimina
  4. En primer lloc, el debat em va semblar per dir-ho d'una manera, una ''batalla'' entre els partits espanyolistes, i els més aviat independentistes. Tot i així, al mig d'aquests hi havia el PSC, que encara s'ha d'acabar de definir de quin cantó es posa, ja que ara mateix està en un punt indecís. Un punt on no estàn ni aquí ni allà, i jo crec que això els hi farà perdre bastants vots. D'altre banda, jo crec que el debat tampoc va aclarir res, ja que els que es senten espanyols, encara que el debat el guanyés ERC, seguiràn sent espanyols. Per tan, jo crec que el debat no va tenir ni guanyador ni perdedor, tot i que tan en Pere Navarro com en Joan Herrera, el seu discurs el podem calificar com a més fluixet. Per altre banda, el candidat d'ERC, Oriol Junqueras, va estar molt encertat, sobretot quan va dir: ''Senyora Camacho i senyot Rivera, nosaltres treballem perquè es fagi un referèndum i vosaltres pogueu votar, però vosaltres treballeu perquè això no es pugui fer''. Aquesta intervenció va fer posar una mica dels nervis a la Sra Camacho, i després va començar amb el discurs de la por. El conegut discurs de la por és el punt de vista que dóna el PP sobre la independència: que portaràn l'exèrcit a Catalunya, que si haurem de tornar a la pesseta, que si no podrem entrar a la UE, que si ens quedarem fora del Tractat de Lisboa... en fi un pilot d'excuses que dónen per atemorint-ze.

    Però malgrat això, crec que els catalans ignorarant aquest discurs, i votaràn a qui creguin que han de votar.

    Eduard Madrid

    ResponElimina