xf

dimarts, 30 d’abril del 2013

UNCLAIMED DOCUMENTAL (NO RECLAMAT)

Troben en un poble aïllat del Vietnam un soldat americà donat per mort fa 44 anys

L'home ja no parla anglès, i no recorda els noms de la seva dona ni dels seus fills.


No parla anglès, no sap quan va néixer i no recorda el nom de la seva dona ni dels seus fills. Però l'home estranger, gran i fràgil, que fa 44 anys que viu en un remot poblet del Vietnam podria ser el sergent John Hartley Robertson, un membre de l'exèrcit americà que, oficialment, va 'morir' quan l'helicòpter en què viatjava va caure abatut pels trets l'any 1968. L'extraordinària història l'explica el director canadenc Michael Jorgenson en un documental, 'Unclaimed', que acaba de ser presentat a la premsa.

Robertson, que ara té 76 anys, és el protagonista d'un documental que ha provocat controvèrsia fins i tot abans de la seva estrena, ja que deixa oberta la possibilitat que el soldat fos deixat enrere de forma intencionada. L'exèrcit americà és molt minuciós repatriant els cossos dels soldats morts en accions bèl·liques a l'exterior. Per això el director del film va trobar estrany el cas de Robertson. Una possible explicació seria que el govern americà no el va voler repatriar. De fet, el govern americà no ha ofert cap ajut als autors del documetal. Per què?

En el documental, 'Unclaimed' (No reclamat), es pot veure com el sergent es reuneix amb un dels soldats que ell va formar, i com es retroba amb la seva germana Jean, que ara té 80 anys, i que s'ha passat mitja vida convençuda que John estava mort. L'escena, molt emotiva, va ser rebuda amb un bany de llàgrimes quan el film es va projectar la setmana passada a Toronto. Ni la seva primera dona ni els seus fills, però, han volgut participar al documental. Després de veure'ls i de trobar-se amb la seva germana, Robertson va tornar al poblet del sud de Vietnam on ha viscut, durant 44 anys.
Imatge d'una guerrilla vietnamita.
La remarcable història s'inicia l'any 1968 quan, durant una missió de l'exèrcit americà a Laos, l'helicòpter en què viatjava el sergent va ser abatut. El seu cos no es va trobar, però l'exèrcit el va donar per mort. La seva família, però, no va desistir de poder-lo trobar; creien que podria haver estat trobat i empresonat al Vietnam. Amb tot, res no es va moure fins que un veterà de guerra, Tom Faunce, va anar al país ara fa cinc anys en una missió humanitària. Allà va sentir parlar de Robertson i va convéncer el realitzador Michael Jorgensen per buscar-lo. El van trobar, finalment: un home gran i fràgil, que havia estat capturat pels soldats del Vietnam del Nord, ficat en una cel·la de bambú i torturat durant un any. En ser alliberat va conèixer una infermera, que el va cuidar i amb qui es va casar posteriorment.
Redacció Ara
www.ara.cat
[Consulta: 30 d'abril de 2013] 
Aquí us deixem el tràiler del documental UNCLAIMED:


REFLEXIONEM-HI:

- Per què sorgeix la Guerra del Vietnam?

- Quines conseqüències va tenir? I quan va tenir lloc?

- Quins països actualment hi ha a la zona d'Indoxina? Quina relació hi ha amb el tema de Nacions i Imperis?

- Per què creus que EUA no ha ofert cap ajut als productors del documental "Unclaimed"?
...

2 comentaris:

  1. La Guerra del Vietnam es va produir a causa del conflicte bèl•lic entre Vietnam del Nord i el Vietnam del Sud. Va tenir lloc entre els anys 1954 i el 1975. Les conseqüències d’aquesta guerra van ser: la unificació de Vietnam del Nord i Vietnam del Sud i l’ascens al poder dels comunistes a Vietnam del Sud.
    La Península d’Indoxina està situada al sud – est d’Àsia. S’anomena així per la seva posició a l’est de l’Índia i al sud de la Xina. Al segle XIX va passar a formar part dels dominis francesos i anglesos, excepte Tailàndia. Aquest va ser l’únic país que va mantenir la seva independència. Té una extensió de més de 2.700.000 km2, repartits entre els estats següents:
    - Birmània (la seva capital és Nay Pyi Taw i és el 40è país més gran del món)
    - Tailàndia (la seva capital és Bangkok)
    - Cambdoja (la seva capital és Phnom Penh)
    - Vietnam (la seva capital és Hanoi)
    - Laos (la seva capital és Vientiane)
    - Singapur (és un país que engloba 64 illes i illots al capdavall de la península de Malacca)
    - Península de Malacca
    - Malàsia (la seva capital és Kuala Lumpur)

    SÍLVIA PRAT CROSAS (4t ESO B)

    ResponElimina
  2. La guerra del Vietnam va durar entre 1955 i 1975, i en ella van lluitar Vietnam del sud amb el suport d’Amèrica, contra Vietnam del nord amb el suport de l Unió Soviètica.
    La guerra del Vietnam va quedar marcada com la primera derrota vèlica dels Estats Units.
    Aquesta guerra va començar els anys 60 quan els assessors estatunidencs havien estat atacats diversos cops, però tot va estellar el 1964 amb l’anomena’t incendi del Golf de Tonquín, quan dos destructors van dir que havien set atacats per vietnamites i el president va decidir actuar defensant que segurament eren uns peixos voladors els que els havien atacat.
    Les conseqüències de la guerra del Vietnam no només van repercutir entre els països implicats, sinó que va influenciar a tot el món. L’ impressió de que un poble pobre i motivat pogués vencé mitjançant la guerra de guerrillas a una potència mundial. Una conseqüència catastròfica d’aquesta guerra va ser que Occident no s’interessés per el genocidi cambodjà, ja que també havia vençut a un aliat dels E.E.U.U.
    S’anomena Indoxina a la península ubicada al sud del continent asiàtic, situada entre India i Xina. Actualment esta formada per Cambodja, Vietnam, Laos, Myanmar (antiga Birmània) i Tailàndia.
    En el sentit més estricte, tan sols es denominen Indoxina les colònies franceses d’Àsia, és a dir, Laos, Cambodja, Annam, Tonkín i Cotxinxina.
    M’ha impactat molt el fet de que s’ hagi trobat un soldat, i més d’alta importància com era ell un sergent, i crec que per part de l’exèrcit Americà això de no volgué participar en la busca és molt desapassionant perquè demostra que no va dedicar atenció a la busca del seu cos i sent una potència tan gran com la que és, deixa molt a desitjar.

    ResponElimina