xf

diumenge, 14 de desembre del 2014

VIUREM LLIURES O MORIREM!

Recomanació: muntatge amb Playmobils del setge a Barcelona 1714
http://www.naciodigital.cat/noticia/66665/viurem/clicks/morirem

Aquí teniu les cròniques de la visita al Born seleccionades de la classe de 4t C:

Divendres 31 de setembre de 2014

El passat divendres 31 de setembre es va realitzar una explicació sobre la guerra de Successió i els problemes que va comportar més tard a Catalunya.


A l’entrar a l’interior de l’antic Mercat del Born, a Barcelona, convertit ara en museu, ens fan deixar les maletes a l’interior d’unes taquilles per a grups. Seguidament ens vam dirigir a l’interior d’una nova sala, on ens van situar en el context històric, on després de la mort del rei Carles II “L’encantat” sense descendents, hi va haver dos candidats per substituir-lo: Felip d’Anjou (Felip V, rei de França) i l’arxiduc Carles d’Àustria (Arxiduc d’Àustria, amb el suport dels seus aliats). Comença la batalla a Espanya com un conflicte internacional, més tard després mor l’Emperador Leopold I d’Àustria, i fa que dues grans potències aliades d’Àustria (Holanda i Anglaterra), deixin d’estar interessades en aquest conflicte i retiren les seves tropes deixen sols a Catalunya, fins que les tropes franco-espanyoles reconquereixen territoris i arriben a la ciutat de Barcelona. 

Imatge del Setge de 1714 a Barcelona
El Setge de Barcelona comença llavors, quan les tropes franco-espanyoles arriben a Barcelona, una petita ciutat de 500 habitants. Els encarregats de defensar aquesta ciutat van ser Rafael Casanova (màxima autoritat de Barcelona) i Antonio Villarroel (ex-militar); el setge va durar 13 mesos en total, l’exèrcit català estava format per la coronela (ciutadans armats de diferents gremis) i un petit exèrcit professional, en canvi, l’exèrcit borbònic format per inicialment per 39.000 militars experts capitanejats pel Duc Populi que va fer bombardejar la ciutat de Barcelona i més tard substituït pel Duc Berwick que incorporà el nombre de militars al seu exèrcit fins a un total de 47.000. Aquest fa excavar trinxeres paral·leles a la ciutat per acostar-s’hi i poder atacar des de més a prop pel costat de llevant, on la seva muralla era més vella i estava més malmesa, però els catalans van fer construir una segona muralla darrera seu per si de cas la destrossaven

Els miquelets.

Finalment l’11 de setembre de 1714 les tropes franco-espanyoles aconsegueixen entrar a la ciutat de Barcelona pel baluard de Santa Clara i fereixen a Rafael Casanova, empresonen a Antonio Villaroel i els catalans són derrotats. A partir de llavors es fa construir una caserna civil i presó per controlar que els catalans no es tornessin a revelar. 

Seguidament vam poder observar els diferents tipus de roba que portaven els miquelets depenent del seu ofici (els hortolans de color verd, els fusters marrons...) i darrerament vam observar un vídeo on es mostrava com fereixen Rafael de Casanova.

Finalment l’explicació va acabar amb una volta a les troballes arqueològiques que van trobar a sota el museu del Born, i ens ensenyar una restauració  (per via digital) de com era la ciutat de Barcelona en aquesta època i que a sota d’aquestes cases s’hi troben altres cases d’època romana.

Arnau Corominas


VISITA AL BORN

El passat Divendres 31 d’Octubre, vàrem poder visitar El Born CC (El Born Centre Cultural), és un espai històric on s’hi guarden el fets que van succeir-hi l’any 1714, sota aquell mercat del segle XIX hi trobem la Barcelona del 1700, que va ser aquesta la que va patir el setge l’any 1714.

El Born CC.
Vam poder observar, l’estat en què és conserven els carrers de la ciutat que  el 1713 i 1714 va resistir el setge de les tropes franco-espanyoles de Felip V fins l’assalt i final, i la capitulació de l’11 de setembre.

Aquesta mostra dels carrers de la ciutat i la conservació i l’amplitud que tenen és única en tot Europa. Vam tenir el privilegi de que ens explicaren informació sobre aquella zona, que es va trobar en fer la recerca. Ens van informar de com era l’interior de les cases, els jocs que practicaven en aquell carrer, els oficis que feien les persones que hi vivien, fins i tot, en sabem dels noms i cognoms de les persones que vivien en cada una de les cases.

També vam poder recaptar informació de com s’anomenaven alguns d’aquells carrers, com per exemple: el carrer del joc de la pilota, Bonaire, el dels xucles.

Entrada al jaciment
En els treballs  i excavacions que s’hi van fer, també s’hi va trobar més de tres centenars de bombes del setge, i milers d’objectes d’ús quotidià, molts dels quals es poden veure a l’exposició de la  Barcelona 1700, de les pedres a les persones. La majoria d’objectes que es van trobar eren d’utilitat de cuina, ja que la majoria són, olles, cassoles, culleres...

En la explicació ens digueren que durant les excavacions s’hi van arribar a trobar objectes de segles anteriors al del setge de Barcelona, és a dir, que la gent que vivia en aquells carrers havien construït les seves cases damunt de cases de segles anteriors, però evidentment ells això no ho sabien. 

Vàrem anar veient imatges i escrits mentre ens presentaven la Guerra dels Catalans del 1713 al 1714.  Ens van presentar un dels fets més importants del segle XVIII, el setge de Barcelona, on els catalans van lluitar per les seves llibertats contra els Borbó. Aquest fet tan important del passat, ha fet que tot i la derrota que van tenir estigui en l’Europa constitucional de les llibertats i la democràcia.

A continuació també ens explicaren quines havien sigut les ciutats botifleres i els perquès d’aquest fet. Les ciutats botifleres varen ser: Manlleu, Centelles i Cervera. Però no totes aquestes ciutats estaven a favor perquè ja els semblava bé, sinó que, per exemple Manlleu els donava suport perquè hi havia els conflictes dels molins.

Finalment, ens ensenyaren un vídeo de la revolta dels catalans i quan ells anaren a buscar a Felip V per matar-lo. L’emblema dels catalans era “Viurem lliures o morirem”. I Barcelona va resistir assetjada fins l’11 de Setembre de 1714, capitanejada per Rafael Casanova i Antonio Villarroel entre d’altres. Però Barcelona no va ser la última ciutat en caure, sinó que va ser, Cardona que resisteix fins al 18 de Setembre.

Muntatge de clicks de Playmobil

La derrota dels catalans va representar la fi de l’existència de les institucions pròpies de Catalunya, les Corts i la Generalitat.   

Andrea Alcalà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada