xf

dimecres, 14 de novembre del 2012

14-N VAGA GENERAL

Títulars destacats durant el dia:

 

Seguiment de la vaga: del 85% dels sindicats al 17,5 % de la Patronal

La vaga obliga a un parèntesi econòmic i social durant la campanya electoral 

El govern xifra el seguiment de la vaga en el 27% a l'escola pública i el 8,9% a la concertada

La demanda elèctrica cau un 12,7% per la vaga (lleugerament per sota de l'enregistrada en l'última vaga 29-M)

De Guindos (Ministre d'economia): "La vaga no és el camí adequat per reduir la incertesa"
La vaga es fa notar a la indústria i en els transports públics

Clam contra les retallades en una manifestació multitudinària a Barcelona

La mobilització dels principals sindicats ha aplegat més d'un milió de persones, segons han anunciat els seus representants
 Centenars de persones entre sindicalistes i estudiants universitaris a la Gran Via de Madrid/ EFE/ Juan Carlos Hidalgo

La manifestació convocada pels sindicats contra les polítiques governamentals d'austeritat recorre Barcelona aquesta tarda de la jornada de vaga general. La crida dels sindicats a protestar ha aplegat més d'un milió de persones, segons han dit els líders sindicals en els seus discursos. La plaça Catalunya ha substituït, per primera vegada, el creuament de Diagonal amb passeig de Gràcia com a punt de sortida degut a les previsions d'una afluència massiva.

Els líders dels principals partits catalans encapçalen la manifestació, presidida per una pancarta en què es pot llegir el lema 'Tenim solucions. Que no ens prenguin el futur'. La capçalera s'ha situat a la confluència del passeig de Gràcia amb el carrer Aragó i els organitzadors han informat que poc després de les sis la gent ja omplia tot el Passeig de Gràcia "des de Diagonal fins a la Plaça Catalunya". "Aquesta és la manifestació més nombrosa de totes les que s'han fet en vagues generals en aquest periode", han dit els organitzadors. Durant els seus parlaments, els caps dels sindicats han xifrat la participació a la manifestació en "més d'un milió" de persones.
Manifestants amb una caricatura de Mariano Rajoy a Pontevedra/ REUTERS/ Miguel Vidal

Darrera la capçalera de la manifestació desfila la multitud de persones que s'ha congregat a Plaça Catalunya i a la part baixa del passeig de Gràcia amb pancartes contra les retallades, l'austeritat i les polítiques del govern, tant català com espanyol. Al contrari del que va marcar la vaga general del 29 de març, la reforma laboral ha cedit el pas al conjunt de polítiques del govern com a principal diana de les crítiques.

"Quan una societat està instal·lada en la pobresa, hi ha menys llibertat"
Abans de començar a caminar, Josep Maria Álvarez, líder d'UGT a Catalunya, ha valorat la vaga general positivament i ha afirmat que el seguiment n'ha estat massiu, sobretot a nivell industrial però també en els serveis. "Tot i que hi havia serveis mínims, he constatat que la gent no agafava el bus ni el metro", ha dit. Álvarez ha reclamat que es dissolguin les Corts Generals i que es convoquin eleccions o bé un referèndum per "donar veu a la gent". "Millor que [els polítics] escoltin avui i no haguem de córrer, com estan corrent ara amb els desnonaments", ha afegit.
Pneumàtics cremats, aquest matí a Mercabarna / GETTY

Per la seva banda, el seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, ha assegurat que "quan una societat està instal·lada en la pobresa, hi ha menys llibertat i perill de fractura social. Hi ha riquesa i hi ha solucions, que les empreses paguin tots els impostos que han de pagar".   [...]

www.ara.cat
[Consulta: 14 de novembre de 2012]
FEM EL COMENTARI:
- T'has adherit a la vaga general? Per què?
- Creus que la vaga tindrà l'efecte desitjat?
- Des de quan es pot parlar del dret a vaga? Busqueu els antecedents històrics.
- Què és un sindicat? Quins hi ha a l'estat espanyol? Què és la patronal?
- Si estàs en desacord amb les polítiques del govern, quines altres protestes proposaries?
...

5 comentaris:

  1. Jo no m’he adherit a la vaga general perquè sóc menor d’edat i a més, crec que les vagues no serveixen prou per fer reaccionar el Govern. Jo crec que és millor una manifestació a una hora concreta, que vagi bé a tothom, com el Dia de la Manifestació de la Independència.
    Crec que aquesta vaga general no tindrà l’efecte desitjat ja que molta gent fa vaga per por de les amenaces dels piquets, o si era el petit empresari, per por a que no li xafessin la botiga, el camió, l’autobús...
    La primera vaga va ser a l’Antic Egipte (l’any 1166), tot i que els seus orígens es remunten a la Revolució Francesa del 1789. Però el Dret de Vaga no va ser reconegut fins a la difusió de la socialdemocràcia (ideologia política que té els següents principis: llibertat, igualtat i solidaritat), a començaments del segle XX, quan el dret de vaga va ser reconegut internacionalment com un dret essencial en els treballadors.
    Un sindicat és una associació formada per a la defensa dels interessos econòmics i socials dels seus membres, els sindicats espanyols més importants són UGT i Comissions Obreres. La Patronal és una organització que agrupa els empresaris d’un país.
    Estic en desacord amb les retallades, que la salut i l’educació no se’n tenen que sentir mai ressentides. Per millorar les polítiques del govern, proposaria altres protestes, com: abaixar-se el salari als governants, quan els polítics tinguin que anar de viatge, que es contractin hotels més normals, com fa tothom; mirar amb lupa totes les infraestructures que s’han fet i que mai no han servit com en el cas d’alguns aeroports o carreteres que no hi passa ningú.

    ResponElimina
  2. En el comentari anterior m'he descuidat el meu nom: Sílvia Prat

    ResponElimina
  3. Aviam, des del meu punt de vista; trobo i com es veu que RES està funcionant, ni ens entenem i si és així comencem ja malament, perquè crec que el lloc on vivim o habitem doncs que ens hem de entendre tots i intentar pensar igual per lluitar per els nostres drets i poder donar la nostra opinió sobre si alguna cosa va bé o no.
    També com es veu ja, que en la política no s'entenen ni a ells mateixos, perquè ens diuen que votem? si igualment ja sabrem que tot anirà malament!? que ningú ens deixarà lluitar per el què volem i si hi ha algun problema no ens escoltaran ni ho podrem arreglar.
    Jo la veritat, no sóc ni de política ni mi entenc, però ara com estem de que va malament i intentem trobar alguna solució per arreglar-ho que en aquest cas és el tema vagues. Penso que en part és bona idea perquè així veuen que lluitem, per el què de veritat ens importa per estar bé i poden-se treure aquesta crisis i problemes. Però siguem realistes veig que no els hi importa, i que pensen que no ens serveix per res i que perdem el temps però han de pensar que ho fem per culpa d'ells. I amb això que deia de les vagues que crec que no hauria de ser d'un sol dia, sinó més dies per molt que no ens vulguin escoltar ni fer cas, però que vegin que evidentment ens importa lo malament que vivim i llavors poder viure més bé.
    Penso que això no s'acabarà ara, que durarà una mica més de temps, fins que vegin i per fi es pugui millorar la situació.


    Clàudia Edmundo

    ResponElimina
  4. Trobo patètic que els diputats de el parlament que avui a les noticies ha sortit que molts feien vaga i no se’ls hi treia la part del seu sou, hi ha gent que avui fa vaga tenint en compte que perdran un part de el seu sou i tot i així segueixen es lamentable, i normal que molts professors facin vaga si amb les retallades ja els hi van treure un 20% del sou ara que te’n treguin mes, simplement penós.

    Arnau Carol

    ResponElimina
  5. Jo personalment si que m’he adherit a la vaga, ja que crec que es molt important que lluitem pels nostres drets. Però d’altra banda, hem de ser realistes ja que jo crec que encara que es fessin moltes vagues, realment en els polítics no els importa gens. Igualment sempre acaben fet el que ells volen sense pensar en les conseqüències que pot tenir per els ciutadans.

    Els sindicats són organitzacions que representen als treballadors davant els empresaris i les autoritats. Els sindicats vetllen pels interessos comuns dels treballadors.. Per tant, la seva funció pròpia no és la representació d'una idea política o religiosa. Hi ha grups de sindicats, com ara el sindicat camperol, que és per els treballadors del camp, el sindicat agrícola, que és per els grans propietaris rurals, el sindicat patronal, o agrupació d'empresaris per a la defensa dels seus interessos, i el sindicat d'estudiants, que agrupa fonamentalment estudiants universitaris. Els principals sindicats espanyols són: Comissiones Obreres (CC.OO) és una confederació sindical espanyola, aliena a partits polítics, Unió General de Treballadors (UGT), és una organització sindical obrera espanyola, vinculada al PSOE i la Confederació General de Treball (CGT) és un sindicat d'ideologia anarcosindicalista.

    Estic molt en contra de les retallades de l’educació i de la salut, ja que aquests dos pilars, son fonamentals per el creixement d’un país. El que no entenc, es perquè diuen que la nostra generació som el futur del país i llavors no paren de retallar en educació, ho trobo molt penós. El que tampoc entenc, és perquè el Rei d’Espanya no fa res, i cobra un salari molt alt i no només el Rei, sinó tots els governants que cobren un salari massa alt per la feina que fan... si se’n pot dir feina, esclar.

    ResponElimina