xf

diumenge, 16 de febrer del 2014

CONSEQÜÈNCIES DE LA CRISI ECONÒMICA, POLÍTICA I SOCIAL?

Benvolguts followers,

durant l'última setmana han aparegut notícies relacionades amb la immigració que en els temps que corren són susceptibles de debats i crítiques. Unes decisions polítiques que tenen a veure amb la cohesió i la convivència entre països. Us en deixem una mostra per fer-ne la reflexió.

Suïssa vota a favor de tornar a limitar l'entrada d'europeus al seu mercat laboral

Cartell publicitari contra "la immigració massiva" a la ciutat de Zurich.

15 immigrants subsaharians morts quan intentaven entrar a Ceuta

Cartell d'una manifestació en contra de l'acció del govern espanyol.

Anem a reflexionar-hi:
Parlem del conflicte a Suïssa:
- Per què creus que el poble suís no vol immigració en massa?
- Quina opinió et genera el cartell publicitari realitzat per un partit d'extrema dreta?
- Creus que s'està violant algun dels Drets Humans? La Unió Europea hi hauria d'actuar?
- Com s'explica la diferència en el nombre d'aturats a Espanya (26%) i el de Suïssa (3,2%)?
- Per què en èpoques de crisi sorgeixen els partits polítics més extrems (esquerra i dreta)?
- La població suïssa ha votat la decisió en referèndum. És un país més democràtic que els altres, ja que tot es sotmet a votació?

Parlem del conflicte a Ceuta:
- Creus com diu el cartell que "les fronteres maten"? Seria factible un món sense fronteres?
- Com valores l'actuació de la policia espanyola davant els immigrants a Ceuta?
- Quina solució hi trobaries al fet que molts immigrants "sense papers" volen accedir a aquest país?
- Tots tenim els mateixos drets?
- Les actituds xenòfobes estan sorgint més en temps de crisi. Per què? Quina opinió et genera?
- Quins episodis coneixes de la història on la lluita ètnica hi ha tingut rellevància?
- A l'estat espanyol en els darrer segles ha absorbit fluxos migratoris importants. Quins i quan?
- Com valores que actualment molta de la gent jove qualificada d'aquest país ha de marxar a altres països per tenir un futur millor?
...

7 comentaris:

  1. La raó principal per la qual la gent del poble no vol molta immigració en massa, és per què els partits d'extrema dreta han creat un programa amb l'intenció de convèncer que l' immigració no no només ha aportat mà d'obra a Suïssa, sinó també un nombre creixent d'aturats que s'aprofiten del sistema social i que acaben vivint de les subvencions públiques. Malgrat que l'estadística desmenteixi tal fet. Però sembla, que en èpoques de crisi degut a la por, és més fàcil convèncer a la població de que per evitar veure en risc el seu lloc de treball, s'ha d'evitar l'immigració.

    El cartell realitzat pel partit d'extrema dreta (que molta gent coneix amb el nom de partits neonazis) hem transmet esgarrifances, ja que dóna una visió distorsionada de la realitat. A la vegada que promou l' ideologia de que tota aquella gent d' Europa que se'n va a treballar a Suïssa ho fa per viure a costa del poble helvètic. Quan és tot el contrari, els paisos que reben treballadors qualificats obtenen un benefici, ja que tenen a les seva disposició gent amb coneixements, dels quals el poble Suís no ha hagut d'invertir res (moviment que es coneix amb el nom de "fuga de cervells").

    En la meva opinió sí que s'estan violant drets humans, i és obvi que la Unió Europea hi intervindrà. És més, gran part de les exportacions de Suïssa van a parar a paisos de la U.E, per la qual cosa l'economia helvètica se'n veurà ressentida (cosa que segurament el partit d'extrema dreta, no ho ha explicat en claredat a la població). En definitiva crec que aquesta normativa no beneficiaria a cap de les ambdues parts, per tant segur que tard o d'hora arribaran a un acord.

    La diferència del nombre d'aturats a Espanya i a Suïssa des del meu punt de vista, és deguda per què al govern suís sotmet a referèndum totes aquelles decisions importants que es voles duu a terme, per la qual cosa el poble té temps d'informar-se de les conseqüències i votar la millor opció, així dons dirigir als diners públics de la millor manera possible.

    Des del meu punt de vista, Suïssa sí que és un país més democràtic que Espanya, ja que tot es sotmet a votació. Òbviament aquest esdeveniment a Espanya les possibilitats de que es podes portar a terme serien molts baixes, ja que no sortirien a compte. Tenint present que la població de Suïssa ronda els 8 milions d'habitants, i la d' Espanya és molt major, ja que s'aproxima els 48 milions d'habitants. Llavors els diners que s'haurien de dirigir a Referèndums a Espanya, ocuparia gran part del PIB. No obstant, l'estat espanyol pot aplicar altres normatives amb les quals es pugui escoltar la població, sense gastar molta capital. Per exemple: per mitjà de la votació en plataformes digitals (identificant-se amb el DNI).

    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina
  2. El món com el coneixem s’ha format a partir del vencedors i amb la imposició de llurs fronteres. Aquests límits han dividit el món i s’han utilitzat per imposar una jerarquia entre territoris rics i pobres. Les fronteres actualment tenen l’ús d’impedir la barreja de rics i pobres, o així és com ens ho mostra la realitat. A Ceuta hi ha un conflicte per impedir l’arribada d’immigrants de classe baixa a Europa. És una guerra per la pobresa i no per la immigració. Actualment a Europa s’hi troben immigrants procedents de països de l’Orient Mitjà que tenen un alt poder adquisitiu i que realitzen grans operacions econòmiques. Amb la immigració rica no es produeix cap problema d’entrada al país, ans al contrari, es posen totes les facilitats. En canvi amb l’immigrant feble se’l dispara.

    Les fronteres són una divisió injusta del món i distorsionen la realitat. Des d’aquí ens queda lluny la misèria profunda però en tant sols unes hores es pot passar del món Occident a la pobresa del sud. També es divideixen les persones, unes tenen uns drets i les altres en tenen la seva negació. Cap persona és il·legal.

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. La raó per la qual la gent de Suïssa no vol molta immigració en massa, és perquè els partits polítics d'extrema dreta suecs han convençut a la població que la immigració no nomes ha aportat mà d'obra al país, sinó que també ha fet augmentar el nombre d'aturats, els quals s'aprofiten del sistema social i de les subvencions públiques.

    Personalment jo crec que si que s'estan violant drets humans i crec que la Unió Europea hi hauria de posar mà, ja que gran part de l'economia de Suïssa es basa en les exportacions als països de la UE, per tant, si tanquen fronteres, la seva economia se'n veurà afectada.

    Des del meu punt de vista, el nombre de aturats en un país i en l'altre es degut al sistema polític. Ambdós països són democràtics, però Suïssa li dóna cinquanta voltes a Espanya, ja que Suïssa realitza un referèndum per elegir les seves decisions. Per tant els ciutadans suecs s'adonen abans del que està passant al seu país i poden fer una millor direcció dels diners públics. Aquesta situació ha fet que Suïssa estiguin molt millor econòmicament que Espanya i que per tant la seva taxa d'atur sigui més baixa.

    Suïssa és un país molt democràtic, dels més democràtics que hi han, però des del meu punt de vista ho porten molt a l'extrem, ja que no és necessari realitzar un referèndum per segons quines coses. Però, gràcies a la seva democràcia, és un dels països més ben situats dins de la UE.

    Com el cartell, jo crec que les FRONTERES MATEN, ja que els països estan disposats a realitzar qualsevol cosa per tal de que persones procedents d'altres llocs del món no travessin les seves fronteres i s'instal•lin en els seu territori. Personalment, jo no crec que un món sense fronteres sigui factible, ja que les fronteres, són una manera de controlar la circulació de les persones. Per exemple si no hi haguessin fronteres, un criminal podria anar passant de un país a l'altre sense ser detingut, ja que se'n perdria el rastre.

    ResponElimina
  5. El cartell de les “fronteres maten” això en tots els casos no és veritat, pot ser en algun lloc sí però els països tenen dret a deixar-te passar encara que no siguis del país. Un món sense fronteres no seria gens factible, ja que tothom faria el que li donaria de la gana i la gent travessaria de país en país.
    La solució que trobaria jo és deixar-los passar del país i un cop a dintre fer-li paper per poder viure una vida com es mereix.
    Tots tenim el mateix dret de pot ser entrar en un país sense que et disparin o et diguin immigrant, perquè tu t’has de guanyar la vida i sí has de canviar de país per poder viure o fas sense cap intervenció de la Guàrdia Civil.

    Xavier Tetilla
    4t A

    ResponElimina
  6. SUÏSSA
    Penso, sincerament, que el poble suís s'ha oblidat completament de la Declaració Universal dels Drets Humans quan ha votat el referèndum. Tota persona, sigui de la raça, confessió religiosa o sexe que sigui, té dret a un seguit de coses que Suïssa (si aplica el referèndum) negarà als immigrants necessitats. El dret a l'habitatge o el dret a l'alimentació, per exemple. La Unió Europea hauria de prohibir el tractat de lliure comerç amb Suïssa i l'hauria de denunciar davant la ONU per la imatge que està donant al món (i que esperem que no es converteixi en realitat).

    Si un suís volgués emigrar a Finlàndia o a Espanya el rebrien amb els braços oberts, ja que els suïssos tenen fama de ser rics. Si, per tant, Suïssa es trobés immersa en una crisi econòmica, molts països europeus els acollirien i ajudarien. Per què, doncs, això no pot ser recíproc? Per què els suïssos han de negar una ajuda que potser ells en un futur necessitaran?

    CEUTA
    Valoro molt negativament que gent formada i preparada hagi d'abandonar Espanya per tal de trobar feina. El talent i l'esforç d'aquesta gent es converteixen en beneficis pel país que els acull, fet que és dolent per Espanya. La crisi econòmica comportarà una greu i gran pèrdua de joves emprenadors i innovadors, els quals aportaran les seves idees (i creixement econòmic) a altres països europeus, com ara Alemanya, Finlàndia o Gran Bretanya. Crec, doncs, que s'hauria de poder garantir a aquests joves la possibilitat que, en un futur, puguin trobar feina al seu país natal per tal que retornin a Espanya i, amb ells, totes les possibilitats de creixement.

    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  7. CONFLICTE A SUÏSSA:
    Suïssa no vol immigració per diferents raons, la principal és degut a que els hi han manipulat tant la informació i per tant això els ha donat a entendre que la immigració no és bona per res quan en realitat no és així, això ha fet que tinguessin menyspreu per ells.
    El baix nombre d’atur es podria situar al fet de que el govern està molt ben organitzat, ja que ho decideixen tot per votació, a més la educació allà es essencial i a diferencia d’Espanya, s’hi fan molt en el tema de l’atur, l’escolarització..., és un país molt democràtic i valoren molt la decisió dels ciutadans, encara que si manipulen la informació i els hi expliquen el que ells els interessa acaben obtenint sempre el mateix resultat, al cap hi a la fi el Govern sempre guanya. Encara que això no justificaria la decisió tan absurda que han pres, ja que no té casi cap sentit.
    CONFLICTE A CEUTA:
    Crec que és absolutament absurd que unes persones que de debò necessiten ajuda i travessen el mar gastant-se tots els diners que tenien i a més sabent que hi poden perdre la vida i quan per fi veuen terra i per tant una possible sortida, salvació. Els disparen!
    Són persones i s’ han de tractar com a tals, en aquest cas és violen tots els drets d’aquestes persones, quina mena de país és aquest i a més volen defensar el fet de matar a 15 persones, però això com és defensa?
    De fet, les fronteres mai han aportat res de bo, només enfrontaments i desgràcies, total per tenir més diners o menys, més poder o menys sempre es basa en el mateix, la divisió de països provoquen malestar, encara que avegades és millor establir una frontera amb els que no volen cooperar en obtenir una societat millor i tampoc ser si ens en sortiríem sense una divisió de poder, avegades és millor deixar estar el més gros i començar a arreglar les coses més petites però que ens afecten de la mateixa manera i a la vegada les tenim més a l’abast, encara que de moment sembla que ens deixem manipular i no vulguem canviar ni una cosa ni l’altre.
    Martí Prat
    4t C

    ResponElimina