xf

dijous, 11 d’abril del 2013

TERESA FORCADES I ARCADI OLIVERES ENTREN EN "POLÍTICA"

Habitatge i sous dignes, expropiació de la banca i democràcia participativa: els 10 objectius del projecte Oliveres-Forcades

Els dos activistes impulsen una candidatura a favor de la convocatòria d'una Assemblea Constituent per definir un nou model d'estat per a Catalunya.

La monja benedictina Teresa Forcades i l'activista Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, han irromput les últimes hores en el diàleg social i nacional amb l'anunci d'una nova plataforma que podria desembocar en un partit polític i que defensa la convocatòria d'una Assemblea Constituent per definir "quin nou model d'estat i d'ordenació socioeconòmica volem".

"L'actual model econòmic, institucional i d'ordenament polític ha fracassat". "Les polítiques que pretenen resoldre la crisi premiant amb diners, reconeixement i privilegis els seus responsables directes i endeutant de per vida la majoria de la població" no són acceptables. Amb aquestes premisses neix el nou moviment, presentat aquest dimecres al programa Singulars de TV3, amb el periodista Jaume Barberà.


Forcades i Oliveres defensen "un model polític i social nou" que "requerirà l'autoorganització i la mobilització social continuada", segons assegura el manifest per a la convocatòria d'un Procés Constituent a Catalunya amb què arrenca el projecte. Segons el manifest, "es tracta d'iniciar un procés des de baix [...] i articular una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya".


Amb tot, Forcades i Oliveres aclareixen: "El nostre objectiu no és crear un nou partit polític. Cap de les dues persones que presentem aquest manifest no pensem concórrer a les eleccions".

1- Expropiació de la banca privada, defensa d'una banca pública i ètica, fre a l'especulació financera, fiscalitat justa, auditoria del deute i impagament del deute il.legítim.
2- Salaris i pensions dignes, no als acomiadaments, reducció de la jornada laboral i repartiment de tots els treballs, incloent-hi el treball domèstic i de cura no remunerat.
3- Democràcia participativa, reforma electoral, control dels càrrecs electes, eliminació dels privilegis dels polítics i lluita decidida contra la corrupció.
4- Habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva.
5- No a les privatitzacions, reversió de totes les retallades i potenciació del sector públic sota control social.
6- Dret al propi cos i no a la violència de gènere.
7- Reconversió ecològica de l'economia, expropiació i socialització de les empreses energètiques i sobirania alimentària.
8- Drets de ciutadania per a tothom, no a la xenofòbia i derogació de la legislació d'estrangeria.
9- Mitjans de comunicació públics sota control democràtic, programari i xarxa lliure i desmercantilització de la cultura.
10- Solidaritat internacional, no a la guerra, i per una Catalunya sense exèrcit i fora de l'OTAN.

Redacció Ara Barcelona
www.ara.cat
[Consulta: 11 d'abril de 2013]

Si voleu indagar en el tema podeu visualitzar el programa sencer de Singulars d'ahir a la nit: Aquí teniu l'enllaç:

I la pagina web del procés constituent:

Després del debat que hem tingut a classe de la situació social i econòmica del nostre país i havent llegit la notícia, podríem reflexionar sobre què us sembla i si té futur la nova iniciativa d'aquests dos activistes...

7 comentaris:

  1. M'agrada força aquesta iniciativa, perque crec que falta algun grup polític amb cara i ulls que recolzi sense miraments aquest seguit de propostes del manifest per la convocatòria d'un Procés Constituent a Catalunya. Tot i que penso que fara falta molta gent i amb moltes ganes per poder tirar endavant auesta proposta. Es una idea interessant, tot i que, per mi, una mica complicada. Tmabé trobo interessant que dos personatges mminimament coneguts a Catalunya encapcalin aquesta iniciativa, però que tot i això no es vulguin presentar a les eleccions, quan qualsevol persona amb una mica de cobdicía ja voldría aclaparar tot el poder i arribar a ser un polític important.

    ResponElimina
  2. A mi m'agrada la proposta, però crec que es massa bonica ja que reuneix tots els punts que els treballadors voldrien. Per això crec que es difícil que s'accepti ja que té massa coses bones i, alguna de dolenta ha de tenir encara que no la mencionin. A més a la gent que li funciona l'empresa, especialment els ptopietaris no crec que els hi acabi d'agradar del tot la proposta de que no hi hagui acomiadaments.
    Per altra banda crec que tothom té dret a un habitatge i s'hauria de respectar, però a ls gent rica i polítics no crec que la recolzin.
    Tot i que a mi em sembla un bona idea per tirar endavant aquest país. Ja que si no canviem el sistema ens anirem topant amb diverses crisis.

    Grau Codinach

    ResponElimina
  3. Com diu l’article, els grups polítics i les seves propostes han fracassat totalment en aquests darrers anys. Trobo que ja es necessari que sorgeixi un grup que no pensi només amb els diners sinó que defensi principalment les persones treballadores. La gran crisi que estem patint està provocant que moltes persones passin unes situacions molt difícils, i s’hi aquest partit polític pogués almenys ajudar una mica seria un gran pas.
    Jo personalment trobo que es un estupenda idea, ja que actualment els polítics que governen pensen més amb els diners que amb el benestar dels habitants del seu país. Si es dugessin a terme tots els objectius de l’article potser no sortirem de la crisi, però el panorama es tranquil•litzaria molt més. Segurament aquest projecte costarà que sigui realitat, perquè els corruptes polítics no ho permetran, però sens dubte si es fa realitat jo li donaré suport.

    Clàudia Pratdesaba

    ResponElimina
  4. Actualment vivim una situació molt complicada i delicada, aquesta proposta sona molt bé, és més, es podria dir que és una mica massa idealista, el somni de qualsevol ciutadà, i per tant sincerament impossible de complir, seria un gran avanç, però polítics als quals no els interessa la podrien deixar completament a banda, sense pensar-ho dues vegades.
    Es necessita solideritat, el que poca gent actualment tindria pels problemes en ment, però tambè n'hi han d'altres en què una mica menys a la butxaca no els arruïna la vida, persones amb una ajuda social sense cap rendiment o moltes vegades amb cap tipus d'ingrés, mal vivint com poden, amb fills menors, podrien tenir una possibilitat de viure en una societat millor, però, és molt difícil que compleixin ni la meitat d'aquestes propostes, no evolucionem, anem de malement en pitjor, no veig cap millora , i notícies com aquestes donen una empenta d'esperança, i s'agraeixen, esperem el millor.

    ResponElimina
  5. més gent com aquesta fa falta per dirigir aquest país i governar-lo. Crec que aquestes principals idees que s’han acordat en els principis d’aquest nou grup polític són els que fan falta per remuntar i igualar la societat en la que vivim.
    El poble demana un canvi, i en aquests ideals es veuen redactades possibles solucions que ens ajudarien a tirar aquest petit país endavant.
    Clar que no a tots els ciutadans els hi agradaria aquesta idea, ja que principalment beneficia a la classe treballadora, que es la majoria de la població, mentre que els propietaris dels grans bancs i empreses, surten menys beneficiats.
    Crec que aquesta gent que té per sota seu el gran poder, com són els polítics o els propietaris que he esmentat abans, haurien de refleccionar sobre els seus actes i no ser tan avariciosos, ja que amb els diners no es pot comprar la felicitat, i tenir un ben estar econòmic més bo no vol dir que siguis més feliç que els altres.
    Tot i així, no crec que mai existeixi un grup polític com aquest, perquè tal i com han remarcat els seus fundadors, ells no pensen votar en les eleccions, i jo crec que seria lo millor, ja que la política no ens serveix de gaire avui en dia, i tot i que no entenc gaire en aquest camp, crec que l’avarícia és el principal problema d’aquest país.

    ResponElimina
  6. Com a catalana estic totalment a favor d’aquest nou i innovador projecte. Penso que la reforma de tot,però,s’hauria de fer des del cor de les persones que estimen aquest país, deixant a part els polítics,que són els que li estan fent més mal.
    Fa temps que em fixo en que la política ha anat agafant i aconseguint un paper tant important dins la societat actual que s’ha arribat a ficar dins les vides de cada persona, controlant-les poc a poc. M’agradaria molt que Catalunya pogués arribar a ser lliure i arribar a complir aquests 10 objectius, estimo el meu país i estimo la gent que viu en ell. No suporto veure com “els de dalt” ens porten com marionetes.
    Som més a prop que mai d’aconseguir-ho, però encara queda molt camí per recórrer. Tard o dora, tot això explotarà, però no deixarem mai de lluitar per respirar l’aire del nostre bonic país.

    Aina Bou

    ResponElimina
  7. Ara mateix creo que ningú sap amb seguretat que partit prendre. Sabem que és el que volem, però no com aconseguir-lo. El 75% per cent de la gent se sent apàtrida, apolític i ateu. Desconfia de tot el que veu, el que sent i el que toca. En aquest punt, només el pensament més innovador i racional pot doblegar al canvi.

    ResponElimina