xf

dilluns, 19 de març del 2012

200 ANYS DE "LA PEPA"

¡Visca 'la Pepa'!

Per desgràcia, el crit d'alegria amb què els liberals espanyols van celebrar la proclamació, avui fa 200 anys, de la Constitució de Cadis no concorda amb els temps de crisi, austeritat i retallades de l'Estat del benestar que patim. Però això és només perquè amb els anys s'ha imposat la versió pejorativa d'aquest crit, de manera que ara «¡Visca la Pepa!» significa una actitud irresponsable, irreflexiva o de malbaratament. 

 
Davant d'aquest sentit que ha adquirit l'expressió, s'ha de retornar a l'esperit original, que saludava la primera Constitució liberal espanyola com un intent de regeneració del sistema polític i una superació de l'antic règim de la Monarquia absolutista mitjançant l'aprovació d'un text avançat al seu temps que instaurava la divisió de poders, la sobirania nacional i la representació política. 

 
Discutida i aprovada a Cadis, mentre les tropes franceses napoleòniques bombardejaven la ciutat, la Pepa va ser una agradable sorpresa, que reconeixia moltes llibertats fins llavors vedades, però que es va convertir també, al capdavall, en l'exemple del fracàs a Espanya de l'Estat liberal i de les revolucions burgeses que havien triomfat a Anglaterra, els Estats Units i França. La carta era ambigua amb la Monarquia, excloïa sectors de la població i negava la llibertat religiosa. Però, dos segles després, la Constitució de Cadis ha de quedar com un exemple de regeneració, modernització i consagració de la llibertat.


 

FEM EL COMENTARI:

- Quina repercussió va tenir aquesta Constitució a Espanya al segle XIX?

- Quina és l'herència que ens queda actualment d'aquest fet històric?

- No tothom estava representat en aquesta Constitució. Quins sectors de la societat van quedar al marge?

- En quines idees i revolucions es van basar els liberals espanyols?
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada