xf

dilluns, 4 de febrer del 2013

L'ABDICACIÓ NO ESTÀ A L'AGENDA DELS MONARQUES EUROPEUS

 Només Holanda, Liechtenstein i Luxemburg han facilitat el relleu generacional


Tres minuts. Va ser el temps que va dedicar dilluns passat la reina Beatriu d'Holanda per anunciar als seus conciutadans que després de 33 anys de regnat i tres dies abans de fer ella mateixa 75 anys, desitjava passar "la responsabilitat a noves mans", les del seu fill Guillem, "que estan plenament preparades per a aquesta tasca". Amb les seves paraules, la monarca donava absoluta naturalitat a un fet que en altres països és excepcional: la renúncia a la corona.
La reina Beatriu d'Holanda.
El gest de la reina Beatriu no és moneda comuna. En la majoria de les grans cases reials europees, la paraula abdicació no figura ni en agendes ni en calendaris --encara que sí en la història-- tot i que la majoria de monarques regents superen avui els 70 anys. "Hi ha un principi monàrquic pel qual no es qüestiona la continuïtat del rei", diu a aquest diari Pedro Schwenzer, de l'Associació Monàrquica Europea, que recorda que un altre principi bàsic de la monarquia hereditària "és que al rei només se'l substitueix per mort". O el que és el mateix: el rei és mort, visca el rei. Només Holanda, Liechtenstein i Luxemburg han facilitat el relleu generacional.

El príncep Felip i el Rei Joan Carles I.
El príncep Felip i el rei Joan Carles I. j.Casares (EFE)



 Marta López
www.elperiodico.cat
[Consulta: 4 de febrer del 2013]

 - Trobes que el rei Joan Carles I hauria de seguir l'exemple de la reina holandesa?
- Quina importància tenen les monarquies en l'actualitat?
- A classe hem estudiat algunes característiques de les monarquies. Podríeu anomenar-ne algunes i algun exemple?
- Quin va ser el primer rei de la història?
...

 

1 comentari:

  1. crec que llegir aquest article val la pena:
    http://elpais.com/elpais/2013/02/26/opinion/1361878692_712341.html
    la meva opinió és que el rei cobra massa diners per la feina que fa, i que els luxes que té no és necessari quan el seu país esta patint i els seus ciutadans estan vivint al carrer, quan són aquests mateixos ciutadans, els que estan patint i els que estan al carrer, qui paguen el palau on viu, els viatges, la roba, les vacances... A més a més la feina que fa el rei a Espanya, als altres països la fa el president...
    personalment crec la figura del rei a Espanya no es necessari..


    (vero)

    ResponElimina