xf

dilluns, 29 de setembre del 2014

QUÈ PASSA A HONG-KONG?

Qui són i què volen els manifestants de Hong-Kong?

El moviment d'ocupació del centre financer és el desafiament polític més important que enfronta Pequín des de la repressió de la plaça de Tiananmen, fa 25 anys

La policia de Hong-Kong llançant gasos lacrimògens als manifestants. REUTERS

Els manifestants pro democràcia de Hong Kong han desafiat els gasos lacrimògens de la policia antiavalots xinesa i mantenen la protesta al centre financer de l'excolònia en el que ja s'ha convertit en un dels moviments polítics més importants a què s'enfronta el règim de Pequín des de la repressió a la plaça de Tiananmen fa 25 anys. Al llarg de tot el cap de setmana s'han viscut escenes sense precedents, amb milers d'estudiants manifestant-se al centre, només protegits amb paraigües, que han bloquejat la carretera principal, en una protesta en què la policia ha respost amb gas pebre, gasos lacrimògens i cops de porra. Professors i alguns sindicats, com el de Swire Beverage, distribuïdor de Coca-cola, s'han posat en vaga i s'han compromès a unir-se a la protesta estudiantil. 

La policia s'ha retirat aquest dilluns al migdia després de tres nits de xocs al carrer, després que el govern autònom anunciés que "s'ha restablert la calma" i demanés als manifestants que es dissolguessin pacíficament "com més aviat millor".

Quin sistema polític funciona a Hong-Kong?
L'excolònia britànica va passar al control xinès amb un règim polític especial que atorga una democràcia molt limitada. Els hongkonguesos poden escollir el govern de la ciutat, però només és Pequín qui decideix qui pot ser candidat. El moviment Occupy Central with Love and Peace encapçala una campanya que exigeix plena democràcia per a les eleccions del 2017.
La revolució dels paraigües. REUTERS
Qui són els manifestants?
A la protesta d'Occupy Central, que havia anunciat l'ocupació del centre financer a partir de l'1 d'octubre, s'hi han sumat els estudiants, que estan en vaga des de l'inici del curs, el 22 de setembre. Divendres van ocupar els carrers del centre administratiu i van obtenir el suport del moviment.

Què passarà ara?
Els manifestants continuen descansant pels carrers, protegits sota paraigües, que s'han convertit en un símbol del que alguns anomenen ja anomenen "revolució" perquè han servit als manifestants per resistir el gas pebre. Nicola Cheung, un jove de 18 anys estudiant de la Universitat Baptista, ha explicat a l'agència Reuters que "la policia ens tornarà a atacar amb violència, perquè no volen que ocupem aquesta zona, però nosaltres lluitem per valors fonamentals de democràcia i llibertat, i la violència no ens espanta". Segons els organitzadors, 80.000 persones han participat a la protesta.

Què representa el moviment per a Pequín?
El moviment, format sobretot per joves estudiants que dominen les noves tecnologies i que han crescut amb les llibertats de què no gaudeix la Xina continental, representen una de les amenaces més importants que enfronta el Partit Comunista des de la sagnant repressió de la plaça de Tiananmen, el 1989. Pequín tem desestabilitzar aquest centre financer mundial, però sap que una reacció feble podria encoratjar els dissidents al continent. Les imatges a la televisió de la repressió a Hong-Hong també han tingut un fort impacte a Taiwan, considerat per la Xina com una província renegada. Weibo, la versió xinesa de Twitter, ha bloquejat l'etiqueta 'Occupy Central' des de diumenge.

Vista panoràmica de la ciutat de Hong-Kong.
Com afecta els mercats?
Els bancs de Hong Kong, com HSBC, Citigroup, Bank of Xina, Standard Chartered i DBS, han tancat temporalment algunes de les seves seus al centre financer i aconsellen al seu personal que treballi des de casa o des d'altres oficines. L'Autoritat Monetària de Hong Kong (HKMA), el banc central 'de facto' de la ciutat, ha activat plans de continuïtat de negoci, igual que 17 bancs afectats per les protestes. La HKMA ha dit que els mercats interbancaris de la ciutat i el mecanisme de caixa de conversió, que manté el tipus de canvi, funcionen amb normalitat i s'ha mostrat disposada a "injectar liquiditat en el sistema bancari com i quan calgui". La borsa ha caigut un 2%.
Ara Barcelona
www.ara.cat
[Consulta: 29 de setembre de 2014]

Reflexionem-hi!

- Què va succeir fa 25 anys a la Plaça de Tiananmen?
- Hong-Kong és un estat independent?
- Per què s'anomena la "revolució dels paraigües" a aquesta mobilització?
- La Xina és un estat comunista. Què significa aquest sistema polític, econòmic i social anomenat comunisme?
- Creus que a la Xina i a Hong-Kong tenen llibertat d'expressió i/o de comunicació? Com es percep després de llegir la notícia?
- Relaciona aquest conflicte amb el procés de la consulta del 9N a Catalunya.
- A la notícia parla de excolònia. Què significa? Quan i per qui va ser colonitzat?
...

2 comentaris:

  1. Això que només puguin ser candidats a la presidència els escollits pel govern de Pequín no és democràcia.
    Igual que a Catalunya, que han suspès la llei per poder votar al 9N.

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'anterior comentari és d'en Martí Codina (4t C)

      Elimina