xf

dilluns, 18 de novembre del 2013

ENS ESPIEN? - entrevista recomanada -

"LA GENT NO S'ADONA QUE POSA TOTS LES SEVES DADES PERSONALS EN RISC" 

Ahir al programa Salvados en Jordi Évole va entrevistar a Chema Alonso, un dels millors experts en seguretat informàtica del món. El hacker ensenya al periodista com es hackeja un compte de Facebook, un de Gmail o un mòbil, instal·lant un virus que permet espiar als usuaris i contrasenyes de la persona propietària del dispositiu.

L'entrevista de Jordi Évole i Chema Alonso.
Vegeu un resum en castellà de la notícia a www.lasexta.com


El experto en seguridad informática Chema Alonso le explica a Jordi Évole que la gente rellena sus datos personales en cualquier página web y en las redes sociales lo hace de forma proactiva. Si se manda un email o se suben fotos a Facebook de manera privada, a todo eso se puede tener acceso. “Internet no se creó como una herramienta híper segura. De hecho no hay una legislación que lo proteja a nivel mundial”, asegura

Jordi Évole.
Chema es uno de los mejores hackers de España y del mundo. Se dedica a dar conferencias por todo el mundo. Comenta que para él un hacker siempre es alguien bueno. “Lo que está haciendo es investigar la tecnología intentar llevarla mucho más allá de los límites y en el caso de los que nos dedicamos a seguridad informática, encontrar los fallos de seguridad que tenga la tecnología para que sean arreglados”. Muchos usuarios temen que sus comunicaciones privadas puedan ser espiadas y “por desgracia es así”.

La red Wi-Fi gratuita es una fuente fácil para que puedan espiar. “Es uno de los trucos más antiguos de la comunidad hacker… Una vez que se conectan, tú tienes acceso a todos los datos que está enviando a Internet. Entre ellos, los usuarios y las contraseñas.”


"Podría hackear cualquiera que tuviera un teléfono móvil"

Chema podría espiar, desde el aeropuerto que dispone de Wi-Fi gratis, a todas las personas conectadas. “Lo podría hacer yo y cualquiera que tuviera un teléfono móvil”. El hacker le demuestra a Évole cómo se hace. Asegura que se tarda en hacer “nada” de tiempo.

Chema Alonso en versió digital.
“La gente piensa que es más complicado, que hay que tener unos conocimientos extraordinarios para hacer esto”, pero “basta con ir a Internet” para encontrar conferencias, documentos, herramientas y tutoriales que enseñan cómo hacerlo.

Con una Wi-Fi personal también se puede hacer “desde el router”. Para hackear una cuenta, basta con bajarse una herramienta gratuita o si se quiere un programa más elaborado, comprarlo por un precio económico.

Para espiar a alguien a través de un teléfono móvil, lo primero que hay que hacer esinstalar un virus. Una vez instalado, se puede empezar a espiar en cinco minutos. Se pueden ver fotos, llamadas, mensajes, correos… y graba hasta conversaciones telefónicas. También se puede ver la ubicación de la persona que lleva el móvil.

ATENCIÓ: recomanem veure el vídeo que hi ha clicant al següent enllaç:


Reflexionem-hi i investiguem:

- Éreu conscients abans de llegir la notícia i veure el vídeo dels perills de Internet?
- Creus que actualment els ésser humans tenim intimitat?
- Creieu que els joves adolescents sabeu i domineu a la perfecció les xarxes socials?
- Les xarxes socials ens socialitzen o són antisocials?
- Quan i qui va crear Internet?
- Abans de penjar coses, fotos, xats a Internet penseu en les conseqüències?
- A partir d'aquest moment canviareu els vostres hàbits quan estigueu connectats?
- Per què hi ha virus?
- Quina percepció teniu d'un/a hacker?
...

9 comentaris:

  1. Jo, en realitat, ja era concient dels perills perquè ens n'has parlat abans a la classe. Però tot i això, quan ens has fet aquesta mini reflexió a l'hora de socials no era gens concient de totes aquestes coses es poguessin fer des d'un ordinador. Pero actualment, tot el que no et pots arribar a imaginar molta gent ho està fent realitat.

    Després d'haver vists aquest vídeo i aquesta notícia penso que no. Aquest tio ens ha demostrat que per moltes contrasenyes que tinguis, possis en privat la teva informació en el facebook, mòbil, etc. t'ho poden arribar a veure igualment i fer-ne ús de la informació que trobin a dintre.

    Jo penso que no. Poder si que alguns ho dominen més que altres però no. D'acord, ens pensem que ho dominem tot molt i que ja som prou grans per vigilar a internet, però en realitat no sabem ni que estem posan en el facebook ni en el nostre mòbil ni enlloc, som molt inocents, penso jo.

    Per una banda ens socialtizen perquè et fan fer més amics, o persones que creus que són amigues teves, però per altra banda, et fan ser més antisocials, perquè molta gent es passa hores a l'internet jugant o fent altres coses quan en realitat podries estar amb els amics o miran la televisió, entre moltes altres coses.
    - Quan i qui va crear Internet?
    Internet és una xarxa pública i global de computadors interconnectats mitjançant el protocol d'Internet i que transmeten les dades mitjançant commutació de paquets. El 29 d'octubre de 1969

    Jo crec que molta poca gent pensa en les conseqüències que té penjar tanta informacó a Internet. Jo, per exemple, si que penso en les conseqüències i vigilo molt les coses que penjo a Internet, però altres persones, constantment veus que penjen coses a interneto a xarxes socials que et quedes: Què fas?, i no pensen el que fan, només ho fan per cridar l'atenció o sincerament, per ser més conceguts entre els amics.

    Jo claríssim que si! Ara mentre mirava el vídeo, he posat ràpidament una engangina davant la càmera de l'ordinador perquè em fa "yuyu" que algú em fagi algu així... així anem ara tu, em de vigilar fins i tot el que fem diàriament perquè no ens espiin els hakers.

    Els virus serveixen per poder-se apoderar de ordinadors d'altres persones, penso jo...

    Jo dels hakers sempre n'he tingut mala percepció. Mai m'han agradat, ja que el que fan no és correcte i estàn fent-ho passar malament a persones que no han ni els hi ha fet res a ningú. D'acord, si és per temes que has de descobrir algo important, com coses que alguna persona està fent ilegalment, torbo que esta bé depèn quines coses, però la majoria crec que no...

    Eulàlia Vall

    ResponElimina
  2. Saluts,

    Fa temps que sabia de l'existència dels perills a internet però no tècniques tan exactes com les del vídeos, sabia que hi habia el pishing, que succeix quan et pasen una pagina web que simula Facebook i et demanen que entris i queda guardada la contrasenya.

    Realment la societat no està preparada per utilitzar internet, i si algú su proposa pot arruinar la vida desde Internet.Tampoc cal tenir coneixements informàtics simplement quan algú deixa l'ordinador ences al teu avast es tan simple com mirar l'historial de contrasenyes del navegador i memoritzar-les o apuntarles en un paper.

    Realment els virus van sorgir a causa de que Windows era de pagament i altres sistemes operatius son gratis, però actualment la gent ho fa per molestar o per sentir-se "hacker".

    Ian Ferrer

    ResponElimina
  3. Abans de llegir la notícia sabia que era perillós navegar per segons quines pàgines d'Internet, però no m'imaginava pas que ho fos tant. Personalment, crec que Internet aporta més perills que beneficis. Tot el que busques o fas queda registrat: on és la privacitat? Enlloc. Així doncs, penso que els tecnòlegs o els informàtics haurien de crear xarxes on el més important fos la intimitat.

    Actualment, penso que els homes i dones tenim intimitat només fins a un cert punt. Tot el que passa per Internet ja no és privat. Qualsevol pot fer-ho públic, com va passar amb el cas Snowden. Si un home format en informàtica pot aconseguir-ho, tots els formats en informàtica també. Només podem conservar la intimitat si comuniquem les coses oralment, o per escrit i posteriorment les cartes o documents són destruïts. Si Internet registra tot el que busques, per tal de que ningú ho sàpiga cal consultar els llibres.

    Els adolescents no ho sabem tot ni dominem a la perfecció les xarxes socials. Això, en certs casos, és un perill. Si els pares eduquen els fills ensenyant-los a no publicar res privat ni a introduir dades personals, però, crec que no constitueixen un problema greu. Ara bé: si això no es compleix, sí. A més, les xarxes socials s'utilitzen força per persones que fan bullying: creen grups en els quals accepten a tothom menys a la víctima, o bé l'insulten via xat.

    Sincerament, la percepció que tinc d'un hacker és d'una persona delinqüent l'objectiu de la qual és robar contrasenyes de comptes d'Internet per després utilitzar-les ell o vendre-les. No tenia ni idea que els hackers fessin conferències o advertissin a la gent dels perills d'Internet. Realment, jutgem abans de conèixer.

    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  4. Prèviament a llegir la notícia i a veure el vídeo tenia el coneixement del perill d’Internet, però el que no sabia era la facilitat amb que es pot controlar un ordinador. Una vegada més se’ns mostra el real control social que patim a través d’Internet.

    Internet en l’actualitat s’ha esdevingut en una xarxa de control més que no pas una xarxa de comunicació... Des del meu punt de vista Internet és i serà el malson de moltes persones. Amb la seva massificació fa que cada vegada més i més persones es rendeixin als peus dels genis de la pirateria informàtica, de hackers malvats, de virus, de viure controlats, d’intimitats assetjades, de trampes a la xarxa, de pors internautes, de vigilància encoberta, de seguiment amagat...

    Cal informar i estar informat de tot el que pot comportar Internet ja que aquest mode de viure pendent de la xarxa ha vingut acceptat i cal crear una visió crítica de tots els problemes que pot provocar.

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  5. Primer de tot, citar que aquest vídeo ja l'havia vist per la televisió quan el van emetre i em va sobtar molt. Penso, que abans de veure'l els adolescents ja sabíem els perills d'internet, ja que ens ho estan repetint moltes vegades per diferents medis, però el programa t'explica coses que no sabia i que hem de tenir en compte a l'hora d'estar connectats a internet.

    Penso que els adolescents no dominem les xarxes socials, no sabem el perill que comporta està connectat a una d'elles. Hauriem de canviar la mentalitat i tenir molt de compte amb aquests temes.

    Crec que les xarxes també tenen aspectes bons, com per exemple retrobar-se amb vells amics que no havies vist en molt temps, però això també comporta ensenyar tota la teva vida als demés. Molts problemes s'han originat a les xarxes socials, per tant podríem dir que per una banda són socials, però per una altre antisocials.

    Abans de penjar fotos, entre altres coses a internet, s'ha de pensar en les conseqüències, perquè moltes vegades no ho fem i llavors sorgeixen conflictes. Hem de pensar que les xarxes socials tenen molts perills i que nosaltres els podem evitar.

    ResponElimina
  6. Abans de llegir la notícia sabia que era perillós nevagar per Internet, però no m'imaginava que ho fos tan de perillos. Crec que si ens ho parem a pensar l'Internet ens aporta més perills que beneficis i si no s'utilitza correctectament és perillós.

    Actualment l'èsser humà no té intimitat.

    Jo crec que els adolescents no dominem les xarxes socials. No tenim encompte els perills que comporten i no les utilitzem correctement.

    Abans de penjar fotos, vídeos... a Internet s'ha de pensar en les conseqüències, perquè molts cops no ho penssem i penjem quelcom que desprès pot causar conflictes.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  7. Crec que molts de nosaltres ja sabíem les conseqüències que aportaven internet, però per la meva part mai li havia donat tanta importància fins que he vist el vídeo. I sobretot amb la facilitat que es pot realitzar, això significa que no s’ha de ser gaire professional per realitzar aquests actes.
    Intimitat, sincerament crec que la intimitat va desapareixent segons el tema de les xarxes socials perquè com podem veure per molt que creiem que allò només ho podem veure nosaltres, encara que no ho sapiguem altres persones poden veure-les i fer-les publiques.
    Crec que no dominem ni la meitat de la perfecció sobre les xarxes socials, perquè com hem vist internet te moltes coses que nosaltres desconeixem, coses que no podem ni arribar a imaginar.
    He canviat totalment els meu hàbits primerament he començat tapant la càmera del meu ordinador, i abans de penjar res a internet haig de ser conscient de les conseqüències que pot aportar fer-ho.

    ResponElimina
  8. Jo crec que la majoria de persones ja són concients de tots el perills que hi poden haver a Internet el problema es que no sabem fins a quin pot arribar un hacker, o moltes persones no creuen que tot aixó els hi pugui passar a ells, però en aquest vídeo ens acaben de demostrar que a Internet no estem segurs i que no tenim gens d'intimitat ja que en un moment et poden robar tota l'informació que tens en un mòbil o ordinador.
    Crec que les xarxes socials són un medi per tal de que les persones ens ocultem i siguem el que volguem i que en comptes de socialitzar més amb la gent a molts els i serveix per ser una persona totalment diferent del que és i amagar-nos per tant crec que les xarxes socials són antisocials però també és podria dir que són massa socials ja que molts joves o adolescent es creuen que realment no es pot fer tot això de robar identitats en un moment, i publiquen qualsevol cosa sense pensar en les conseqüències de manera que seria massa social perquè tothom pot esbrinar el que has fet o els plans que farás. De manera que penso que Internet és una gran eina que comporta un gran benefici però com sempre les persones en fem un mal ús i ara Internet té casibé més inconvenients que avantatges.
    Judit Bosch
    4t ESO B

    ResponElimina
  9. Jo abans de veure aquesta entrevista era conscient de que internet no era un lloc segur, per no s'havia que amb tan poca informació puguin veure tantes coses sobre la nostra vida.
    Crec que els éssers humans podem tenir intimitat si els mòbils o altres aparells elèctrics els fem funcionar de tal manera que no ens puguin espiar.
    No, ens falta molt per aprendre tot el que hi ha dins les xarxes socials ja que es un món on hi ha moltíssim informació.
    Les xarxes socials com diu el seu nom son per ser socials: conèixer a altres persones... Però també es veritat que ha vagades tenim vergonya o alguna altre cosa i les fem servir com a recurs.
    ORIOL PUJADAS
    4t ESO A

    ResponElimina