xf

dijous, 7 de maig del 2015

PER QUÈ ENS TATUEM?

HISTÒRIA DELS TATUATGES

Per entendre aquest fenomen tan significatiu cal remuntar-se al neolític, on es van trobar els primers indicis d'un ésser humà amb tatuatges. Es tracta d'una mòmia d'una glacera dels Alps austro-italians, que tenia l'esquena i els genolls tatuats.

Un dels pobles més prolífics a tatuar era el polinesi, la paraula tatuatge ve de tátau (dibuix), de l'idioma que es parla a la Polinèsia, el samoà. Tenien el costum de tatuar als seus membres des de molt petits. A mesura que anaven creixent, anaven tatuant les diferents parts del cos, fins arribar al punt de no deixar cap punt del cos sense tatuatges. La funció d'aquesta pràctica era la d'espantar als enemics.

Cap maori
Un dels caps maoris tatuats.
A l'antic Egipte destacava l'hàbit de tatuar entre les dones. Al Japó van començar a fer tatuatges al segle V aC, era símbol de les altes classes socials i decoraven els seus cossos amb petites obres d'art. Altres civilitzacions també es van tatuar, com ofrena als seus Déus.

Els mariners arribats a la Polinèsia van estendre aquest costum per tot el món, destacant al Capità James Cook, que va introduir en la societat occidental el ritu i els costums.

Captain-James-Cook.jpg
James Cook, navegant, explorador i cartògraf britànic (1728-1779)
En l'actualitat s'ha convertit en tot un fenomen. Gran nombre de persones s'han tatuat i els experts afirmen que és una cosa addictiva.

Font: canalhistoriae.es
[Consulta: 7 de maig de 2015]

Per conèixer més a fons sobre els tatuatges no us perdeu el reportatge de la revista Sàpiens, 
Quan parla la pell:

UN SIGNE DE CLASSE

DÉUS I DIMONIS SOTA LA PELL

L'ESTIGMA DELS CRIMINALS

Per últim podeu visionar el següent anunci publicitari relacionat amb els tatuatges. Increïble!!!

OBRIM EL DEBAT:

- Quina simbologia de l'antiguitat t'ha sorprès més dels tatuatges i per què?
- Per què creus que la gent es tatua? I per què diuen que és addictiu?
- Creus que es creen estereotips dins la societat d'una persona tatuada? Quins?
- En l'entrada també es parla del maquillatge. Sabríem trobar l'origen?Per què només es maquillen les dones normalment?
Vídeo del maquillatge al llarg de la història: (compartit per la Judit S.)

Història del maquillatge
- Què és per vosaltres la bellesa?
- Quins han sigut els estereotips de bellesa al llarg de la història? 
- Què en penseu dels tatuatges? Us en faríeu? Per què?
...

7 comentaris:

  1. Per mi la gent és tatua per semblar superior als altres, encara que són persones normals, només que tenen pintada una part del seu cos.
    Moha Bangarda

    ResponElimina
  2. Penso que ja fa molts anys que la gent és tatua i que un tatuatge al llarg de la teva vida tampoc fa cap mal, un exemple el tenim al Japó fa milers d'anys, la gent s'omplia el seu cos amb tatuatges amb finalitat estètica. En l'actualitat la gent es tatua el nom dels fills, de la parella (tot i que pot ser perillós en cas de ruptura), el nom d'algun animal que s'hagi mort etc. Els tatuatges també tenen memòria història esfereïdora, com per exemple quan a l'alemanya nazi és tatuaven els presoners amb el número al qual pertanyien.

    ResponElimina
  3. Sí que hi ha molta gent que els hi agrada tatuar-se, però crec que és un fet que ara està de moda i que quan tinguis 80 anys et quedarà marcat però en canvi ja no estarà de moda i quedarà lleig. També hi ha les típiques persones que només es tatuen per aparentar més o per assemblar-se a personatges famosos, cantants, jugadors de futbol,... I crec que aquest és un esteriotip que no tindriem que tenir en compte, perquè cadascú ha de pensar en ell mateix i no fer el que fan els altres.

    Anna Rifà i Arumí
    4t ESO A

    ResponElimina
  4. A mi personalment no m'agraden els tatuatges i tampoc me'n faria un enlloc, ja que potser quan ets jove et queda bé però els anys van passant i la pell es va arrugant i el tatuatge ja no quedar-ha com era. Jo crec que hi ha gent que es fa tatuatges per fer-se el dur, d'altres que se'l fan perquè els hi agrada o perquè esta de moda i d'altres que per ells aquell tatuatge els recorda un moment important en la seva vida. Però jo sempre seguire amb la idea de que l'únic tatuatge que em faria seria amb Henna ja que només dura 1 mes i no fa mal.
    KARIMA BERKAHI CHILAH 4t ESO A

    ResponElimina
  5. Sobre la notícia dels tatuatges m'ha sorprès el fet de que a l'antiguitat ja era un fet bastant habitual en moltes cultures. Actualment els tatuatges els relacionem instintivament a gent desaquilibrada, dolenta...però cada persona té un motiu diferent per fer-se'n un. La majoria de gent se'ls fan perquè els hi agraden però a mi personalment no em criden pas l'atenció. A mi no em fa res que la gent porti tatuatges, és més, hi ha un programa de televisió que em miro amb el meu germà que es diu BEST INK (també d'altres com: pesadillas en su tinta) que és un concurs de tatuatges i és molt interessant. Per acabar vull dir que els tatuatges fins i tot et poden ajudar a superar alguna etapa de la teva vida que has patit o t'ha "marcat", com en el cas de la Demi Lovato que li feien bullying i es tallava les venes dels canells i per això s'hi va fer un tatuatge a sobre que diu STAY STRONG. Crec que és un bon exemple perquè va voler recordar com va superar aquesta etape de la seva vida amb un tatuatge.

    BERTA SERRAT PADRÓS, 4t A

    ResponElimina
  6. Els tatuatges personalment m'agraden i crec que es fan perquè t'ha marcat alguna cosa en la vida. Pot ser que t’hagi marcat un lloc, una persona, però qualsevol cosa ja sigui una frase la qual fa que t'animis, una frase la qual te'n recordis de que ja no estàs per una època dura de la teva vida, etc.
    Tinc pensat fer-me’n varis, perquè o ve te un significat especial, o altre es perquè un lloc és especial per a mi i el vull recordar com ara estic gaudint d’aquell lloc. I n'estic segura que mai canviarà aquest significat del lloc o de la cosa que en un futur m'agradaria tatuar-me. Si realment tinc sentiment per aquesta cosa, no te perquè mai canviar-ho.


    Paula Gil, 4t d'ESO B.

    ResponElimina
  7. No estic d'acord en comentaris anteriors que diuen que la gent es tatua per a fer-se els durs, creure's superiors... simplement crec que son una cosa personal, que moltes vegades tenen algun sentit especial per a la persona que el porta i no s'hauria de jutjar per això.
    "Per a gustos, colors"

    ResponElimina