xf

dimecres, 24 d’abril del 2013

SEGUIMENT DE LA DIADA DE SANT JORDI

El Gremi de Llibreters publica una nova llista dels més venuts sense distincions entre mediàtics i no mediàtics

Segons aquest nou rànquing el més venut és 'Victus', seguit per Albert Espinosa i Sílvia Soler .

Després de la polèmica provocada pel fet que el Gremi de Llibreters publiqués ahir una llista dels més venuts en què feia distincions entre autors mediàtics i no mediàtics, avui ha emès un nou comunicat en què publica un únic rànquing dels més venuts. Aquesta vegada ni tan sols fa distincions entre ficció i no ficció, o català i castellà. 'Victus' en català encapçala la llista, seguit per 'Brúixoles que busquen somriures perduts" i l''Estiu que comença', de Sílvia Soler. 'Victus' en castellà és el quart més venut. 'Plans de futur', de Màrius Serra, està en cinquè lloc, seguit per 'S'ha acabat el bròquil", de Jaume Barberà. 'El carrer de l'Embut', de Pilar Rahola, ocupa la desena posició. La periodista i tertuliana Pilar Rahola havia criticat durament el Gremi de Llibreters per haver posat la seva novel·la 'El carrer de l'Embut' a la llista de vendes d'autors mediàtics aquest Sant Jordi. El sector va classificar els autors en dues llistes: una de general i una de mediàtics.


En un comunicat el Gremi valora que el nivell de vendes de Sant Jordi ha sigut similar al de l'any passat, encara que repartit de manera desigual entre els diferents territoris del país.

Aquí tenim la llista:

1 Victus (català) Albert Sánchez Piñol

2 Brúixoles que busquen somriures perduts Albert Espinosa

3 L'estiu que comença Sílvia Soler

4 Victus (castellà) Albert Sánchez Piñol

5 Plans de futur Màrius Serra

6 S'ha acabat el bròquil Jaume Barberà

7 La reina descalza Ildefonso Falcones

8 La reina descalça Ildefonso Falcones

9 Brújulas que buscan sonrisas perdidas Albert Espinosa

10 El carrer de l'Embut Pilar Rahola

11 El maestro del Prado Javier Sierra

[... ]
www.ara.cat
[Consulta: 24 d'abril de 2013] 

 
Reflexionem-hi:

- Per què per Sant Jordi es regala un llibre i una rosa?

- Quins dels llibres de la llista són novel·les històriques? Si n'hi ha explica en quin context històric les ubicaríem?

- Què significa per vosaltres la diada de Sant Jordi?

- Quin llibre us han regalat? Podríeu recomanar-ne algun?

- Aquest 2013 es celebra l'any Salvador Espriu. Per què? Qui és aquest personatge?
...

1 comentari:

  1. Per Sant Jordi, els homes regalen una rosa a les dones perquè antigament, les classes aristòcrates, en aquests dies celebraven festes cavalleresques com torneigs, on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Segles després, es va mantenir el costum d’obsequiar l’estimada amb una rosa, fins que ha arribat a esdevenir una festa típica arreu de Catalunya. La mateixa data, coincideix amb el dia del llibre, que commemora la mort de Miguel de Cervantes. Per aquest motiu, les dones regalen un llibre als homes.
    Durant la diada, a tot Catalunya es venen llibres i roses, però és a la Rambla de Barcelona on es genera un ambient molt festiu. Però aquest dia no és festa laboral: és feiner i lectiu per als estudiants. En el món educatiu, es realitzen els Jocs Florals. En aquests, es donen tres premis ordinaris: la Flor Natural o premi d’honor (millor poesia amorosa), l’Englantina d’Or (millor poesia patriòtica) i la Viola d’Or (millor poema religiós).
    La vila de Montblanc va ser el lloc de Catalunya on, segons la llegenda, Sant Jordi va matar el drac i va salvar la princesa.

    Per mi, Sant Jordi, és un dia bonic que encara que la tradició es regalar un llibre o una rosa a l’estimat/da, això no es duu al peu de la lletra ja que és un bon dia per regalar aquell llibre que t’ha tret la son a una persona molt propera.

    SÍLVIA PRAT CROSAS (4t ESO B)

    ResponElimina