xf

dijous, 25 de setembre del 2014

EL CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT

L’ONU demana lleis contra els que s’allisten a l’islamisme radical

Obama defensa les aliances dels països contra el terrorisme i les amenaces globals

Barack Obama, president dels EUA, va defensar la creació d'una gran coalició per eliminar el terrorisme islàmic. ARA

El Consell de Seguretat de l’ONU va mostrar-se ahir unit contra l’amenaça del terrorisme de grups extremistes com l’Estat Islàmic (EI). Els països membres van aprovar una resolució que insta els països del món a adoptar lleis per perseguir i jutjar les persones que intentin viatjar a l’estranger per unir-se a grups terroristes.

El text va ser impulsat pel president dels Estats Units, Barack Obama. “Les paraules que s’han pronunciat avui aquí, ara s’han de traduir en accions”, va dir Obama, que ahir va fer història en convertir-se en el primer president del seu país a presidir el Consell de Seguretat, el màxim òrgan de les Nacions Unides.

Riuades de kurds sirians exiliant-se a Turquia a causa de la Guerra Civil. RACÓCAT
Hores abans, en el seu discurs davant l’Assemblea General, va demanar al món que l’ajudés a eradicar “l’extremisme violent” i va defensar l’ús de la força del seu país i aliats contra l’Estat Islàmic. Només dos dies després d’ordenar l’ampliació dels atacs contra aquest grup jihadista a Síria, Obama va reafirmar el lideratge dels EUA, però també va insistir en el multilateralisme com l’única manera d’afrontar els problemes globals.

“Els Estats Units treballen amb una àmplia coalició per desmantellar aquesta xarxa de la mort [EI i Al-Qaida]”, va dir en una freda audiència de caps d’estat i de govern que només el van aplaudir tímidament al final de la seva intervenció. El líder de la primera potència militar va fer una crida especial als països musulmans perquè s’impliquin en un combat contra l’extremisme i el sectarisme religiosos. A més, va insistir que els Estats Units “no estan en guerra contra l’islam”.

Des de l’inici de la seva presidència, Obama s’ha esforçat a desmarcar-se clarament de la política exterior unilateral i bèl·lica del seu predecessor, el republicà George W. Bush. Tot i així, el seu objectiu de posar fi a una dècada de guerres a l’Iraq i a l’Afganistan s’ha vist eclipsat per la irrupció del jihadisme de l’Estat Islàmic a l’Iraq i a Síria.

Cartell d'una campanya per a evitar que EUA bombardegés Síria.
El líder nord-americà no va ser l’únic que va parlar de la necessitat de lluitar globalment. El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, i la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, van demanar una reforma del Consell de l’ONU per fer front els nous desafiaments mundials, com el conflicte de Palestina i el brot d’Ebola. 

Defensa del multilateralisme

Obama va fer una defensa del multilateralisme no només per combatre l’extremisme violent, sinó també altres crisis i conflictes del món, com el brot d’Ebola a l’Àfrica i la intervenció de Rússia a Ucraïna. [...]

Núria Ferragut Casas
Nova York
www.ara.cat
[Consulta: 25 de setembre de 2014]


Obrim el debat:

- Què és el gihadisme i què simbolitza?

- Quin és l'origen del conflicte a Síria? Quina és la situació en aquest país?

- Què és la primavera dels pobles àrabs? Quan i a quin país es va iniciar?

- Creus que una coalició internacional millorarà la conflictivitat arreu del món?

- Per què creieu que sempre hi ha els EUA enmig dels conflictes internacionals?

- Quan es va crear les Nacions Unides (ONU)?

- Qui forma el Consell de seguretat de l'ONU? Quines funcions té aquest organisme?

- Què opines de l'afirmació d'Obama “Els EUA no estan en guerra contra l’islam”?

- Què reflecteix el cartell "are ready to help you if you want" que està dins la notícia ?
...

1 comentari:

  1. La primavera àrab fa referència a un seguit de manifestacions i protestes contra el govern que s'han produït als països àrabs des de finals de 2010. Es creu que la revolta va començar al Sàhara Occidental a l'Octubre del 2010 i s'ha anat extenent a altres països. En alguns països gràcies a les revoltes dels ciutadans es va aconseguir enderrocar el govern en pocs dies, però en alguns països, com Líbia i Síria, el govern es va negar a abandonar el poder i van desencadanar en una guerra civil. Actualment, Síria encara està en ple conflicte, per això el president dels EUA Barack Obama defensava a l'ONU les aliances entre països contra el terrorisme.
    El cartell "are ready to help you if you want" significa que estàn disposats a ajudar Síria sempre que es deixi.

    ResponElimina