xf

dimecres, 20 de novembre del 2013

MALALA REP UN PREMI PER LA DEFENSA DE L'EDUCACIÓ AL PARLAMENT EUROPEU

Malala dedica el guardó de l'Eurocambra als "herois sense nom del Pakistan"

La nena pakistanesa tirotejada pels talibans recull el premi Sàhkarov a la sessió plenària d'Estrasburg.

Malala a l'Eurocambra. REUTERS

Malala Yousafzai, la jove de 16 anys que va ser tirotejada pels talibans per lluitar pels drets de les nenes a l'educació, ha dedicat aquest dimecres el seu premi Sàkharov que ha recollit al Parlament Europeu "als herois sense nom del Pakistan i a tots els que lluiten pels drets i les llibertats".

Malala, vestida amb un sari color salmó, i davant l'atenta mirada del seu pare, Ziauddin Yousafzai, ha demanat en el seu discurs d'agraïment a l'hemicicle de l'Eurocambra que la Unió Europea (UE) doni suport als 57 milions de nens al món que no tenen accés a l'educació.


Un llibre i un bolígraf


"Aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf ", ha afirmat enmig dels aplaudiments dels eurodiputats.

Malala ha lamentat que al seu país les nenes "pateixin sovint assetjament sexual i no les deixin anar més enllà del perímetre de casa". La noia, que és la guardonada més jove en rebre mai el premi Sakharov, ha començat el seu discurs amb una coneguda cita: "no estic d'acord amb el que dius però defensaré fins la mort el teu dret a dir-ho".

La guardonada ha advertit als eurodiputats que cal un canvi de mentalitat. "Un país no és més fort pel nombre de soldats que té, sinó pel seu índex d'alfabetisme", ha assenyalat.


"Hi ha esperança"


La jove pakistanesa, amb to convençut, alt i calmat, ha repetit diverses vegades que, malgrat haver-hi nens que no poden accedir a l'educació, malgrat que a causa del terrorisme centenars d'escoles són destruïdes, malgrat la por, "hi ha esperança". El Sakhàrov és, ha dit Malala, esperança. "Aquesta unió que ha portat el Parlament Europeu a concedir-me el premi em dóna força i és un exemple d'unitat que ha d'ajudar el parlament a mirar més enllà d'Europa, als països on la gent no té garantits els seus drets més bàsics", ha assenyalat.



Schulz la veu com una icona


L'encarregat d'entregar-li el guardó, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha destacat que Malala, als seus 16 anys, "és ja una icona global en la lluita per l'educació de les nenes, a les que ha donat esperança a tot el món".

Schulz creu que donar el premi a Malala "és la millor decisió possible". L'Eurocambra, en una decisió sense precedents, va optar de manera unànime a concedir el guardó d'enguany a Malala. Schulz ha reconegut en declaracions a periodistes que el discurs de la guardonada l'ha emocionat i que és una crida al Parlament Europeu perquè lluiti a favor de l'educació de nens i nenes.

En la cerimònia han estat presents la majoria de guardonats els últims 25 anys amb el premi Sàkharov, entre ells l'escriptor espanyol Fernando Savater, que va rebre el guardó en nom de Basta Ya l'any 2000, així com els opositors cubans Berta Soler (Damas de Blanco, 2005) i Guillermo Fariñas (2010).

Carme Riera Sanfeliu 
www.ara.cat
[Consulta: 20 de novembre de 2013]

Vegeu el vídeo de la seva conferència a l'ONU aquest mes de juliol: 
Reflexionem-hi i investiguem:
- Quina opinió en teniu del reconeixement que el Parlament Europeu li ha atorgat a Malala?
- Creieu que grans gestos com aquests poden canviar la mentalitat del món?
- Malala defensa el dret a l'educació de tots. En quin moment històric l'educació va passar a ser un dret de primer ordre en la societat?
- Quina importància li doneu a l'educació per tal que una societat progressi?
- Què és el premi Sàkharov?
- Per què el Parlament Europeu s'ha reunit avui a Estrasburg si una de les seus és a Brussel·les?
- Quan es va redactar la declaració dels Drets Humans? En podries esmentar alguns?
- Què penseu quan sentiu la frase de Malala "Aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf "?
- A quins països actualment les dones no tenen dret a l'educació?
- Quan es va formar la Unió Europea? Quants països en formen part?
- Quines tasques realitza el Parlament Europeu?
...

9 comentaris:

  1. Jo crec que el Parlament Europeu l'ha encertat de ple. Malala Yousafzai es mereix aquest premi. Molts polítics o adults s'acovardeixen davant els talibans. Ella, malgrat estar amenaçada de mort, lluita pel que creu, pel dret a l'educació de qualsevol nen i nena del món.

    Crec que sí, que grans gestos com els de la Malala Yousafzai poden canviar el món. Persones com ella que lluiten contra forces molt temudes són les que deixen marca. Luther King va lluitar contra el racisme i els drets dels negres, Gandhi va intentar pacificar la Índia... Malala vol que tots els nens i nenes puguin estudiar.

    La frase "aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf " significa que no desitgen més que aprendre, que sortir de la ignorància en que viuen. Per ells un simple iPhone no és important. Volen tenir un bon futur i saben que s'han de formar per aconseguir-lo, i és el que més desitgen.

    Alguns dels països on les dones no tenen, actualment, dret a l'educació o la gran majoria no poden estudiar: República Democràtica del Congo, Somàlia, Afganistan, Pakistan, Aràbia Saudita, Índia, països subsaharians, entre molts d'altres.
    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. "Aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf " Jo crec que aquesta frase ens fa reflexionar molt sobre el que volem avui en dia. Com ella ha dit aquests nens nomes volen un llibre i un bolígraf per poder estudiar i tenir un bon futur, cosa que com podem veure, això aquí no passa, per moltes coses que tinguem aquí sempre demanem més, demanem coses innecessàries.
    Crec que gestos com els de Malala poden canviar el món. I poden arribar a fer-nos reflexionar molt. Com va dir Edward Bulwer-Lytton "La pluma és més poderosa que l’espasa"
    Els llocs on encara no hi ha el dret d’estudi a la dona és Àsia meridional, l'Àfrica subsahariana i Àsia occidental.

    ResponElimina
  4. Jo crec que Malala es mareix aquest premi, perquè s'ha enfrentat als talibans i a defensat la seva opinió per tal de millorar el tema de l'educació al seu país.

    Crec que sí, però amb un de sol no perquè no canviarà la mentalitat, però amb un conjunt es prodria canviar la mentalitat de la gent i fer del món un lloc millor.

    El premi Sàkharov és un premi que s'atorga per la llibertat de conciència. Rep aquest nom en honor del dissident i científic soviètic Andrei Sàkharow. Aquests premi va ser establert el desembre de 1985 pel Parlament Europeu per atorga-lo a totes aquelles persones o organitzacions que han realitzat un fet en defensa dels drets humans i de les llibertat.

    "Aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf " és refereix que aquests nens volen anar a l'escola, volen aprendre, volen tenir els mateixos drets a l'educació que els nens del primer món.

    La UE és la unió econòica i política de 28 estats independents del continent europeu.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  5. El premi sakharov el premi es va fer al 1985 pel Parlament Europeu, el premi va ser a unes personas que van realizar una defensa per els drets humans i de la llibertat.
    La frase (aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf) Vol dir que ell lo que volen es estudiar i tenir un bon futur, que no els hi cal un IPhone per estudiar, sino un llibre per apendre i un boli per escriure. I a nosaltres ens fa refleciona i saber que no cal tenir coses de tan de valor, que o que tanim hi ha es nesesari per estudiar i tenir un bon futur.

    La UNIO EUROPEA es la unio económica i política dels 28 estats independents del continen europeu

    ResponElimina
  6. Personalment penso que el reconeixement que el Parlament Europeu li ha atorgat a Malala, és una mostra de agraïment i em sembla molt bé, ja que lo que ha fet aquesta noia és un gest de valentia que molta gent no podria fer.
    Penso que si tothom fes aquest gestos podríem canviar la mentalitat del món, sobre tot amb l’educació, ja que penso que actualment l’educació està molt malament, i poder amb aquest gestos la podríem canviar mica en mica cap a millor.
    L’educació és la cosa més important que té una societat. Tot volta el seu voltant, i sense educació no hi hauria res.
    Quan sento aquesta frase: aquests nens no volen una iBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf , penso que no valorem res del que tenim i que si ells tinguessin tot això o aprofitarien molt més.

    Bruna Maneja Juvanteny
    4t d'ESO A

    ResponElimina
  7. el premi shakarov es un premi de la llibertat de l conciència, jo trobu molt ven fet l'hu que han fet de donar el premi a Malala ja que tothom ha de tenir dret a estudia i poder tenir una educació.
    I la frase que diu que els nens no volen un Ibox o un IPhone no xocolata sinó que volen un bolí i un llibre em sentu que els nens dels països desenvolupats no donen gaire importància anar a l'escola i tampoc i volen anar-hi i a vagades no pensen que alguns països farien l'hu que fos per anar a l'escola i tenir una educació

    Mireia Caixàs Vilaró
    4t ESO A

    ResponElimina
  8. Jo penso que petits gestos com aquest sí que poden canviar el món i la mentalitat de la gent. Si cada persona lluita pels seus drets i pel que pensa, el món podria canviar totalment.
    L'educació és un dret bàsic perquè una societat progressi, ja que l'educació és invertir en el futur.
    El premi Sàkharov és el premi que homenatja persones o organitzacions que dediquen les seves vides a defensar els drets humans de les persones i la llibertat.
    La Declaració dels Drets Humans va ser aprovada el 10 de desembre de l'any 1948 amb trenta articles. Alguns drets fonamentals són: el dret a la intimitat, dret a la nacionalitat, dret a la democràcia, dret al treball i a l'oci, dret a l'educació, dret a la cultura, dret al matrimoni, etc.
    "Aquests nens no volen una XBox o un iPhone, ni xocolata, volen un llibre i un bolígraf". Fa reflexionar sobre les diferències entre la nostra societat i la d'alguns altres països. Mentre nosaltres ens limitem a assistir cada dia a l'escola amb normalitat, hi ha altres llocs del món que lluiten per poder anar a l'escola. Hem de valorar l'educació que rebem.

    Anna Roca Albareda
    4t ESO B

    ResponElimina
  9. El Parlament Europeu sense cap mena de dubte ha encertat a la persona que és mereixia el premi de Sàkarov, Malala que malgrat ser molt jove, ja que va néixer el 12 de juliol de 1997, per tan només té 15 anys ha fet un gran pas per reivindicar el dret d'educació de les dones i plantar cara als talibans i a totes aquelles institucions que els neguen un dret tan fonamental com el d'estudiar. Tot i sabent que aquests disposen de totes les armes possibles per poder-la matar i esborrar-la del mapa, que per cert ja ho van intentar però no ho aconseguiren per sort. De manera, que Malala la podem considerar una de les dones més valentes del món, cosa que es veu clarament reflectit en què ella és la persona més jove en ser nomenada (candidata) al Premi Nobel de la Pau, que s'atorga aquest 2013.

    La veritat és que grans gestos de valentia, com el que ha portat a terme Malalala sí que poden arribar a canviar al món, sempre i quan tingui el suport de gent poderosa, i que estigui disposada a negociar amb les autoritats del Pakistan. I això ho dic, per què sí que és veritat que un grup de gent que no té gran renom a la societat o no disposa de quantitats enormes de diners, poden en prendre accions a favor de l'educació, però les autoritats del Pakistan no els resultaria una tasca molt dura matar-los. Això sí, aquest esdeveniment provocaria un gran rebombori en la societat i llavors possiblement la ONU hauria de intervenir i solucionar-ho ja que aquesta és la seva funció dins del món. Al igual, que ho és evitar guerres entre grans potencies militars.

    L'educació és sense cap mena de dubte el motor, per tal de que una societat progressi i poder fer front a la pobresa. Per tan tothom hauria de tenir-ne accés, ja per exemple, segurament les noies del Pakistan si se'ls hi haguessin obert les portes de l'educació, ara tindrien una paper important en la societat i podrien ser presidentes, científiques....entre altres oficis. Per tan tots els paisos haurien de destinar gran part del PIB a l'educació i no a grans infraestructures, com succeeix en el nostre país, ja que després succeeix un concepte que per mala sort en l'actualitat està de moda, anomenat "fuga de cervells", que no beneficia al país d'origen sino al país d'arribada.

    Finalment cal saber que el Premi Sàkharov s'anomena d'aquesta manera en honor el científic soviètic Andrei Sàkharov.
    S'atorga a aquelles persones que han lluitat pel compliment dels drets humans i la llibertat (activistes).
    Fou establert pel Parlament Europeu fa 28 anys (1985). La primera persona en rebre'l va ser Nelson Mandela (1988) que va lluitar per acabar amb el racisme i l'odi entre blancs i negres, a Sud Àfrica.

    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina