xf

dimarts, 9 de desembre del 2014

LES POLÈMIQUES "CORRANDES"

Aquesta setmana s'ha iniciat amb la polèmica arrel de la denúncia a les xarxes socials d'uns pares del Carme Vedruna de Manlleu on es queixaven dels texts de les "corrandes" elaborades pels nens de 5è de primària per als Pastorets d'enguany. 


Aquí us deixem un parell de notícies que relaten els fets. Després us animem a dir el què en penseu.

Podeu llegir-les per ordre cronològic:
1)
2)

Una representació dels Pastorets a Manlleu.
Per entrar en context us passem l'enllaç de dos vídeos relacionats:

Corrandes que vénen del grups Esquirols XXI:


Pastorets al metro de Manhattan d'uns coneguts manlleuencs:


Comentem-ho:

-  Què en penseu en general de la notícia? No n'hi ha per tant? A favor en contra?
- Creieu que l'escola El Carme ha fet bé retirant els texts de la polèmica? Per què?
- Creieu que els texts creats són adients per a nens de primària?
- L'escola catalana creieu que adoctrina a independentistes?
- Què són les corrandes? Quin origen històric tenen? Com es creen?
- Quan i a on es van crear els primers pastorets?
- Què significa l'afirmació "Pastorets sobiranistes"?
...

ACTIVITAT LÚDICA I OPTATIVA:  "Currem-nos unes corrandes"
Segur que en algun moment heu fet una rima i l'heu cantada en petit comitè. Des del blog SomPangea i aprofitant el boom de les corrandes nadalenques, us animem a que per grups enregistreu una corranda relacionada amb fets històrics explicats a classe o que estan per explicar. També poden ser fets d'actualitat... Avancem-nos als Pastorets de Manlleu i currem-nos unes bones corrandes!

Aquí teniu uns exemples per anar obrint boca:

Les corrandes històriques.

14 comentaris:

  1. Jo crec que els pares en comptes de penjar-ho a la red social podrien haver anat al centre directament. Tot i així crec que tothom té dret a expressar-se i mes si la corranda és feta per els alumnes.

    Júlia Sala

    ResponElimina
  2. Jo crec que tota aquesta polèmica és absurda. No podem parlar de culpa perquè suposu que els que estem a favor de l'independència donarem suport al paper de l'escola, i els que estan en contra de l'independència donaran suport al paper dels pares que van denunciar per xarxes socials les corrandes creades pels alumnes de 5è.
    Finalment les corrandes han estat retirades de l'obra dels Pastorets, així que els pares no independentistes han aconseguit el que volien. Tot i això he sapigut que els de la companyia de Telecinco que ahir van estar a l'escola per fer bombu a la notícia van gravar els peus del fill dels pares no independentistes mentre cantava les famoses corrandes. En conclusió podem dir que el fill dels pares que no volien que cantés les corrandes independentistes ha set l'únic que les ha cantat. Sembla un acudit.

    ResponElimina
  3. Quan i a on es van crear els primers Pastorets? Els orígens dels Pastorets els trobem en els drames religiosos medievals. Els primers Pastorets van ser " Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de nostre senyor Jesucrist" de Miquel Saurina l'any 1887.
    KARIMA BERKAHI

    ResponElimina
  4. Jo penso que el que van fer aquells pares es que de una cosa tan petita que podien haver parlat amb la directora ho han fet tan gros jo penso que no calia penjar-ho a les xarxes socials i que la resta del país agafi una mala viso del centre i també de la ciutat.
    Però també penso que professors no va estar bé acceptar aquella proposta dels alumnes son nens de 10- 11 anys i ho podien haver fet de una altre manera, però també penso que hi ha llibertat de expressió i cada un pot dir el que vulgui, sempre i quan la persona ha de esta conscient de el que diu.
    Basma El Amen 4t ESO C

    ResponElimina
  5. Des d'un punt de vista neutral, crec que unes corrandes amb aquesta ideologia no s'haurien d'haver fet si no es tenia clar que agradaria a tots els pares. Per una altra part, els pares que s'han queixat potser n'han fet un gra massa i podrien haver parlar amb el centre primer.

    Albert Corominola i Lladó
    4t A

    ResponElimina
  6. Jo penso que no calia arribar tan lluny ja que això pot produir baralles entre els alumnes i el fill dels pares que ho han denunciat ja que li podrien agafar mania.
    Tampoc crec que les "corrandes" fossin tan greus per denunciar-ho. Jo crec que ha estat una mala actuació per part dels pares ja que pot produir molts problemes a l'escola.

    ResponElimina
  7. Personalment crec que s'han equivocat tant l'escola com els pares. Per una banda l'escola hauria de tenir un paper neutre dins d’aquests temes i els pares que no estaven d'acord simplement podien haver fet una simple carta a l'escola explicant el que sentien o senzillament anar a parlar amb el organitzadors dels pastorets ja que no estan complicat de localitzar-los.

    ResponElimina
  8. Jo com molts dels meus companys penso que els pares s'han passat. No calia fer-ho públic ni arribar aquests extrems, Amb una queixa a l'escola ja estava. Ja que segurament s'han guanyat una reputació que no és així.
    Molts de nosaltres hem fet aquests pasturets i hem disfrutat molt i per res del món ens han intentat coaccionar mai en pensaments polítics i les corrandes eren de broma i ens ficàvem amb els professors. Així que es patètic que uns pares hagin fet això.

    ResponElimina
  9. Jo crec que els pares s'han passat una mica, per què segurament en moltes altres obres s'han parlat de temes amb una mica d'humor i ningú ha dit res, però com que es tracta del tema de Catalunya, doncs tots s'han enfadat molt. Jo veig que la obra segueix sent normal, només que han afegit unes petites frases sobre la situació actual de Catalunya i tampoc està del tot bé, per què tenien que preveure que hi hauria persones que es sentirien afectades, però els pares podien perfectament dir-ho a l'escola en comptes d'anar directes als mitjans de comunicació.
    Salma Ben Amar

    ResponElimina
  10. Des del meu punt de vist, crec que els pares s'han passat, podrien haver fet les coses d'una altre manera i no fer-ho públic a una xarxa social com el facebook. També penso que el govern Espanyol ho ha exagerat molt, ja que si aquestes corrandes aguessin dit alguna cosa bona sobre Espanya aquí no hagués passat re. Si jo hagués set la directora, no hagués esborrat la lletra de la cançó, ja que aixis el que aconseguim és fer el que ells volen, però també entenc la seva reacció, ja que es devia troba atacada per molta gent.

    ResponElimina
  11. En general penso que cadascú te la manera d’expressar-se com vulgui, imagino que els nens a casa van sentir parlar dels dos temes i clar, volen la independència. Crec que els pares s’haurien d’haver controlat més ja que son nens, encara no saben el que volen tan si volen la independència com si no ja ho veuran més endavant ara no tenen l’edat de decidir son temes que potser s’han incitat pels mitjans de comunicació o fins i tot de Polònia ja que aquest programa dona molta mala imatge dels polítics.
    Esta clar que l’adoctrinament de l’escola catalana no existeix ami, al menys, ningú m’ha dit que hem de tenir la independència en tots els anys que porto d’escola.

    ResponElimina
  12. Des del meu punt de vista, penso que tothom té llibertat d'expressió i més encara si les corrandes denunciades han estat creades pels alumnes mateixos. Els pares que s’han queixat ho haurien de valorar des aquest punt de vista: si els seus fills han creat una cançó en contra del sistema actual és per alguna raó i alguna cosa. Gairebé sembla que siguin més adults els nens de 5é que han creat la cançó que no pas els pares mateixos. En aquests temps que vivim més que mai hem de crear corrandes, per agafar-nos la vida amb una mica més optimisme.

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina