xf

dilluns, 29 de setembre del 2014

VOTAREM AL 9N?

 

Aquest cap de setmana s'han produït dos fets històrics i molt importants en la història recent del nostre petit país, Catalunya. Per una banda, dissabte el Parlament català va aprovar la LLei de Consultes i, per altra banda, el President de la Generalitat Artur Mas va signar el Decret de convocatòria per a la consulta del 9-N. Aquella en que tots els catalans majors de 16 anys tenen el dret a votar per tal de decidir el seu futur com a poble, en una consulta que no serà vinculant.

A partir d'aquest moment les altes esferes del govern central s'han afanyat a preparar les al·legacions i els recursos pertinents perquè la consulta sigui anul·lada i suspesa per estar fora els llindars que empara la Constitució espanyola, datada en el 1978.

A partir d'aquí el Tribunal Constitucional haurà de dictaminar si admet a tràmit aquestes interpel·lacions i anul·la i suspèn la Llei de consultes i el Decret de convocatòria. Un escenari molt interessant se'ns planteja en les properes setmanes.

Per tal de posar fil a l'agulla, aquí us deixem uns enllaços per ampliar informació i estar al corrent del que passa.

Entrevista d'Ana Pastor a Artur Mas en el programa "El objetivo":

Imatge de l'entrevista en directe d'aquest diumenge a la nit.

Vegeu entrevista o algun fragment al següent enllaç de La Sexta:

Reacció del govern espanyol davant el decret de convocatòria del 9-N:

El TC es reunirà mateix per admetre els recursos del govern espanyol:

Anirem seguint l'actualitat al Twitter i als butlletins electrònics!

Obrim el debat:

- Esmenteu la vostra opinió respecte el tema d'actualitat. Votarem ? Esteu a favor de votar? Per què? Vivim en democràcia? Us interessa el tema ? ...

7 comentaris:

  1. David Bofias:
    Doncs el que passa és que que cada cop que Espanya diu que no, la gent es va enfadant més i al final Catalunya s'independitzarà d'una forma o una altra. Jo crec que ens deixaran votar però ho haurem de lluitar perquè és evident que els del PP no ens ho posaran pas fàcil. Jo estic a favor de votar, estem a una democràcia on votar no hauria de ser gens difícil, la gent té dret a expressar el que pensa i si els espanyols creuen que sortirà que no, perquè no ens deixen votar? Segons els papers vivim en una democràcia però no ho sembla pas, només van fent retallades per tot arreu i no ens deixen ni votar. El tema m'interessa molt però em posa de mal humor cada cop que escolto les notícies veig que fan el possible per enfonsar-nos, ara acaben de declarar il·legal la consulta, ja veurem què passarà.

    ResponElimina
  2. Penso que si els espanyols ara mateix estan fent tot aquest rebombori és per alguna cosa, perquè fa anys van tardar 6 anys a reunir-se tots els jutges. Aquesta vegada però han tardat tant sols 1 dia i van arribar a la conclusió d'anul·lar i suspendre la Llei de consultes i el Decret de convocatòria. Cosa que naturalment tots els catalans sabiem que passaria. Espanya ara mateix està molt desesperada, ja que hi han enquestes que afirmen que Espanya sense el PIB Català és insostenible. Tot i així, el 9N votarem, ja siguin unes urnes legals o i·legals.

    ResponElimina
  3. A mi em costa entendre com és que amb tots els avenços que ha arribat a fer la humanitat i estant en una democràcia encara no es pugui votar. Tots els països haurien de tenir la llibertat de poder tirar el seu futur. Si el que passa és que Espanya té por de no ensortir-se'n sense Catalunya, en comptes d'anar buscant les mil i una maneres perquè els catalans no votem, haurien de començar a pensar com s'espavilaran sense nosaltres. El 9N votarem, ja sigui legal o il·legalment.

    Marta Maneja

    ResponElimina
  4. Roger Godayol
    Jo penso que si volem votar, ho hem de fer, perquè votar és un dret que ningú ens hauria de poder treure. Això sí, crec que si el 9 de novembre votem, seria ideal que ho féssim legalment, però el govern espanyol està claríssim que no li interessa gens que marxem d'Espanya, i votar per saber què volem és el primer pas cap a la independència.
    Un país com Catalunya ha de poder decidir el seu futur, no que algú el decideixi per ell. Per això, penso que el govern català i també l'espanyol posaran totes les cartes damunt la taula. El govern català, per fer la consulta, i l'espanyol, per impedir-la.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Bé doncs el que succeix és que cada cop Espanya diu no a cada proposta que Catalunya vol fer, el meu punt de vista inicial sobre això es que si Espanya diu que no, hi haurà mes gent recolzant a Catalunya.
    Opinó que si, segons el motiu dit anteriorment, perquè cada cop hi ha mes gent que ho vol.
    Estic a favor de votar perquè estem en una "democràcia" i per millorar el futur.
    Vivim en una democràcia, que no ho sembla. Cada (x) temps fan retallades per qualsevol cosa, presenten una nova llei que ni tansols te utilitat, i perquè no ens deixen votar o, simplement el fet de dir no a cada proposta que Catalunya presenta.
    El tema es interesant, té molt de suc, però només, per la poca estona que miro la televisió sento notícies, tot relacionat en fer el possible per enfonsar els/les catalans/es, i això entristeix molt, però el que no sap Espanya es que Catalunya es ferm.

    Paula Gil.
    4t B.

    ResponElimina
  7. Jo crec que si votarem ja que Catalunya es mereix ser independent o intentar votar, espanya sap que nosaltres som el centre de l'economia espanyola, és a dir, que sense Catalunya no serien tan poderosos com semblant. N’estic segur que el 9N el votarem.
    Moha Bangarda

    ResponElimina