xf

dilluns, 3 de febrer del 2014

UN CARA A CARA PEL DRET A DECIDIR

Ahir a la nit es va estrenar la nova temporada de "Salvados", el programa del periodista Jordi Évole, amb un especial cara a cara entre Artur Mas i Felipe González, per tal de discutir sobre un dels temes de més actualitat; la consulta del 9-11.

L'entrevista de Jordi Évole a La Sexta.

Aquí us deixem l'enllaç del programa sencer:

Així com també, us posem el resum en diverses frases que han realitzat a la redacció del diari Ara.

Frases d'Artur Mas: 

Frases de Felipe González:

Reflexionem-hi:

- Què significa l'autodeterminació?
- Quan González comenta que el legitima la Constitució, què significa?
- Qui és i per què va ser important Felipe González?
- Quina opinió teniu sobre el tema de la consulta? A favor o en contra? Creieu que s'acabarà realitzant?
- Quines expressions o declaracions t'han sorprès més de cada entrevistat?
- Com valores la tasca de Jordi Évole a l'hora de fer aquest tipus d'entrevista tan poc vista?
- Què és l'Estatut de Catalunya? A quina sentència del Tribunal Constitucional del juny de 2010 fa referència Artur Mas ?
- Per què creieu que Catalunya hauria de ser independent?
- Per què creieu que Catalunya no hauria de ser independent?
- En l'últim mes ha nascut un nou partit de dretes "Vox". Quin és el seu projecte polític? Un dels seus fundadors té un passat relacionat amb la banda terrorista ETA, qui i per què?
- Al minut 25 aproximadament del programa es parla de la Catalanofòbia. Què n'opineu? Creieu que és recíproc? És generalitzat? Hi ha Espanyafòbia aquí?
...

4 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. L'autodeterminació és la capacitat que té una nació de prendre decisions per si mateix, sense dependre de un govern central que es trobi fora del territori de tal nació.

    Un dels arguments de Felipe González per la qual no es pot celebrar un referèndum, és que aquest procés no és legítim dintre de la constitució, és a dir que fer tal procés seria anar en contra de la Constitució espanyola aprovada l'any 1978 per tot el territori nacional.

    Felipe González és un ex-president d'Espanya, militant del PSOE que governà durant 14 anys, concretament des del 1982 fins al 1996. També fou el tercer president del Govern des de l'inici de la democràcia.

    Les expressions que més em van sorprendre foren:
    Segons un britànic entrevistat per la BBC, Gran Bretanya li permet a Escòcia el dret de fer un Referèndum, perquè n'estan segurs que el resultat serà NO.
    Per part de González em va sorprendre que digués que a Catalunya no ha explicat a la població la veritat dels últims 30 anys (finançament....etc).
    Per part de Mas em va sorprendre quan li va dir a Jordi que ell no disposava del número de telèfon de Rajoy, i que quan mantenien una conversa sobre el dret d’autodeterminació, la seva resposta era clarament NO. Malgrat que el seu partit (CiU) sempre ha donat suport en les decisions importants del govern espanyol (eleccions europees...etc).
    Finalment em sorprengué que en al Regne Unit no es disposi d'una Constitució escrita, i això és el que permet que les nacions de Gran Bretanya sí tinguin el dret d'autodeterminació.

    Jordi Évole ha fet una molt bona tasca amb aquest cara a cara, perquè els hi ha donat llibertat d'expressió (és a dir que parlessin dels temes creien convenients), no ha establert un màxim ni un mínim de de torn de paraula i els hi ha deixat ser els protagonistes principals del seu programa Salvados, com a excepcionalitat.

    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. - L’autodeterminació és la acció de decidir per un mateix.
    - Va ser president del govern d’Espanya des de 1982 fins 1996. Era el líder del PSOE des de la transició. Va ser important ja que va guanyar per majoria absoluta les primeres eleccions desprès de la mort de Franco.
    - Tal com l’han plantejada no es farà. Tanmateix podria ser que es fes en tot l’estat però ho veig també difícil
    - L’estatus de Catalunya és la forma d’administració a la què es governa Catalunya, en aquest cas és una comunitat autònoma dintre l’estat espanyol.
    - Perquè mai ha estat independent. Sempre ha estat formant part d’una altre entitat més gran.

    Oriol Pujadas
    4t ESO A

    ResponElimina
  4. L'autodeterminació és la capacitat que té una nació de prendre decisions per si mateix, sense dependre de un govern central que es trobi fora del territori de tal nació. És la capacitat que té qualsevol persona de prendre les seves pròpies decisions i actuar per ell mateix.
    Felipe González és un ex-president d'Espanya, líder del PSOE que governà durant 14 anys, concretament des del 1982 fins al 1996. També va ser el tercer president del Govern des de l'inici de la democràcia.
    Sobre la consulta, jo crec que Espanya ens hauria de donar el dret a decidir, a triar com volem que sigui el nostre futur.
    Jo crec que la consulta no s'acabarà fent, Espanya està posant tots els seus mitjans per tal que no es faci, i al final aconseguiran que els catalans ens quedem sense celebrar-la.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina