xf

dimarts, 5 de novembre del 2013

RODA I LES MASIES HONOREN LA FIGURA DE BAC DE RODA

Ara fa tres-cents anys fou penjat a Vic, després de ser delatat i condemnat a mort pels borbònics

Bust del Bac de Roda

Les Masies de Roda i Roda de Ter han celebrat aquest dissabte al vespre un homenatge al seu heroi local Francesc Macià i Ambert, conegut com a Bac de Roda, en el tricentenari de la seva mort. Membre de la noblesa vigatana i com a tal un dels signataris del Pacte dels Vigatans, va ser un militar que va lluitar com a cap dels Miquelets a favor de Carles III en la Guerra de Successió fins el 1713, any en què, delatat, fou condemnat a mort pel bàndol borbònic i penjat a Vic el 2 de novembre. L'acte institucional ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui en clau de política actual ha fet una crida a "saber mirar enrere i honorar els grans homes, per saber mirar endavant".El conseller de Cultura ha defensat que una àmplia majoria de catalans comparteixen avui bona part de les conviccions que també perseguia Bac de Roda, "les conviccions que és possible fer una nació democràtica, lliure i avançada". "I en aquesta lluita estem també avui", ha afegit, una lluita "que no va contra ningú sinó a favor de tots els ciutadans de Catalunya" malgrat que certs sectors ho vulguin confondre, ha conclòs.

Masia de la família del Bac de Roda.
Mascarell ha tancat els seu discurs animant al conjunt del país a conèixer i reconèixer el passat. "Aquells pobles que saben honorar els seus grans homes i dones vol dir que estan mirant endavant". "Desconfieu d'aquelles societats que diuen que no cal mirar enrere", ha etzibat. "Cal mirar enrere i saber d'on es ve perquè així és com s'expressa que s'està mirant endavant" i és per això, ha afegit, que "Catalunya avui honora amb més convicció que mai els seus grans homes", ha conclòs.

L'acte d'homenatge dels 300 anys de la mort a la forca de Bac de Roda s'ha celebrat a la Masia Bac de Roda, la casa pairal on aquest patriota català va viure amb la seva esposa i els seus fills al municipi de les Masies de Roda. Fins aquí s'hi han apropat unes tres-centes persones, que han seguit els parlaments institucionals i també l'ofrena floral en memòria del militar.

A més del conseller Mascarell, l'acte ha comptat amb la presència dels alcaldes de Les Masies de Roda, Ramon Isern, i de Roda de Ter, Jordi Serra. Tots dos han comparat la vida i mort de Bac de Roda amb la situació política actual de Catalunya i han defensat la democràcia, la llibertat i el dret a decidir del poble català.

L'acte s'ha donat per finalitzat amb una marxa de fins a 300 torxes, en representació dels 300 anys de l'aniversari de la mort del patriota català. Una marxa que s'ha acompanyat, juntament amb l'acte d'homenatge, amb la presència de l'associació cultural dels Miquelets de Catalunya amb una recreació teatral dels milicians i soldats que van defensar els drets, les llibertats i les institucions catalanes fins el 1714. 
Els miquelets formant a l'homenatge d'aquest dissabte.

Posteriorment, s'ha representat 'Francesc' en diferents indrets del nucli urbà de Roda de Ter, un espectacle teatral itinerant que repassa alguns moments de la vida de Bac de Roda amb l'objectiu d'aproximar al públic com era i com va viure Francesc Macià Ambert, mort a la forca a la plaça de Vic un dia com avui, 2 de novembre, de 1713.
ACN
www.vilaweb.cat
[Consulta: 5 de novembre de 2013]
Reflexionem-hi i investiguem:
- Per què es va iniciar la Guerra de Successió?
- El dissabte a Roda de Ter es va representar l'obra la Passió segons sant Mateu de Johan Sebastian Bach. Quina relació té amb el Bac de Roda? Qui era Johan Sebastian Bach?
- Qui eren els miquelets?
- Què va ser els Pacte dels vigatns?
- Quin paper va jugar Manlleu a la Guerra de Successió?
- Per què la figura del Bac de Roda és símbol de llibertat?
- Quines van ser les conseqüències per Catalunya després de la Guerra de Successió?
 ...

3 comentaris:

  1. Els miquelets eren una milícia militar voluntària i mercenària reclutada per la Corona d'Aragó per a missions especials. Durant la Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió, els miquelets foren els mercenaris enviats a lluitar per Catalunya.
    El pacte dels vigatans va ser un acord fet el 1705 entre petits nobles de Vic, coneguts com a "Els Vigatans" (oficialment Companyia d'Osona). Els vigatans pactaren secretament un tracte segons el qual s'atorgaven poders per negociar i aconseguir el suport d'Anglaterra a la Guerra de Successió. Segons els vigatans, els anglesos els ajudarien a lluitar contra Felip V de Castella i es comprometerien a acceptar les lleis de Carles III i també les catalanes. A canvi, els catalans més "austríacs" (a favor d'Àustria) facilitarien el desembarcament de tropes de la Gran Aliança a Catalunya i alçarien diversos miquelets.
    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. LA GUERRA DE SUCCESSIÓ (1700-1713/15), conflicte bèl•lic internacional, es va produir perquè Carles II, fill de Felip IV i Anna Maria d’Àustria, va morir sense descendència a causa de malalties que l’havien afectat des de que era petit; però va reconèixer com a hereu universal a Felip de Borbó, que era nét de Lluís XIV de França.


    Els Miquelets eren membres de la milícia paramilitar, reclutadaper les diputacions i les juntes de la Corona d’Aragó. Fundats al 1640 en motiu de la Guerra dels Segadors i que lluitaran contra els Borbònics i a favor dels austriacistes durant la Guerra de Successió. El nom prové d’un dels primers caps de la milícia (Miquelot de Prats). Un exemple proper és en Bac de Roda (Francesc Macià i Ambert).

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina