xf

dissabte, 26 de gener del 2013

ACTIVAT UN PROTOCOL CONTRA EL CIBERASSETJAMENT

- Ensenyament activa un protocol contra el ciberassetjament escolar davant el fenomen d'Informer i Gossip
- La Generalitat calcula que el 20% dels instituts catalans ja tenen pàgines de rumors a Facebook

La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ha activat aquest divendres un inèdit protocol d'actuació contra el ciberassetjament escolar al detectar-se nous casos als instituts catalans amb l'aparició les últimes setmanes de pàgines de rumors anònims Informer a la xarxa social Facebook i l'aplicació per a iPhone Gossip, on s'han detectat insults i amenaces d'alumnes.
La directora general d'Atenció a la Família i de la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, ha apuntat que es tracta d'un treball que es ve gestant des de fa mesos i que dóna continuïtat a les recomanacions i informacions sobre prevenció i detecció del ciberassetjament que les famílies poden consultar a la web Família i Escola.
Supervisió dels menors

Així, Ruiz ha insistit en la "tasca indispensable" dels pares a l'hora de supervisar els menors perquè aquests casos es donen especialment fora de l'horari lectiu, ja que els mòbils als centres educatius han d'estar apagats.

La directora general ha explicat que el protocol, adreçat als instituts, indica els passos a seguir en cas que els centres "detectin un alumne assetjat o assetjador", avalua la gravetat del fet i com s'ha de resoldre: mitjançant el diàleg entre els alumnes implicats, o bé amb mesures cautelars, expedients disciplinaris o amb el suport terapèutic o socioeducatiu.

Alhora, l'alumne afectat rep protecció i també suport educatiu, a la vegada que es consensuen actuacions amb les famílies i s'intensifica el treball amb la classe on s'ha produït el conflicte; en cas que es tracti de fets molt greus, Ensenyament preveu recórrer a la Fiscalia de Menors si cal.
Denunciables al mateix Facebook

El protocol té un annex sobre l'Informer en què Ensenyament recorda, "considerant la preocupació que està provocant dins de la comunitat educativa", que aquestes pàgines són denunciables al mateix Facebook, que les retira si rep diverses notificacions.

Recomana que "en el cas que alguna persona vulgui presentar alguna denúncia davant l'existència d'un fet penal com ara injúries o amenaces", el primer que s'ha de fer és una captura de pantalla per adjuntar-la a l'escrit de denúncia i entregar-la a comissaria.

El 20% dels instituts

Ruiz ha xifrat en un 20% l'afectació de l'Informer en el conjunt dels instituts catalans, tant públics com concertats, i ha afegit que la Generalitat ha treballat amb els Mossos d'Esquadra per realitzar algunes actuacions per sensibilitzar els alumnes abans que la situació s'agreugi.

Sobre els insults que corren per Gossip, Ruiz ha comentat que Ensenyament no hi pot entrar perquè es tracta d'un aplicació mòbil, de manera que depèn de les famílies, que decideixen si els menors han de tenir internet al seu 'smartphone'. L'empresa creadora de Gossip, Crows&Dogs, que ja té 26.000 usuaris i 24.500 descàrregues en mòbils, sosté que està prenent mesures per frenar les males pràctiques, com bloquejar usuaris, filtrar comentaris per paraules o moderar el flux de missatges; a més, en la pròxima actualització d'aquesta 'app', exigirà que l'usuari sigui major d'edat. 

Si voleu llegir més notícies al respecte cliqueu als següents enllaços:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/linformer-xafarderies-nou-fenomen-entre-les-universitats-catalanes-2298917

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/una-aplicacio-xafarderies-inquieta-escoles-catalanes-2300422

Europa Press
Barcelona
www.elperiodico.cat
[Consulta: 26 de gener de 2013] 

- Què en penseu de la notícia?
- Creieu que a la llarga aquestes aplicacions poden crear problemes de bullying a les aules?
- Què hi veieu de positiu en aquestes aplicacions?
- Reflexionem sobre les xarxes socials? Ens ajuden socialment a relacionant-se o bé ens aïllen en les relacions face to face?
...

7 comentaris:

  1. Personalment crec que aquestes pàgines noves que circulen per les xarxes socials, poden provocar a la llarga bullying o marginació entre els alumnes de les escoles.
    L'nformer o el Gossip potencien aquestes idees que he dit abans, poden ferir les persones o fer-les sentir incòmodes en el moment que es publica un comentari sobre ells.
    Les xarxes socials serveixen per comunicar-se amb altres persones, compartir fotos, o simplement per passar una bona estona. Si en comencem a fer-ne un mal ús pot tenir unes conseqüències molt negatives, que poden acabar molt malament, com ja s'ha vist amb molts casos.
    Si intentem fer-ne de l'Informer o aquestes pàgines un lloc positiu, on no es fereixin a les persones ni es sentin incòmodes serà molt més beneficiós

    Clàudia Pratdesaba

    ResponElimina
  2. Aquesta nova "moda" de els Informers va començar a les universitats, però allà potser no es tan perjudicial perquè la gent no li dona gaire importància i no els hi afecta, en canvi, els Informers dels instituts són pitjors perquè a l'adolescència afecta molt més i pot fer que la gent se senti ofès/sa fins i tot es poden arribar a trobar casos del Bullying o que la gent comenci a comentar coses que no són veritat per poder riure's de l'altre gent. Ho trobo patètic.

    En aquestes aplicacions no hi veig absolutament res de positiu, perquè nomes serveixen per crear problemes i malentesos amb les altres persones. Personalment penso que les xarxes socials si que són un bon ús, però depèn de com les facis servir i quines siguin les seves intencions.

    Les xarxes socials ens poden ajudar a relacionar-nos amb gent del nostre passat que fa molt que no sabem res d'ells, o a fer noves amistats... Tot i que actualment cada vegada se’n fa més mal ús i cada día augmenta més el ciberbullyng.

    ResponElimina
  3. Trobo que el tema aquest de l'Informer és una manera de buscar problemes on no n'hi han. Aquest tipus d'aplicacions són molt negatives ja que es poden crear problemes greus amb altres persones. Les xarxes socials cada vegada estan empitjoran ja que molta gent les utlitza per burlarsen dels demés o provocar grans conflictes.

    Personalment crec que això dels Informers és patètic, es poden comentar barbaritats de mentides i faltes de respecte. Crec que no és necessari crear aquest tipus d'aplicacions per burlar-se de la gent, ja que trobo que el què estan fent és augmentar el bullying i la marginació a les escoles!

    ResponElimina
  4. Aquestes aplicacions que ara estan tant de moda com l'Informer o Gossip crec que no serveixen absolutament de res, i cada cop se l'hi està donant més importància. No té res de positiu, com és anònim la gent envia qualsevol cosa, encara que sigui veritat o mentida, i l'ho únic que fa es estendre rumors, riure's d'altre gent, amenaçar persones i en general crear problemes als instituts. Ja se'n està fent un mal ús i pot haver-hi adolescents als quals els hi afecti alguns comentaris que es publiquin i es sentin assetjats.
    En comptes de tractar els alumnes que pateixen bullying a causa d'aquestes aplicacions, s'haurien d'eliminar totes i sobretot els Informers. Si algú vol publicar algun comentari sobre algú és més fàcil que li digui a la cara i no a través del anonimat.
    Les xarxes socials si se'n fa un ús adequat i no excessiu, serveixen per comunicar-se amb els amics, conèixer gent nova,... i per els adolescents està molt be, però a vegades també té conseqüències molt negatives.

    Fabiola Solà

    ResponElimina
  5. Tots tenim dret a opinar, però molts de nosaltres diem que pot portar problemes i que no serveix per res l'informer, però desprès som els primers que estem desitjant agafar l "smartphone" o arribar a casa per veure que hi ha de nou per l'informer i riure dels comentaris, no estan bé els comentaris violents de les persones, però també hi ha cops que podem riure molt amb ells, hem de saber fer-ne un bon us de les xarxes socials,
    Aquesta es la meva opinió.

    ResponElimina
  6. jo crec que aquestes aplicacions nomes serveixen per enfadar a la gent i provocar conflicta amb els altres, les aurian de treure totes.

    ResponElimina
  7. No seguiré el fil de les preguntes i aniré directe al gra. Als joves ens pot semblar divertit veure qui fa què o amb qui, o fins i tot només per fer problemes i posar la gent en una situació "vergonyosa" o compromesa. Del contrari, l'informer aqui Manlleu no hauria tingut èxit, ni s'hauria plantajat de fer-ne un. És la mateixa raó de per què el facebook va tenir tant èxit (recomanada la pel·lícula La Red Social).

    Referent això de l'aplicació, doncs el mateix que el facebook, no es pot restringir el mal ús perquè s'ha descargat sabent que se'n farà un mal ús; que digui la gent, si no, per què es van crear les comptes de facebook. Estic segur que més de tres quartes parts de la gent se'l va fer o bé perquè tothom en tenia un o perque podia saber que feien els altres i xafardeixar. El tan per cent restant és la gent que el fa servir adequadament.

    Si arriba a la llum qui ha fet l'informer, es pot endur un marró molt gros.


    PD: Ho sento per les faltes :)

    Gerard Parareda

    ResponElimina