xf

dissabte, 24 de novembre del 2012

LA MALEDICCIÓ DE TUTANKAMON


La maledicció de Tutankamon, 90 anys després

Un descendent de Lord Carnavon i especialistes visiten la tomba del faraó nen en el marc d'una jornada per promocionar el turisme a Egipte

La tomba de Tutankamon.
El faraó Tutankamon i l'arqueòleg Howard Carter van tornar a unir aquest dijous la seva glòria a la ciutat egípcia de Luxor, 90 anys després del descobriment que va desvelar grans secrets de l'Antic Egipte. Amb un passeig pels llocs de l'antiga Tebes on es va forjar aquest mite, Egipte ha recordat la troballa que va marcar un abans i un després en l'arqueologia. "La seva gran importància és que segueix sent, a hores d'ara, el principal descobriment arqueològic de tota la humanitat", va dir a Efe l'egiptòloga espanyola Teresa Bedman, que treballa aquests dies a Luxor en l'excavació d'una tomba faraònica.


Al trobar a l'interior de la cambra funerària l'aixovar intacte del "faraó nen", com se'l coneix per la seva mort primerenca, la troballa es va convertir en un esdeveniment històric que va unir per sempre el destí de Carter i Tutankamon. Per a Bedman, de l'Institut d'Estudis de l'Antic Egipte, Carter coneixia la necròpolis de la Vall dels Reis com si hi hagués treballat molts segles, i només li faltava per pentinar la zona on, gairebé a punt de desistir, va trobar finalment la tomba de Tutankamon, el 4 de novembre de 1922.


És necessari baixar un costerut corredor fins a arribar a la cambra funerària, on en l'actualitat un grup d'experts s'afanya en la conservació de la tomba, danyada pel tràfec de visitants. Els tresors que van enlluernar Carter ja no es troben en aquest lloc, sinó al Museu Egipci del Caire, però al seu interior es respira encara l'emoció d'estar vivint un moment únic. Com en un viatge en el temps, un grup de diplomàtics, egiptòlegs i periodistes ha seguit avui els passos de l'arqueòleg sota el sol i les altes temperatures de Luxor.

Entre els participants en el recorregut hi havia el besnét de Lord Carnarvon, un aristòcrata britànic la passió del qual per l'Antic Egipte el va portar a ser el mecenes de Carter. Georges Carnarvon, que no podia ocultar la seva emoció per ser a Luxor, va destacar a l'entrada de la tomba de Tutankamon que el seu besavi mai va abandonar el seu somni, fins i tot en situacions difícils, i va persistir amb Carter fins al final. "Carter i el meu besavi eren dos homes molt excèntrics i amb caràcters totalment diferents, però treballaven molt bé junts i van deixar un bonic llegat al poble egipci", va dir Carnarvon als periodistes.

Marina Villén (Agència EFE)
Luxor (Egipte)
www.elperiodico.cat
[Consulta: 24 de novembre de 2012]
FEM ALGUNES PREGUNTES...  
(qui sigui el primer a respondre obtindrà un suculent premi!)

- A què ens referim quan parlem de la maledicció de Tutankamon? Quin misteri amaga?

- Qui va ser Howard Carter i com va morir?

- En quina etapa històrica situaries a la civilització egípcia?

- Per què va ser tan important Tutankamon, el "faraó nen"?

- A Egipte l'any 2011 és on van començar  les revolucions àrabs. Quin dictador governava en aquells moments?

- Fa una setmana que es va reiniciar el conflicte identitari entre Israel i Palestina. Com està la situació en aquests moments i com ha influït Egipte en aquests incidents?

3 comentaris:

  1. Les civilitzacions egípcies s’originen degut a poblacions d’origen hamític, cap a meitat del quart mil•lenni abans de Crist, quan aparegué una cultura amb els trets bàsics dels egipcis.
    Aquesta civilització va ser anomenada Naqada II per els arqueòlegs i historiadors.
    En aquesta època va sorgir la escriptura jeroglífica, els cultes primordials, centres de poder polític i un urbanisme incipient. La societat estava organitzada i dividida en dos regnes, el del Nord i el del Sud.
    La població estava concentrada a la vall del Nil, degut al clima sec i la manca d’aigua. Van desenvolupar una econòmica agrícola i una societat més sofisticada i organitzada.
    Els egipcis creien en els seus propis déus, que tenien formes animals. Tenien una religió molt solida molt antiga, i com que no rebien influències d’altres civilitzacions es van crear la seva religió própia.
    Els Déus més importants eren:
    Ra, el déu del Sol. Osiris, senyor de l’ infern. Anubis, déu funerari. Isis, esposa, mara i maga i Horus, el déu falcó.
    TUTANKAMON va ser un faraó egipci de la XVIII dinastia. Tutankamon, era gendre del faraó Akhenaton, que va morir sense descendència de barons. Tutankamon va accedir al tron aproximadamen el 1360 a. C. Abans d’accedir al tro, el seu nom era Tutankatón, en significació del déu solar Aton. Akhenaton va imposar una religió monoteista.
    Tres anys després d'accedir al poder, el Tutankatón va restablir el culte tradicional i, com a conseqüència, el poder dels sacerdots d'Amón, va tornar la capitalitat a Tebes, abandonant la capital creada per Akhenaton en Amarna, ja que el nou faraó havia establit de nou el culta tradiccional. Per simbolitzar aquests canvis, va substituir el seu propi nom pel de Tutankamon (la imatge d'Amón).
    El regnat de Tutankamon no va tenir el significat del restabliment de l'ordre tradicional de l'Egipte faraònic, amb sacerdots i generals conservadors. Tutankamon va morir quan només tenia 18 anys en un motí palatí, amb 6 anys de regnat tan sols.
    Tutankamon és l’única tomba de la Vall dels Reis que va arribar sense ser saquejada a l'edat contemporània, el seu descobridor va ser Howard Carter l’any 1922 .
    Howard Carter nascut el 9 maig 1874-2 i mort el març de 1939. Fou un arqueòleg anglès i egiptòleg reconegut per el descobriment de la tomba de Tutankamon del segle 14 abans de Crist.
    H.Carter nasqué a Londres, fill de Samuel Carter, artista i Martha Joyce Carter.
    El 1891 Carter va ser nombrat per ser enviat pel Fons d'Exploració d'Egipte per anar a Percy Newberry i contribuir en l'excavació i descobriment de Imperi Mitjà de tombes de Beni Hassan. Amb 17 anys ja destacava per innovar en la millora dels mètodes de còpia la decoració de les tombes
    El 1899, Carter va rebre el nom d’ inspector primer, cap del Servei d'Antiguitats d'Egipte (EAS). Carter supervisar una sèrie d'excavacions a Tebes (avui Luxor) i després el 1904 va ser enviat a la Inspecció del Baix Egipte.
    Després de tres anys durs, Carter va ser contractat per Lord Carnarvon per supervisar les seves excavacions de 1907. L’objectiu era assegurar-se que Carter va imposar moderns mètodes de l'arqueologia i dels sistemes de gravació i investigar i analitzar la tomba de Tutankamon.


    Laia Fernández Barraqueta

    ResponElimina
  2. MALADICCIÓ
    George E.S.M. Herbert, comte de Carnarvon, morí d ’una malaltia desconeguda el 6 d'abril de 1923. Abans de posar-se malalt, havia entrat a la tomba de Tutankamon. Altres membres de l’equip que participaren en l’ investigació de la tomba també van morir per malalties desconegudes. Tots van pensar que es tractava d’una maledicció.
    A Egipte, sempre hi han hagut saquejadors de tombes. Per això, els últims faraons de l'Imperi Egipci van ser sepultar en tombes subterrànies secretes, els hipogeus. Així s’ originar la Vall dels Reis. Tot i els intents d’amagatall, els arqueòlegs moderns no van saquejar totes les tombes que trobaren. El sepulcre de Tutankamon però, està intacte perquè el jove faraó fou enterrat precipitadament en un hipogeu improvisat. Alguns experts diuen que es gràcies a que hi ha una maledicció.
    EXPLICACIÓ CIENTÍFICA:
    Sobre els fems secs de ratpenat creix un fong perjudicant, les espores del qual són les causants de les malediccions. Histoplasma capsulatum, així s’anomena la pneumònia que molts arqueòlegs i saquejadors contenien. Aquest fong, propi sobretot de països càlids, creix en terres amb pols on hi ha excrements. La malaltia s’agafa per respirar pols que tingui espores del fong i efecte en forma de pneumònies que poden arribar a la mort; Afecta el fetge i pot produir trastorns funcionals i metabòlics.

    Laia Fernández

    ResponElimina
  3. Excel·lent Laia! Començaràs l'examen amb un extra de puntuació! feliç diumenge!

    ResponElimina