xf

dijous, 14 de maig del 2015

ETA DES DE DINS

El passat diumenge es va poder veure al programa Salvados l'entrevista de Jordi Évole a Iñaki Rekarte, ex-etarra del comando Santander, el qual va matar a moltes persones mentre la banda terrorista estava activa.

Jordi Évole entrevistant a Iñaki Rekarte.

Aquí us deixem l'enllaç perquè visualitzeu petits fragments de l'entrevista:
http://www.lasexta.com/programas/salvados/mejores-momentos/inaki-rekarte-matas-nombre-pueblo-sabes-historia_2015051000148.html

Bandera d'Euskal Herria

Aquí teniu l'enllaç del programa complet:
http://www.atresplayer.com/television/programas/salvados/temporada-10/capitulo-11-iaki-rekarte_2015050900108.html
Simbologia de la banda ETA

Obrim el debat:

- Quina de les seves afirmacions t'ha impactat més? Per què?
- Creieu que hi ha molta gent que defensa una ideologia i no sap el perquè o no coneix la seva història?
- Si fóssiu familiar d'una víctima us el creuríeu a Iñaki Rekarte? Podríeu arribar a perdonar-lo? Per què?
- Què significa ETA? I bietan jarrai? I Euskal presoak?

Bandera reivindicativa

- Quina importància va tenir aquesta banda terrorista?
- Quin va ser el seu origen?
- A Catalunya hi ha hagut cap altra organització armada per defensar la independència?
- Què en penseu que la gent mati per una ideologia?
- Quina reflexió en podem fer de la frase "Con el tiempo te das cuenta que eres una oveja"?
...

4 comentaris:

  1. El tros del vídeo que m'ha impactat més és quan parla del seu primer atemptat amb cotxe bomba, penso que era un jove de 19 anys que no li trobava molt sentit a la vida i no s'havia el que feia.
    Per desgràcia hi ha molta gent que defensa ideologies dolentes com ara el nazisme, el feixisme... Penso que són gent que tampoc saben com encarar el seu futur i això ho fan per trobar un real sentit a la seva vida.
    ETA significa: Euskadi Ta Askatasuna al català ho traduïriem com País Basc i Llibertat.
    Bietan jarrai significa: És el símbol d'ETA i va ser creat per l'exiliat anarquista Félic Likiniano.
    Euskal presoak significa: Els presoners bascos al País Basc, és a dir que totes les persones etarres fossin en presons basques.
    La frase de reflexió penso que és pot implantar a totes les persones, tots som ovelles, l'únic que cada persona en cara la vida d'una forma diferent, hi ha molta gent però, que no troba al sentit i la vida i això els i porta a fer coses com unir-se a bandes terroristes.

    ResponElimina
  2. Jo crec que sí que hi ha molta gent que defensa la seva ideologia i no sap ni el perquè ja que no coneix l'història des del principi. Això passa molts cops aquí a Catalunya, ja que sí que hi ha molta gent que lluita dia a dia per aconseguir la independència, però també hi ha una part de persones que no coneix l'història ni el que es vol aconeguir, i tot i així l'11 de setembre va amb estelades i fent fotos...
    Sobre la frase de reflexió, crec que té una part de raó i una que no. Crec que és veritat que a vegades comences defensant una ideologia però acabes fent el que et diuen que facis, i llavors ja no ho fas per sentiment propi. També crec, però que sí que hi ha gent que ho defensa perquè realment hi creu i pensa que poden assolir els seus objectius.

    Anna Rifà i Arumí
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. Jo crec que hi ha molta gent que defensa una ideologia que no sap el que significa i que hi ha gent que no sap ni el que defensa, jo crec que en el cas que passa més es amb els adolescents ja que estan influïts per, pel·lícules , jocs, amics etc. Tot i que en una pel·lícula et diguin la veritat no pots defensar uns colors, uns símbols i una ideologia sense saber veritablement qui son que fan i perquè ho fan. La meva refacció seria, tothom es lliure de defensar el que ell cregui adequat però ha de estar informat per la causa que lluita.
    Arnau Soler
    4t A

    ResponElimina
  4. El que m’ha impactat més ha estat que reconegués que defensava la ideologia d’un país que amb prou feines en sabia la història. Jo crec que el problema que va tenir Iñaki va ser passar per un moment d’incertesa sobre el seu futur i solucionar-ho deixant-se portar per altre gent, o per fortes influencies. I és que en aquest cas ens impacta perquè estem parlant d’una banda terrorista, però de gent que es deixa influenciar per les persones que l’envolta, que fan coses per no sentir-se inferiors a la resta, o vé que defensen idees o ideologies simplement per no ser diferents, n’hi ha pilots en aquest món. I no cal anar gaire lluny, perquè per exemple, està ple d’adolescents que fumen per no ser inferiors i demostrar una seguretat i superioritat que no tenen de cap altra manera.

    Marta Maneja

    ResponElimina