xf

dissabte, 23 de febrer del 2013

UNA NOVA FORMA D'ESTUDIAR: els MOOC

Arriben els MOOC, la universitat de masses

La Universitat de Girona i la Pompeu Fabra introdueixen aquest trimestre a Catalunya els cursos gratuïts 'on line'


Són cursos impartits per internet, amb materials didàctics (explicacions, exemples i exercicis) preparats per professors universitaris i d'accés gratuït per a tot aquell que mostri un mínim interès i tingui certa disponibilitat. Són els MOOC (de l'anglès Massive Online Open Courses), l'últim de l'últim en matèria de formació.



El fenomen, que als EUA fa cinc anys que està en marxa i ha acaparat èxits sonats, arriba aquest trimestre a Catalunya, on les universitats de Girona (UdG) i Pompeu Fabra (UPF) es disposen a llançar les seves primeres iniciatives. Al setembre, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) impartirà tres cursos més. La fórmula, malgrat tot, desperta reticències en algun sector de la comunitat universitària.

María Jesús Ibáñez
Barcelona
www.elperiodico.cat
[Consulta: 23 de febrer de 2013]

Aquí us deixem els enllaços de les plataformes on podem registrar-nos i estudiar des de casa i de forma gratuïta... Ara potser no és el vostre moment, però d'aquí uns anys és una bona opció no?

Enllaços de les grans universitats de prestigi mundial (Harvard, Standford, Berkeley, ...):


Enllaç de la plataforma de les universitats catalanes i espanyoles:


FEM EL COMENTARI:

- Què us sembla aquesta nova forma d'estudiar?

- Què opineu de la combinació entre l'educació i les Noves Tecnologies?

- Penseu que en tot aprenentatge hi ha d'haver una part de sessions presencials?
...

7 comentaris:

  1. Crec que aquesta nova forma d'estudiar pot tenir molts avantatges per els estudiants que ho fan servir, encara que penso que no es el mateix estudiar des de casa, que sentir les explicacions dels professors a les classes.

    Personalment crec que la combinació entre l'educació i les noves tecnologies pot aportar moltes coses positives per els alumnes ja que és una alternativa nova per a les persones que tenen ganes de estudiar, però que no s'ho poden permetre econòmicament i tal i com va l'economia del país, penso que és una molt bona idea que hi hagin cursos com aquests.

    ResponElimina
  2. Penso que aquests cursos d'Internet són una bona manera d'estudiar, però no ho podem comparar amb l'estudi a les aules, crec que aquest últim és més indicat per l'aprenentatge, encara que el MOOC és molt adequat per les persones que no poden anar a l'universitat.

    Combinar l'educació i les noves tecnologies està molt bé perquè aprens de manera diferent, i sol ser més entretingut per els alumnes. Últimament aquest tema ha avançat molt i cada cop més, però en la meva opinió crec que hi ha límits i no s'hauria d'abusar tant dels aparells tecnològics a les classes.

    Crec que si que hi ha d'haver sessions presencials però no veig que sigui del tot necessari.

    ResponElimina
  3. Cada vegada s’utilitza més la tecnologia per educar als estudiants. Ja sigui mitjançant power points per fer més amena la classe, dur a terme exercissis online, visitar pàgines web amb relació al tema estudiat... De vegades es fa una mica pesat haver d’utilitzar sempre un ordinador per dur a terme la feina, ja que cada any s’utilitza més l’ordinador per dur a terme les classes, i no passa un dia en el que no ens haguem de “conectar” aquesta gran xarxa de l’informació anomenada internet.
    Des del meu punt de vista, és una molt bona forma per poder estudiar, ja que m’atreviria a dir que el 95% dels estudiants disposen d’un ordinador a casa seva. És una forma econòmica, ja que no es gasten diners, i en els temps que passen, és molt necessari buscar alternatives econòmiques. A més a més, és una manera molt còmode d’estudiar, es pot fer des de casa, i si no pots assistir a classe per qualsevol raó, pots estudiar el tema tu mateix, duen a terme exercissis i llegint les explicacions que són molt fàcils d’entendre i fiables.
    Cada cop s’han anat unint més les noves tecnologies i l’educació, i quasi be tots els centres educatius disposen de projectors i wifi a les seves aules, fins i tot hi ha cursos que ja utilitzen els llibres digitals. És una manera molt més senzilla, amena, divertida de fer les classes. També es una forma de més actualitat, ja que per exemple en el camp de la biologia, podem estar informats tots els dies dels nous avenços que es duen a terme, ja que gràcies a les noves tecnologies, ens mantenim al dia de tot el que passa arreu del món.
    Quan aprenem una cossa, és molt important estar atent i entendre correctament el que ens expliquen. Si no fes falta dur a terme un parell de sessions presencials abans d’estudiar qualsevol temari, no faria falta anar a escola, ja que podríem estudiar a casa i aprendre per nosaltres mateixos. Els professos són els encarregats de explicar el temari per tal de que tots els alumnes ho entenguin.
    Els deures, o els exercissis que ens fan dur a terme, no són més que una eina de treball per poder entendre el temari que s’està estudiant, ja que si realitzem els deures cada dia, veurem com el dia de l’examen ens serà molt més fàcil respondre les preguntes, i treure’m més bona nota, ja que em dut a terme el temari a la pràctica.

    ResponElimina
  4. Jo penso que relacionar les noves tecnologies amb l'aprenantatge, té dues parts (com tot), la part positiva ja que aquest nou programa pot permetre estudiar a les persones que en tenen ganes però que no es poden permetre econòmicament pagar una carrera a la universitat, i a part també deu ser més entretingut per els alumnes. La part negativa (en la meva opinió) penso que arribarà un moment que el món de l'aprenantatge estarà massa relacionat amb el món de les tecnologies i n'acabarem abusant. Aquest nou programari farà que els alumnes estiguin moltes més hores a l'ordinador, i això també pot provocar problemes de "salut" en la vista per exemple.
    Ara, crec que si sapiguessim trobar el punt d'equilibri en el món de les noves tecnologies, aquesta nova manera d'estudi podria aportar molts coneixaments en els estudiants!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. El comentari anterior és de la Júlia Saez (no he pensat a posar el nom!)

      Elimina
  5. Em sembla una molt bona idea que sorgeixin noves maneres d'estudiar que s'adaptin als nous temps, com per exemple aquest, en el camp de la tecnologia i l'informàtica. Penso que crear noves maneres de fer diferent i didàctic l'estudi i la manera d'estudiar fa que moltes vegades els estudiants s’ho agafin amb més empenta i més ganes, ja que a l’hora de posar-se a treballar tinguin aquest ventall de recursos i possibilitats per fer-ho. Tot i això, estic molt d’acord també amb el comentari de la part negativa que en fa de tot això la Júlia, ja que no es pot abusar de les noves tecnologies. Per altre banda, no vol dir que introduir les tecnologies a l’estudi no sigui dolent però com molt bé diu ella, s’ha de saber trobar un punt d’equilibri en què la manera d’estudiar sigui amena i diferent, sense deixar de banda les maneres tradicionals i que han funcionat des de sempre.
    Aina Bou

    ResponElimina
  6. Els cursos impartits per internet són un gran aventatge per qui no tingui la sort d'estudiar una carrera universitaria, no són tan fàcils de comprendre com si tinguesis un professor que t'ajudes, peró són una gran alternativa per l'estudi universitari.

    En aquests temps no tots els estudiants volen estudiar per culpa de l'econòmia en que vivim, prefereixen treballar i tenir els seus pròpis diners, amb els MOOC poden fer les dues coses a l'hora i rebre un títol.

    Apart dels estudiants també hi ha gent gran que vol especialitzar-se en alguna materia i no sap com compaginar-ho amb la seva feina.

    Que siguin online és una gran aventatge peró no hem de olvidar la manera en que s'ha estudiat sempre, en aules i amb professors presents que son de molta ajuda, no obstan algun dia finalitzarant les classes que portem realitzades fins ara i totes seran online, un futur esperem molt llunyà.

    ResponElimina