xf

dimarts, 6 de març del 2012

PUTIN GUANYA LES PRESIDENCIALS A RÚSSIA

Putin guanya les presidencials a Rússia amb 63,60% dels vots

- El primer ministre guanya els comicis amb un 64,59% dels vots enmig d'acusacions de frau.

- Putin, que exercirà el càrrec sis anys més, va aconseguir el suport de 45.602.075 electors.


Vladímir Putin, amb el president Dmitri Medvédev, s'eixuga les llàgrimes, durant un acte amb els seus seguidors a les portes del Kremlin, diumenge, després de les eleccions.
Vladímir Putin, amb el president Dmitri Medvédev, s'eixuga les llàgrimes, durant un acte amb els seus seguidors a les portes del Kremlin, diumenge, després de les eleccions. 
L'oposició russa prepara una multitudinària protesta després de la victòria de Putin

El primer ministre de Rússia, Vladímir Putin, ha obtingut el 64,59% dels vots en les eleccions   presidencials que el país va celebrar diumenge, segons ha informat aquest dilluns la Comissió Electoral Central (CEC). Amb aquest resultat no serà necessari celebrar una segona volta. Putin, que ja va presidir el Kremlin durant vuit anys (2000-2008), exercirà el càrrec de president els pròxims sis anys.



Putin, de 59 anys, hauria d'assumir el càrrec al maig pròxim de mans del seu predecessor, Dmitri Medvédev, a qui proposarà com a cap del Govern, en un nou canvi de papers.

El líder del Partit Comunista de Rússia, Guennadi Ziugànov, ha estat el segon candidat més votat amb el 17,19%, mentre que el tercer lloc ha estat per al multimilionari Mikhaïl Prókhorov (7,82%), una de les grans sorpreses de la campanya presidencial russa al tractar-se d'un candidat sense experiència política. L'ultranacionalista Vladímir Yirinovski ha estat quart amb el 6,23% dels sufragis mentre que el socialdemòcrata Serguei Mirónov, antic president del Senat, ha estat últim amb el 3,85% dels vots emesos.



CONVOCATÒRIA A LA PLAÇA PUIXKINSKAIA
"Hem vençut en una lluita oberta i neta", va afirmar Putin a la cèntrica plaça moscovita del Manezh, a prop del Kremlin, al celebrar la seva victòria amb més de cent mil dels seus partidaris. No obstant, el cert és que la seva victòria està envoltada de crítiques i sospites de frau electoral. De fet, l'oposició no parlamentària russa ha convocat per a aquest dilluns a la històrica plaça Puixkinskaia de Moscou una protesta que es preveu multitudinària per denunciar la falta de legitimitatde les eleccions. "Congregarem més de 100.000 persones. Tenim un nou argument, la dubtosa victòria de Putin en les eleccions presidencials", ha assenyalat Serguei Mitrokhin, líder del partit liberal Iàbloko.


Mitrokhin ha denunciat que durant la jornada de votació s'han detectat "nombroses falsificacions, majoritàriament en forma de carrusel", un frau que consisteix a traslladar en autobusos desenes de persones per diferents col·legis electorals perquè votin repetidament pel partit governant. "Això és molt greu", ha assenyalat el dirigent liberal, que considera que el fet que el candidat de Yábloko, el veterà Grigori Iavlinski, no fos registrat com a candidat ja va posar en dubte la legitimitat dels comicis.

"DIA IMPORTANT PER A RÚSSIA"
Per la seva part, el líder del Front d'Esquerres, Serguei Udaltsov, ha qualificat de "brutes" les eleccions i ha advertit que l'oposició no parlamentària no reconeixerà els resultats . "S'han utilitzat moltes tecnologies brutes. Ara s'han tornat més astuts. Però no tinc la sensació que les coses hagin canviat gaire des del desembre", ha apuntat en referència a les eleccions parlamentàries, en què les denúncies de frau oficialista van ser el detonant de la principal onada de protestes antigovernamentals des de la caiguda de la Unió Soviètica. "Tinc informació fidedigna que a les institucions finançades per l'Estat a Moscou a la gent li van prometre a uns premis, a alguns dies lliures i a altres favors", ha assenyalat.


L'exprimer ministre Mikhaïl Kassiànov ha assegurat que l'oposició no parlamentària reclamarà larepetició de les eleccions parlamentàries del desembre i de les presidencials de diumenge. Al seu torn, l'excampió mundial d'escacs Garri Kaspàrov ha subratllat que aquest dilluns és "un dia molt important" en la història de Rússia. "Veurem la força de la protesta i quants estan disposats a lluitar contra el règim de Putin i cridar que no el reconeixen com el seu legítim president".

Agències Moscou
e -periodico.com
[Consulta: 5 de març de 2012]

FEM EL COMENTARI:

- Qui és Vladímir Putin? 


- En el text es parla del comunisme i de la Unió Soviètica. Expliquen els seus significats i els orígens.


- En alguns periòdics i diaris titulen "El retorn del Tsar Putin". Què significa la paraula "Tsar"? Quin va ser l'últim?


- El frau electoral que es deixa entreveure en el text ja va existir al segle XIX a Espanya. Explica quins dos tipus de frau electoral existien.


- La URSS va ser una de les protagonistes de la "Guerra Freda". Realitza una petita explicació dels fets, causes i participants d'aquest important episodi històric.


- Comunisme o capitalisme?
...

1 comentari:

  1. -Putin és un polític rus que va ser president de Rússia desdel 31 de desembre de 1999 fins el 7 de maig de 2008 i és l'actual Primer Ministre de la Federació Russa.
    -El comunisme és una ideologia social, política i econòmica que es basa principalment en les idees de Karl Marx i Friedrich Engels, exposades al Manifest Comunista, que és la Organització social en què els béns són tinguts en comú.
    -La Unió Soviètica o URSS va ser un estat situat al nord d'Euràsia, que va existir de 1922 a 1991. Va sorgir després de la Revolució d'Octubre, al 1917, un període despres de guerra civil, al final del qual els comunistes van fer-se amb el poder. El nombre de repúbliques que formaven la Unió va variar amb el temps, però n'hi havia 15 en l'etapa final. La més important,era Rússia, tant en termes d'extensió i població, com d'economia i política.

    ResponElimina