xf

divendres, 30 de març del 2012

REFLEXIONS DE LA JORNADA DEL 29-M

Grups d'encaputxats enterboleixen el final de la manifestació contra la reforma laboral

- Escenes de guerrilla urbana s'intensifiquen a la plaça de Catalunya amb crema de contenidors i càrregues policials.
- Alguns manifestants s'encaren contra els vàndals que han boicotejat l'ambient festiu majoritari de la protesta.




Les escenes de guerrilla s'han intensificat a la plaça de Catalunya poc abans de les 20 hores. Grups d'encaputxats han cremat contenidors i han provocat espectaculars columnes de fum negre, mentre s'han produït càrregues policials. La situació s'ha complicat a mesura que l'actuació policial s'ha fet patent pel passeig de Gràcia, on hi havia encara milers de persones manifestant-se pacíficament. 

Alguns dels assistents a la gran manifestació han baixat fins i tot fins a la plaça de Catalunya per increpar els grups vandàlics. Se sentien crits com "Així no, així no, així no feu més que donar excuses", i alguns ploraven fins i tot de ràbia per considerar que aquests grups d'incontrolats no fan més que deteriorar la imatge de la protesta i perjudicar una jornada que es desenvolupava amb normalitat.


 

FERITS I DETINGUTS

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 44 persones pels altercats fins a les 21 hores. La crema de contenidors, el llançament de pedres, el trencament d'aparadors i el conat de càrregues policials als carrers més cèntrics de la capital catalana s'han convertit en habituals durant aquesta jornada de vaga general. De moment, les forces de seguretat han detingut 38 persones suposadament relacionades amb aquests incidents, encara que l'escalada de violència que s'està vivint a Barcelona, previsiblement, provocarà que la xifra augmenti les pròximes hores.


La manifestació de Barcelona. C. MONTAÑÉS
Durant tota la jornada, el centre de Barcelona ha estat totalment tallat al trànsit. La zona compresa entre la Via Laietana, la Gran Via i la plaça de Catalunya ha estat diverses hores aïllada.

A mitja tarda, també l'avinguda de la Diagonal, entre la plaça de Francesc Macià i el carrer de Pau Claris, estava tallada en els dos sentits de la marxa, per la presència de manifestants baixant cap al centre de la ciutat. 

Aquest migdia, un gran grup de vàndals que s'ha manifestat pel carrer Balmes a prop de la confluència amb Diagonal han llançat contenidors a la calçada i els han cremat, cosa que ha provocat una enorme quantitat de fum dens. Això ha provocat a les 13.50 les primeres persecucions amb els mossos antiavalots i els seus primers cops de porra a Balmes --entre Diagonal i Mallorca-- i voltants. També en el barri de Gràcia s'han reproduït els incidents.

El foc ha estat obra d'activistes que han participat en la marxa que ha pujat pel passeig de Gràcia, ha girat per Diagonal i ha baixat de nou per Balmes, on han cremat contenidors des de poc abans de les 13.45 hores. Des del migdia, la policia ha tallat el trànsit en el perímetre format pel carrer de Muntaner, la Gran Via, el carrer de Pau Claris i l'avinguda de Diagonal.

Centenars d'activistes de la CGT s'han concentrat al migdia davant de la porta de la Borsa de Barcelona i han encès una foguera amb bosses i papers. Després han aparegut els antiavalots. Els manifestants han marxat de la plaça de Catalunya i seguien el seu recorregut pel passeig de Gràcia. A l'arribar a l'edifici de la borsa, han trencat un vidre de la porta, han llançat ous i han encès el foc.
ESCENES DE NERVIOSISME

Durant el matí, grups de manifestants han tallat intermitentment el centre de Barcelona amb motiu de la vaga. A les 11.20 hores, 40 activistes han envaït la calçada fins a interrompre el trànsit a la confluència del passeig de Gràcia i el carrer d'Aragó. S'han viscut escenes de nerviosisme d'alguns conductors del carrer d'Aragó, que han sortit dels seus cotxes enfadats demanant pas als manifestants.


 
A les 11.35 hores s'ha reprès el trànsit, i els activistes han pujat el passeig de Gràcia fins a la confluència amb València, que també han tallat uns minuts, per fer el mateix després a la confluència amb el carrer de Mallorca. Mentrestant, centenars de manifestants baixen pel passeig de Gràcia --sense trànsit--, fins a coincidir amb el grup que va tallant el trànsit de diversos carrers.

Aquests talls de trànsit han coincidit en el centre de la ciutat amb la marxa d'una trentena de ciclistes convocats per Ecologistes en Acció de Catalunya i la Coordinadora Catalana d'Usuaris de la Bicicleta (CCUB) en protesta també per la reforma laboral i pel sistema capitalista.
 
AGUSTÍ SALA / MAX JIMÉNEZ / ANTONIO BAQUERO / HELENA LÓPEZ / Barcelona
e-periodico.com
[Consulta: 30 de març del 2012]
ALTRES NOTÍCIES RELACIONADES:

El Govern central creu que l'impacte de la vaga ha estat "molt moderat".  Enllaç: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/govern-diu-impacte-vaga-estat-moderat-1602925?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=elPeriodico-matutina

Toxo i Méndez avisen d'un "conflicte social creixent" si el Govern no negocia. Enllaç: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/toxo-mendez-insten-govern-respondre-vaga-negociar-reforma-laboral-1601881?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=elPeriodico-matutina

Les grans empreses, paralitzades. Enllaç:  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/vaga-paralitza-les-grans-empreses-1599881?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=elPeriodico-matutina


Vegeu el vídeo dels disturbis a Barcelona en el següent enllaç http://www.elperiodico.cat/ca/ (cliqueu, el vídeo es troba al centre de la pàgina)

FEM EL COMENTARI:

- Esteu a a favor o en contra de la Vaga General del 29-M?

- Què opineu dels actes vandàlics que es van produir a Barcelona? Poden donar una falsa imatge de les manifestacions que es van produir a molts punts del país?

- Creieu que aquesta vaga servirà per alguna cosa?

- Quan es va crear el dret a la vaga? Què decreta?

- Què n'opineu de les coaccions de piquets i d'empresaris?

- Històricament, les vagues han servit per canviar alguna de les reformes o lleis imposades pel govern?

- Quines solucions veieu per la sortida de la crisi?

- Què és la patronal? I els sindicats?
...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada