xf

diumenge, 14 de desembre del 2014

TREPITJANT LA NOSTRA HISTÒRIA

 Aquí teniu les cròniques de la visita al Born de la classe de 4t B:

 CRÒNICA DE LA VISITA AL JACIMENT DEL BORN

Ens trobem al Centre Cultural del Born, un jaciment arqueològic i centre cultural al barri de la Ribera de Barcelona. Una ciutat assetjada fa 300 anys, posteriorment un mercat i actualment un equipament cultural del segle XXI que mostra la Barcelona i el fets succeïts en el context de la Guerra de Successió.

L’edifici és un dels primers i més importants edificis construïts amb ferro a Barcelona. Des que es va veure que hi havia restes arqueològiques importants sota seu, es va començar a fer-hi prospeccions i restauracions fins a ser inaugurat l’any 2013. Sota l’antic mercat hi ha una gran ciutat que va estar soterrada durant tres-cents anys, i que a finals de la guerra de Successió havia estat enderrocada per Felip V per construir la Ciutadella. I gràcies a moltíssims arxius històrics (com arxius notarials) que s’han conservat a Catalunya d’aquella època, hem pogut desvelar qui n’eren els habitants, i fins i tot els seus oficis i vida. Així que els experts han afirmat que hi havia 55 cases i 323 habitants en aquella part de la ciutat.

Posem-nos en context. Europa estava en un procés d’ocupació del tron que Carles II (últim rei dels Habsburg) havia deixat al morir sense descendència. Els aspirants al tron eren Felip d’Anjou (partidari del sistema polític de l’absolutisme), i Carles d’Àustria (que era partidari de defensar les nacions). Carles II va nomenar hereu a Felip d’Anjou en el seu testament, probablement sota coacció. Alguns territoris europeus es van posicionar a favor de Felip d’Anjou (futur Felip V): com Espanya i França. I d’altres a favor de Carles d’Àustria: Gran Bretanya i els Països Baixos, però també Catalunya, Aragó, València i Balears. Així que Catalunya distava de la resta d’Espanya, que donava suport a Felip d’Anjou, absolutista i contrari a les nacions.

L’enfrontament entre aquests dos sistemes polítics va ser a escala europea i va finalitzar amb el Tractat d’Utrecht, que declarava Felip d’Anjou Rei de la Corona Castellana a canvi de noves possessions d’altres territoris pels Àustries. La Corona d'Aragó va perdre la seva sobirania, que va restar sota mans castellanes.
Però Catalunya no estava d’acord amb la resta d’Espanya i es va rebel·lar en contra del Tractat i de les corones de França i Castella. Els catalans van celebrar una cort i es va decidir lluitar fins al final en defensa del que creien que era el millor sistema polític i en contra de l’absolutisme de la Corona que els representava.


Per contenir aquesta revolta, l’exèrcit francès va entrar a Catalunya i va atemorir i atemptar en contra de la població civil catalana, decidida a continuar lluitant fins al final. Des de nobles a camperols estaven implicats en la defensa dels pobles i ciutats catalans i units sota la mateixa causa. D’aquí en van sorgir milícies militars clandestines de pagesos.

La vestimenta dels Miquelets.
 Barcelona va ser assetjada des del juliol de 1713 al setembre del 1714. 20.000 soldats francesos l’atacaven amb pólvora i canons, dirigits pel Duc de Berwick, amb l’objectiu de que Barcelona capitulés (es rendís i ells en prenguessin el control). Els mesos de setge van ser molt difícils: la població amb prou feines podia menjar, i era bombardejada contínuament. Els infants feien barricades, i els homes eren reclutats per lluitar en els dos exèrcits: l’exèrcit oficial (dirigit per Antonio de Villaroel) i la Coronela, un exèrcit civil dirigit per Rafael de Casanovas.
Ningú es pensava que la ciutat resistís tants mesos, malgrat les trinxeres i infiltracions que l’exèrcit del Duc de Berwick feia contínuament.
Finalment, l’onze de setembre de 1714, Barcelona va capitular. Durant el dia la bandera de Santa Eulàlia, patrona del Consell de Cent de la ciutat de Barcelona, es va deixar de custodiar i es va treure al carrer, com a gest perquè la població s’encomanés a Déu: el combat pintava ser esgarrifós. L’exèrcit enemic havia entrat a la ciutat i els dos comandants de l’exèrcit havien estat ferits en combat. Els barcelonins no van poder guanyar la batalla contra aquell exèrcit tan ben armat i tan nombrós, tot i que van creure en la victòria i van lluitar per Catalunya fins al final.
Quan Barcelona capitula, juntament amb la capitulació de Cardona el 18 de setembre, arriba la fi de l’Estat català.
I a sobre, Felip V reprimeix més els catalans i implanta el Decret reial de Nova Planta: s’elimina el Consell de Cent i la Generalitat, el català ja no és llengua oficial, sinó que ho és el castellà, i s’aplica una política centralista a tots els nivells. A part de la gran repressió civil i cultural, es van fer violacions massives a les dones, execucions públiques dels detractors, crema de masies...
Els supervivents del setge de Barcelona i de la repressió posterior dels ciutadans de la ciutat, van reconstruir les seves cases per començar de nou. Però felip V va ordenar que ells enderroquessin els seus propis habitatges i traslladessin les pedres per construir la fortalesa militar: la Ciutadella. La Ciutadella li servia per controlar tota la ciutat i perquè no es donessin més rebel·lions, juntament amb la fortalesa de Montjuic. Va fer aterrar les cases als seus propis habitants, fins a deixar-les fins a la planta baixa. Aquestes són les restes de les cases que trobem al Born.

Al jaciment s’han trobat molts objectes personals, sobretot vaixelles i gerres. Els habitants els havien llençat a un canal perquè eren inservibles, o bé d’altres no van poder ni endur-se’ls. També s’han trobat centenars de boles de pedra que eren bombes per destruir la ciutat. Però les restes estan en tant bon estat que podem identificar les tres parts d’aquella zona de la ciutat: la part encarada a la muntanya (on s’hi feien les feines més brutes), la zona comercial (amb negocis) i la zona de cara al mar (hi vivien pescadors i gent que vivia del mar).

Hi ha documentats els cinc carrers que hi podem trobar: carrer dels dies feiners (carrer de la pilota), carrer dels carnissers, carrer dels cordoners de viola, carrer de Bonaire (cases de mariners) i el carrer del Bornet.
El setge a Barcelona al 1714

En els diferents habitatges s’hi desenvolupaven activitats molt diverses: des de crear cordes per a instruments de corda a tavernes on segons la documentació s’hi feia gresca i soroll fins tard, i els homes després anaven a jugar a pilota al carrer de darrera l’establiment (al carrer de la pilota). És curiós l’inventari sencer d’una adrogueria, una botiga on es venien productes colonials (com més de 40 tipus de sucre) i sabons i altres productes no comestibles. Els habitants d’aquella zona, quan feien vida “normal” i no estaven en guerra, sabem que eren amants de la xocolata desfeta procedent de les colònies, i que nombroses famílies benestants estrangeres s’hi van instal·lar. Una família noble anomenada Boixadós vivia en la propietat més gran, on s’hi han trobat restes de vidres de Bohèmia, porcellana xinesa i altres productes importats d’alta qualitat.

Les restes del jaciment del Born
El jaciment del Born és un dels jaciments més particulars d’Europa. Al conèixer els seus habitants i oficis, com les seves cases i establiments, podem reconstruir com es vivia en una ciutat en el segle s. XVIII. Però a més, en podem observar els danys i les conseqüències que va patir una ciutat assetjada i posteriorment devastada. Aquest descobriment té una importància molt gran en la memòria col·lectiva i la preservació de la consciència nacional dels catalans. Explicar els fets tal com van passar és interessant, però saber interpretar-los és millor. Aquells catalans, immersos en una guerra europea, van perdre però no van ser del tot vençuts.

Judit Donada i Oliu

   VISITA AL MUSEU DEL BORN

El passat divendres vam anar d’excursió a Barcelona. La primera part de l’excursió estava dividida segons els itineraris. Els de l’itinerari tecnològic van visitar la fàbrica d’Endesa, els de l’itinerari científic van visitar el Cosmocaixa i els de l’itinerari artístic vam visitar el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). La segona part de l’excursió la vam realitzar tots junts al Centre Cultural del Born, on antigament hi havia el Mercat del Born. La primera part de la visita va ser l’explicació dels jaciments arqueològics, i la segona part una exposició temporal relacionada amb la guerra de successió de 1714.

La primera part de la visita va començar a la una. La guia ens va explicar un munt de coses sobre els jaciments que van resistir al setge de les tropes de Felip V fins l’11 de setembre. D’una banda ens va explicar la seva història i tot el treball i recerca que va comportar la seva troballa, coordinat per Garcia Espuche. D’altra banda ens va explicar de manera detallada tots els fragments dels jaciments: com eren els interiors de les cases, els oficis que s’hi feien, els jocs que s’hi practicaven, els hàbits més estesos i les persones que vivien en cada d’una de les cases del jaciment. Després de la visita vaig poder entendre perquè el jaciment és un cas únic a Europa.

La segona part de la visita va ser l’exposició temporal del setge de 1714 i que recrea la batalla de l’Onze de Setembre com a final de la Guerra de Successió Espanyola. Ens van explicar qui van ser els dos bàndols que es van enfrontar durant la Guerra de Successió (Àustries i Borbons), ens van ensenyar el vestuari i l’equipatge que van lluir els miquelets durant la seva lluita contra els Borbons, ens van deixar apreciar la restaurada i verdadera bandera de Santa Eulàlia i ens van mostrar dos vídeos, un sobre la tàctica que van seguir els Borbons per a aconseguir entrar a Barcelona i l’altre sobre exactament l’11 de setembre de 1714, des del punt de vista dels francesos i des del punt de vista dels catalans. El títol de l’exposició era “Fins a aconseguir-ho” ja que era el lema que estava escrit a les banderes de les Guàrdies Catalanes i que expressa la lluita dels catalans per la llibertat. A més a més és un lema que perdura ja que, com abans, l’objectiu dels catalans continua sent la llibertat.

Laia Alberch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada