xf

dilluns, 3 de febrer del 2014

L'ART ÉS VIU ...

Aquestes últimes setmanes hem estat recopilant notícies o projectes creatius relacionats amb l'art del segle XXI sense deixar de banda l'art dels segles passats. Aquí en teniu una mostra.

char4j
Heather Hansen.

Un joc d'ordinador per fer obres literàries:

Una notícia relacionada amb el Renaixement " El refugi de Miquel Àngel":

Una jove artista realitza les seves obres utilitzant el moviment del seu cos (notícia en anglès):

Un muntatge d'obres d'art del  neoclassicisme, romanticisme i manierisme que els donen vida a través de la digitalització:

http://www.lastampa.it/2014/01/14/multimedia/cultura/i-classici-dellarte-si-animano-con-la-magia-del-digitale-7V7Zf98gaXjgwNthM8QebP/pagina.html

L'orquestra del reciclatge al Paraguai: 
https://www.youtube.com/watch?v=sJxxdQox7n0


"Elegy for a death world", joc virtual de poesia.
L'orquestra dels instruments reciclats al Paraguai.

Reflexionem-hi:
- Definiu amb les vostres paraules què és l'art?
- Quina notícia us ha agradat o sorprès més? Per què?
- Quina importància li doneu a la creativitat i la imaginació?
- Creieu que al món adolescent li agrada la poesia? Per què?
- Qui va ser Lord Byron?
- Davant la frase "Està tot inventat" què n'opineu?
...

6 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. L’art és per a mi qualsevol manifestació, habilitat o destresa de la qual disposen les persones per expressar-se lliurement. Solen ser resultat d’aprenentatges adquirits amb el temps, gràcies a l’estudi, experiència i observació. Pot anar des d’una simple firma fins a la més complexa de les escultures. Ara bé, crec que l’art és una manera o mitjà per representar el que un sent, pensa o fa, però que sovint no té cap “utilitat” en la vida quotidiana, cosa que fa que a molts no els cridi l’atenció, injustificadament. Però no comprenen el seu veritable sentit: l’art és un reflex de la humanitat, una mostra de la societat on vivim, una interpretació clara, senzilla i directa del nostre món.

    La notícia que més m’ha agradat ha estat la de la noia que crea obres d’art mitjançant únicament carbó i el seu cos, perquè m’han impactat molt els resultats del seu treball. És realment increïble l’equilibri emocional que transmeten les seves obres i la perfecció assolida a través d’un inusual procediment mereixedor de grans mèrits. “Poder crear coses increïbles de forma simple”... la seva feina i ideals m’han fet reflexionar severament i adonar-me de que tot és possible si s’intenta de debò.

    Personalment, crec que la creativitat i la imaginació són essencials en el món on vivim degut a que sense aquestes capacitats, l’ésser humà seria incapaç de progressar i innovar amb nous invents, aparells, tècniques, etc. Aquestes facultats permeten adaptar-nos al medi i evolucionar en tots els àmbits. Són el motor fonamental de l’activitat humana i constantment ens suggereixen noves alternatives i possibilitats de desenvolupament i millora futurs. És molt positiu ser creatiu o idealista, sense perdre el nord.

    Penso que la poesia no és d’especial interès per als adolescents actuals ja que tendeix a tractar temes poc pròxims a les nostres vides, fet que provoca menys motivació a inclinar-se per aquestes composicions literàries. A més, tampoc ajuda el fet de que sovint els versos presenten un llenguatge culte o especialitzat, més complicat d’entendre que no pas les novel•les o textos que estem acostumats a llegir. Un altre factor que pot influenciar és la manca de poemes rellevants relativament moderns o recents, ja que, per exemple, uns versos de fa un segle, per molt ben fets que estiguin, no em cridaran mai tant l’atenció com uns de qualitat escrits fa només una dècada. Tot i així, existeixen poemes més orientats a lectors de la nostra edat, els quals podem percebre més interessants.

    George Gordon Byron fou un poeta britànic que va viure entre els anys 1788 i 1824. Provenia de família aristocràtica, tenia un peu deforme i era coix. Va viatjar molt arreu d’Europa i va publicar múltiples poemes més o menys rellevants que serviren d’inspiració a artistes posteriors com Gustavo Adolfo Bécquer. Visqué durant l’època del romanticisme, definí l’heroi romàntic ideal i fou un dels escriptors més versàtils i valorats d’aquest moviment artístic. Va gaudir de fama i popularitat en vida, malgrat que amb l’augment de la perspectiva històrica ha perdut renom. Disposava d’una facilitat d’expressió i versificació important, però es dubta del valor literari i el caràcter innovador de les seves composicions líriques.

    Des del meu punt de vista, en la societat és pràcticament impossible arribar a un punt on absolutament tot ja s’hagi inventat; probablement abans d’això la humanitat ja haurà desaparegut. La vida és un món ple d’oportunitats que cal saber gestionar i aprofitar. És cert que en ocasions tan sols es milloren o perfeccionen coses ja inventades fa temps o bé que la majoria de futurs descobriments seran d’elements o aspectes que des de sempre han existit. No obstant això, crec que la ment humana està clarament capacitada i qualificada per innovar creant nous elements, potser avui en dia inimaginables. Evitant la limitació d’idees i esquivant pensaments massa cautelosos, sempre es podrà avançar i evolucionar. El que no puc assegurar és que els canvis seran beneficiosos, però hi seran.
    Està tot inventat? No, el desenvolupament humà tot just ha començat.

    ResponElimina
  3. L'art és una mirada apassionada, és una paraula ben dita, un sentiment ben expressant, és una pinzellada, és un cos humà, és tot allò que ens representa, que ens porta a imaginar, és tot allò que li podem donar un sentit, és la manera en la que ens diferenciem de la resta de les persones. És un grau de superació també, per què no? Al llarg dels anys ens expressarem de diferent manera de la que ho fèiem als 15 anys. És l'art de crear a través de les emocions i la imaginació.
    La veritat és que no he acabat de mirar totes les notícies, quan he llegit la de la Heather he tingut clar que és de la que volia parlar. Heatrher és l’art personificada. Hi ha molta gent que no sap expressar-se amb paraules, aquestes, troben la manera de expressar-se de una manera, en cara que a vegades més peculiar, diferent. És ballarina, aquesta ja és una mostra d’art molt gran. Ha ajuntat els seus tres talents: l’escultura, el ball i el dibuix i ha creat una nova mena d’art. M’ha sorprès les imatges en que ella està dibuixant al mig d’una sala i al seu voltant, hi ha gent mirant-se-la, en silenci, observant i intentant entendre.
    Si no hi ha imaginació ni creativitat, el món es para, s’acaba, es destrueix lentament. La imaginació és el motor de la humanitat, tot el que es crea es crea a partir de la creativitat. La imaginació és deixar anar la ment, deixar-la respirar, agafar aire i crear. La imaginació no te límits.
    A la majoria de la joventut no li agrada la poesia. El motiu principal és que no l’entenen. La poesia és una pausa, és un moment on deixes anar tot el que tens dins teu, tot el que és capaç de transmetre’t allò del que escrius. Per als joves és un esforç parar i reflexionar a vegades.
    George Gordon Byron FRS (Londres, Anglaterra, 22 de gener del 1788 –Mesolongi, Grècia, 19 d'abril del 1824). Conegut com Lord Byron; fou un poeta anglès, considerat un dels escriptors més versàtils i importants del Romanticisme. Les seves obres més conegudes són els poemes narratius “Pelegrinatge de Childe Harold” i “Don Joan”, que va quedar incomplet a la seva mort.
    La fama de Lord Byron no prové solament de la seva obra, sinó també d'una vida plena d'extravagàncies i escàndols, amb moltes amants, deutes, separacions, al•legacions per incest i sodomia, etc. Entre els fets que més destaquen hi ha la seva participació personal en revolucions, a Itàlia i a Grècia. Va participar en la Guerra d'independència grega lluitant al costat dels grecs, i va morir en aquest país (es creu que de malària).
    Deixa molt que pensar la frase "Està tot inventat". Per una banda, podem pensar que tot ja està inventat, que potser el significat de la vida el tenim davant dels nassos i som tan burros que no el veiem. Que tot ja està fet i que nosaltres només hi som per crear-ho i donar-li forma. Però per l’altra banda més materialista, comercial i superficial està clar que no està tot inventat. A causa de l’evolució tot canvia, es creen innovacions i s'en destrueixen moltes més. En aquest cas, no tot està inventat.

    Lídia Arrey

    ResponElimina
    Respostes
    1. L’art per a mi es una forma de expresar els sentiments amb un paper com a mb una escoltura.

      Hi ha agut una notícia qu m’ha agradat mes ha set la del joc d’ordinador , que ha set la de un joc d’ordinador, per que joc com aquets mai els havia vist, M’ha sorpres per que has de ananat fent poemmes per slavar els monts i els paissatges són de Joseph Turner.La creació i la imaginació son molt importnats per que gracies aixo ara tenim un pilot de facisilitats. No tots els adoleccents els hi a agrada la poesia depen de la persona,
      Lord bayron va ser un important autor del romenticisime, les obres mes importnats són els poemas narratius.
      La meva opiió sobre la frase Esta Tot inventat, opinó que aixó es veritat per que si no ages exissstit n’hi la imaginación i la creativitat ; no tindriam res del que tenim.

      Eric Comino Compte

      Elimina
  4. -Per mi l’art és una forma de manifestat un sentiment, un desig, una opinió, una llibertat, un pensament... de forma espontània o no, que és pot representat de mil formes ja va d’una escultura a una taca en un quadra o un instrument pet de 100 peses a mà, de manera que expressat en un públic es vegi reflectit que es vol donar a conèixer i el seu treball.

    - La notícia que més ma agradat ha set la de l’orquestra feta amb instruments reciclats de Paraguai, ja que jo toco en una orquestra el cello i ho veig molt positiu el fet que en altres països no tan desenvolupats joves com jo tinguin la oportunitat com jo de poder-se sentir integrats en una orquestra i poder desfruitar. A més a més el instruments són increïbles, són l’obres d’art.

    - En el món que estem personalment li dono una gran importància en la creativitat i la imaginació. Penso que tothom hauria de tenir una gran imaginació per fer realitat els seus somnis i una gran creativitat per superar els obstacles de la vida.
    - El món adolescent no ens agrada gens la poesia, casi tots els adolescents preferim la musica abans que la poesia. El motiu és que els joves no entenem ben ve la poesia, no ens agrada, pensem que la musica es una millor forma de reemplaçar la poesia d’una forma més divertida.

    - Lord Byron va ser un poeta anglès, un dels escriptors més versàtils i importants del Romanticisme. Va néixer a Londres el 22 de gener de 1788 i va estudiar al col•legi d'Harrow i a l’Universitat de Cambridge. El 1798, en morir el seu oncle avi William, cinquè baró Byron, va heretar el títol i les propietats. Lord te una gran fama deguda els grans escàndols amb les relacions amb amants i deutes que tenia. També va participar de forma personal en les revolucions que hi van haver a Itàlia i Grècia el segle XVIII.

    - És totalment falsa, la frase "Està tot inventat" no l’hem de tenir mai present ja que no està ni inventat la meitat de les coses penso personalment. Avui mateix pot ser que inventem una nova obra d’art o que les científics trobin la cura per el càncer o mil i una coses més que estan per resoldre i per ser inventades.

    ResponElimina
  5. Per mi l'art és una manera de manifestar els teus sentiments, de expulsar el que ronda pel teu cap, de fer-ho públic... Una cosa que entens tu, que es teu... Una cosa que t'agrada, que et transmet bones vibracions, que n'estàs orgullós... La capacitat que té un mateix de crear quelcom bonic. L'art va des de un gargot insignificant que fas amb el bolígraf quan t'avorreixes fins a la més complexa de les escultures o edificacions.
    Personalment crec que al jovent no ens apassiona la poesia, més ben dit, gran part dels adolescents són incapaços d'agafar un llibre de més de cent pàgines i llegir-lo de fit a fit. A mi personalment, la poesia no m'agrada, és una cosa que m'avorreix, però per altre banda m'encanta llegir tot tipus de novel•les (des de romàntica a novel•la de terror, passant per tots els altres gèneres), però la poesia no m'agrada gens.
    Lord Byron va ser un poeta anglès que va néixer el 1788 i va morir el 1824. És considerat un dels autors més importants en el romanticisme. Un dels fets que cal destacar sobre la seva vida és que va participar de forma personal en les revolucions que hi van haver a Itàlia i Grècia.
    Aida Barcons Pérez

    ResponElimina