xf

dilluns, 11 de novembre del 2013

DESASTRE A LES FILIPINES

Almenys 10.000 persones han perdut la vida a les Filipines pel tifó 'Haiyan'

El tifó més potent de l'any ha arrasat més del 70% d'una població de 220.000 habitants
El Vietnam evacua 600.000 persones per l'arribada dilluns del fenomen meteorològic


Almenys 10.000 persones han perdut la vida a les Filipines pel tifó 'Haiyan'. A l'illa de Leyte, el nombre de víctimes mortals podria sobrepassar les 10.000 només, la majoria per ofegament i per l'enfonsament d'edificis. A l'illa filipina de Samar, per on va entrar divendres el tifó, 300 persones han perdut la vida i 2.000 han estat donades per desaparegudes. La totalitat de les víctimes de l'illa de Samar procedeixen de la petita ciutat de Basey, a l'oest de l'illa i amb una població d'uns 20.000 habitants.

El 'Haiyan', batejat per les autoritats filipines com a 'Yolanda', hauria arrasat entre el 70 i el 80% de la ciutat de Tacloban, capital de la província de Leyte, amb una població de 220.000 habitants, per on el tifó va passar divendres.

Després que la localitat passés diverses hores incomunicada, dissabte van començar a arribar imatges de la destrucció de Tacloban, amb vivendes completament destruïdes, carreteres instransitables pel gran nombre de pals de llum i tot tipus d'objectes arrossegats, i arbres totalment desfullats.

"La devastació és total. Si has estat a Tacloban abans, ni podries reconèixer la ciutat ara", ha dit a l'agència de notícies filipines PNA un alt càrrec de l'Exèrcit, el tinent Jim Alagao.


La Creu Roja de les Filipines va estimar dissabte que unes 1.200 persones han mort per causes relacionades amb el pas del tifó, mentre les xifres oficials no sobrepassen els dos centenars, unes dades no actualitzades i molt inferiors per a una catàstrofe d'aquesta magnitud.


EL TIFÓ MÉS POTENT DE L'ANY

El Consell per a la Gestió i Reducció de Desastres del país ha assenyalat que 4,5 milions de persones de 36 províncies de les Filipines s'han vist afectades pel 'Haiyan', el tifó més potent de l'any en tot el planeta, amb ratxes de vent que van superar els 300 quilòmetres per hora.


Abans de l'arribada d'aquest últim tifó a les Filipines, el vint-i-quatrè de l'any, els meteoròlegs havien advertit que podria tenir un efecte devastador més potent que el tifó 'Bopha', que el 2012 va deixar prop d'un miler de morts.
[...]
Agències Manila
www.elperiodico.cat
[Consulta: 11 de novembre de 2013]

Reflexionem-hi:
- Com se us queda el cos després de veure les imatges i la notícia?
- Creieu que aquests fenomens meteorològics poden anar a més en un futur?
- Què és un tifó? Per què i quan es forma? 
- Per què la majoria de vegades solen passar aquestes catàstrofes a països amb pocs recursos?
- Quins altres huracans o tifons coneixes i que han sigut molt devastadors?
- D'on provenen els noms dels tifons i huracans? Per què es diu Haiyan?
- Quina relació històrica té Espanya amb les Illes Filipines?
- Per què es diuen Illes Filipines?
...

11 comentaris:

  1. Primerament en veure aquestes imatges lo primer que s’han passa pel cap es que no m’agradaria estar en aquesta situació que estrova aquesta gent actualment, tot seguit es bastant dur desprès de veure que han mort unes 10.000 persones. I abeura com es resol aquet problema tan gros que tenen els de Filipines.

    ResponElimina
  2. Després de veure questes imatges i de veure que a filipines hagin mort tantes persones per causa de questa gran vantada, fa molta llàstima veure la situació que estan vivint actualment i veure que es un dels vents mes potents de l’any.
    Un tifó es un vent molt violent que avança girant ràpidament sobre si mateix acompanyat de pluges fortes.

    ResponElimina
  3. Pell de gallina al veure com un desastre natural acabi amb la vida de tantes persones.
    Jo crec que aquests fenomens podrien anar a més, perquè si fos el cas d'una guerra es podria frena, però un desastre natural no es pot lluitar contra ell perquè no saps quan atacarà, i quan ataca en qüestió de minuts ja crea grans destrosses.
    Un tifó es un conjunt de vents i pluges que avancen girant ràpidament sobre si mateix.

    Samir Bangarda

    ResponElimina
  4. La veritat és que aquesta gent en aquests moments només necessiten el que és essencial per viure, un sotre on poder-hi dormir i aliments. Si la gent d'aquí ens passés això també voldriem rebre ajuda d'altres persones. Et sents molt impotent quan veus aquestes imatges. A vegades la vida no és justa.

    Ernest Martínez.

    ResponElimina
  5. Imaginem que això succeix en Espanya,siguem empàtics:Imaginem que ens destrossen la nostra casa,per no dir la nostra vida.Com afronta això un païs? El fet de pensar en que perdriem l'escola,potser la familia i tenir a començar tot de nou, ens inclourïem en el tercer món.Es un toma que dona molt per reflexionar...

    Ian Ferrer

    ResponElimina
  6. Desprès de viure aquestes imatges son molt dures,no se com poden quedar en aquesta situació,i com poden aguantar aquet tifó sobre tot quan va morir 10.000 de persones.Jo cric que aquest meteorològics va més a més en el futur, el que ha passat és culpa es nostra perquè els éssers humans estem destruint el nostre planeta. Tot això són conseqüències de la nostra contaminació, us d'armes químiques, bombes, de totes les guerres precedents.
    Espero que solucionen el problema que tenen.

    ResponElimina
  7. Són unes imatges molt fortes, veure com aquesta gent es queda sense una llar, perd a familiars i com han de tornar a refer les seves vides de nou. Però realment no podem saber clarament com ho estan passant, perquè es una situació i sensació que no hem vicut nosaltres.

    Sí que poden anar a més, perquè cada vegada més els éssers humans estem destruint la terra, contaminant-la amb productes químics, centrals nuclears, bombes, gasos tòxics, etc.

    Un tifó és un cicló tropical que s'origina a l'àrea nord-oest del Pacífic, concretament al mar de la Xina. Bàsicament és una tempesta molt forta formada al mar i que provoca vents amb velocitats superiors als 120 Km/h. Es formen a partir de tres factors: la temperatura de la superfície del mar, que les condicions siguin les adequades perquè la tempesta es formi i que es formi a una distància de 10 graus de latitud des de l'Equador. Els tifons solen produir-se a finals d'estiu, ja que la temperatura arriba al punt més alt.

    Els huracans més devastadors podrien ser: l'huracà Katrina (Nova Orleans, 2005) i el Wilma (Florida i Cuba al 2005).

    El procediment per crear els noms dels huracans o tifons és: cada any preparen una llista dels noms que rebran els huracans que succeiran al llarg de l'any; es repeteixen cada sis anys i tenen un nom per cada lletra de l'alfabet i alternen noms femenins amb masculins.

    Les Illes Filipines deuen el seu nom al rei espanyol Felip II qui va donar l'encàrrec a Magallanes d'intentar donar la volta al món.

    ResponElimina
  8. -Es molt exagerat l’o ocorregut, veure persones que es queden sense llar, i perd als familiars, i ara tota aquella gent que està viva, ha de seguir lluitar per tornar a començar una nova vida, sobretot també nosaltres no ens hi trobem en aquell situació però ho estan passant fatal, es dur veure aquestes imatges una i milers de cops per la televisió.

    -Sí, ja que nosaltres estem destruint la terra, encara que hi ha gent que se'n dona compte i intenten aturar-ho, pro d'altres que se'n han donat compte i ho continuen fent.

    -Un tifó es un cicló tropical és un terme meteorològic utilitzat per referir-se a un sistema de tempestes caracteritzat per una circulació tancada al voltant d'un centre de baixa pressió i que produeix forts vents i abundant pluja. Els ciclons tropicals extreuen la seva energia de la condensació d'aire humit, produint forts vents. Es distingeixen d'altres tempestes ciclòniques, com les baixes polars, pel mecanisme de calor que les alimenta, que les converteix en sistemes tempestuosos de "nucli càlid". Depenent de la seva força i localització, un cicló tropical també se l’hi pot dir: depressió tropical, tempesta tropical, huracà, tifó, provoca una velocitat aproximada als 120km/h, s’origina a la part o àrea nord-est del Pacífic, sobretot al mar de la Xina.

    -Perquè no estan preparats per absorbir importants catàstrofes meteorològiques, tenen una manca de recursos econòmics i no poden construir edificacions que suportin aquests tifons o tsunamis, que es produeixen en aquestes zones.

    -Uns dels huracans o tifons mes devastadors podrien ser els següents:

    Huracà Sandy (2012): Primer va afectar Veneçuela i Colòmbia com a depressió tropical i després a Haití , República Dominicana , Jamaica , Cuba , Bahames , Bermudes , Estats Units i Canadà.

    Cicló de Naragis (2008): [Tifó de Naragis] Va néixer a l'oceà Índic a l'abril de 2008 . Al principi era una tempesta feble , però que en trobar condicions favorables anar creixent notablement fins a xocar amb les costes del sud de Birmània al començament de maig amb la seva força màxima. El cicló o tifó va trigar a debilitar dia i mig més , deixant al seu pas la destrucció de diverses poblacions, 90.000 morts i 56.000 desapareguts .

    Huracà Katrnia (2005): Va arrasar les costes nord-americanes de Louisiana , Mississippí i Alabama , a més d'inundar la ciutat de Nova Orleans al desbordar-se el llac Portchtrain . Amb vents de més de 240 km/hora, ha set l’ huracà més costos dels Estats Units, ja que l’ huracà va causar danys a materials per 108 milions de dòlars.

    Huracà Mitch (1998): Ha estat un altre dels huracans que ha deixat la seva marca en la història d'aquest tipus de fenòmens. Va travessar Amèrica Central entre octubre i novembre de 1998 i va arribar a aconseguir la categoria màxima, de nivell 5.

    -Els noms dels hurcans o tifons és : que cada nom provenen i alternen noms masculins amb femenins, es repeteixen cada 6 anys, inclouen un nom per cada lletra de l'alfabet.
    Haiya és el que li correspon en la llista de denominacions previstes per a aquest tipus de fenòmens fins a l'any 2018 per l'Organització Meteorològica Mundial, però, les autoritats filipines han decidit donar-li a aquest tifó el nom de Yolanda.

    -Es diu així en honor al rei Felipe II d'Espanya.

    ResponElimina
  9. Son unes imatges molt fortes ja que es veu que completament tot esta destrossat. Posemsa a la pell d'ells i imaginem se que passaria si ens passes a nosaltres això, segurament no ens ho podem ni imaginar. Perdríem la família ens quedaríem sense casa i encara podríem donar gracies a deu si estiguéssim vius. De cara el futur jo crec que passaran coses molt pitjors ja que nosaltres mateixos, els humans estem destruint la nostre terra.
    Alex Plans

    ResponElimina
  10. -->En observar per tots els mitjans, diferentes imatges de com estan en aquests moments a les Filipines després de un tifó, et quedes de pedra, és un fet que dòna molt per reflexionar. Principalment les 10.000 persones que han perdut la vida, però també per les persones que encara estan vives i han de seguir lluitant i seguir vivint, amb les circumstancies que és troben. Després de tots els desastres que ha provocat el tifó,

    --> Jo crec que pot anar augmentat al llarg del temps el nombre de catàstrofes, ja que actualment l'home contamina el planeta mitjançant, productes químics,contaminant el mar,ús d'armes i bombes...

    --> Un tifó és una tempesta molt forta que s'origina al mar i provoca vents amb velocitats superiors a 120 km/h. Normalment succeixen a finals d'estiu, a finals d'agost i tot el setembre( l'estació de temps diferent per a cada hemisferi), és crea quan la temperatura de l'aigua dels oceans arriba al seu punt més alt.

    --> El nom de les Illes Filipines prové del Felip II rei espanyol del 1556 al 1598.

    Judit Alcolea
    4C

    ResponElimina