xf

dimecres, 16 de gener del 2013

EL TC SUSPÈN L'EURO PER RECEPTA A CATALUNYA

- El TC deixa sense efecte la mesura a partir d'aquest dijous, a més del recàrrec sobre les taxes judicials i l'impost dels dipòsits bancaris.
 
- La Generalitat va recaptar 45,7 milions d'euros des que va entrar en vigor l'euro per recepta fins a finals de 2012. El balanç dels primers sis mesos s'ha quedat a les portes de complir les expectatives del govern català, que calculava ingressar 100 milions d'euros l'any.
 
- La taxa farmacèutica ha fet reduir en prop d’un 21% el nombre de receptes. L’euro per recepta no s’ha aplicat en prop d’un 17% dels medicaments receptats pel Servei Català de la Salut, per tenir un preu inferior a 1,67 euros o bé perquè els pacients estaven exempts de pagar la taxa.

imatge titol

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès aquest dimecres el recurs presentat pel Govern contra la taxa d'un euro per recepta implantada a Catalunya el mes de juny passat i n'ha acordat la suspensió durant cinc mesos a partir d'aquest dijous.

L'Executiu de Mariano Rajoy va recórrer aquesta mesura el mes de desembre passat i divendres va anunciar que farà el mateix contra l'euro per recepta de la Comunitat de Madrid. La suspensió afecta també a Catalunya el recàrrec de les taxes judicials i l'impost dels dipòsits bancaris.

La decisió de l'alt tribunal s'ha produït gairebé sense deliberació, ja que la llei l'obliga a admetre les qüestions d'inconstitucionalitat que presenta el Govern contra normes autonòmiques i també li exigeix que decreti la suspensió durant cinc mesos. Durant aquest temps es tramiten les al·legacions que han de presentar el Govern central i l'autonòmic. 

Una usuària abona l'euro per recepta en una farmàcia de Barcelona.
Usuària abona l'euro per recepta. FERRAN NADEU.
Quan finalitzi el termini de cinc mesos, el tribunal ha de decidir si el prorroga o no. En aquesta ocasió, si es porta a terme un debat abans que els togats analitzin el fons de la qüestió.

Margarita Batallas
Madrid
www.elperiodico.cat
[Consulta: 15 de gener de 2013]

FEM EL COMENTARI:

- Veient la recaptació que hi havia fins ara, creus que és un error suspendre aquesta mesura?

- Trobaves just que es pagués un euro per recepta?

- Creus que aquesta suspensió suposarà noves retallades en altres sectors?

- Quin és l'origen de la Seguretat social a l'estat espanyol?

- Quines associacions recolzaven i recolzen els drets dels treballadors?

- Quina percepció tens del sector sanitari al nostre país?
...

5 comentaris:

  1. Crec que es un error molt gran suspendre aquesta mesura ja que amb els milions d'euros que es preveia guanyar, no s'haurien de dur a terme tantes retallades i apujar l'IVA. Crec que pagar un euro de recepte és just per a les persones que estan psicològicament i físicament bé, però per a les persones amb discapacitats o que no estan bé, se'ls hi acaba d'arruinar la vida.

    ResponElimina
  2. En la meva opinió aquesta mesura es justa però alhora injusta ja que aquest euro per recepta proporcionava una quantitat d’ingressos suficient com per poder pagar deutes, també es veritat que està una mica mal aplicada, ja que el sector de medicines normalment hi han implicats persones grans, algunes incapaces de poder pagar més del que poden permetre i d’altres que van massa justes, en aquesta situació, s’hauria de haver creat algun pla per poder reduir aquesta xifra que tenen que pagar envers a la pensió que tenen o a la quantitat de medicines que tenen d’utilitzar afegint l’anterior opció. En la meva opinió, no tindrien que haver-a anul•lat però si ajustar-la/modificar-la.

    ResponElimina
  3. Crec que és un error suspendre aquesta mesura perquè són molts diners els que ja s’havien recaptat. En primer lloc, voldria dir que si no tinc malentès, són un euro per recepta però fins un màxim de 60 euros l’any. Amb aquesta mesura, hi havia excloses la gent més necessitada. Sembla que m’agradi pagar, però no és veritat. Amb això vull dir que, amb aquesta reducció del 21% de receptes, jo no penso que fos pel fet de pagar aquest euro, sinó, que molt sovint és perquè al haver-hi persones grans o que ja siguin pensionistes, a vegades podien emmagatzemar més medicaments dels que realment necessitaven, i ara, quan havien de pagar l’euro s’ho repensaven.
    Pagar sempre ve de nou, i més quan veus que és per recaptar diners perquè la cosa va molt “xunga” per culpa de les males gestions i de les corrupcions a les altes esferes.
    Crec que aquesta suspensió suposarà noves retallades en altres sectors perquè els diners tenen que sortir d’un cantó o altre i la cosa no pot quedar així. El que penso que no es suprimirà és cap cadira dels polítics. Més aviat, poder el contrari.
    Espanya va garantir la Seguretat Social, per la Constitució Espanyola del 1978, en que ens garanteix l’assistència i prestacions socials davant de necessitat.
    Els drets dels treballadors són defensats per una sèrie de sindicats com UGT, CCOO i altres. Encara que de vegades no sé si són del tot legals.
    El sector sanitari del nostre país quan el veiem per la televisió o les notícies, a vegades ens dóna l’ impressió que davant de la malaltia poder ens faltaran mitjans, per dir-ho d’alguna manera, no ens atendran tal com ens mereixem. Però sempre que ho hem necessitat, fins avui, les infermeres i els metges ens han atès amb molta professionalitat i no ens hem enterat del que estava passant. Inclús en els hospitals, no fa massa que hi hem set per motius familiars i la puntuació és d’un 10. El metge i la infermera que és professional s’ho munta com pot però l’afecte al malalt no ha variat.

    SÍLVIA PRAT CROSAS (4t ESO B)

    ResponElimina
  4. Penso que està molt bé que hagin tret l'euro per resepta ja que hi ha molta gent de la tercera edat que utilitzar molts medicaments en una sola jurnada i no tenen molts diners i pagar un euro de més a cada medicament que necessiten comprar, no els hi surt a compte. Per altre banda, estem en una època que vulguis o no et treuen els dienrs per allà on volen i a la mínima, això vol dir que putse treuen l'euro per recepte, però per el fet d'haver-lo tret desprès augmentarà l'IVA o alguna altre cosa. Però al cap i a la fí, sempre s'acaba fent el que ells volen i sempre som els mateixos els que en sortim mal parats.

    Judit Bagaria 4t ESO C

    ResponElimina
  5. Pensó que està molt bé que hagin tret el euro per receta perquè hi havia molta gent de la tercera edat que utilitza molts medicaments al dia i no podia pagar aquest euro, també pensó que podien posar un màxim i un mínim per les persones.Però també és una tonteria perquè hi havien recaptat molts diners.
    També pensò que treguin l'euro per receta està molt bé, però igualment treuran un altre euro per un altre cosa, com els impostos, etc.

    Nazaret Sousa López 4t A

    ResponElimina