xf

dimarts, 11 de febrer del 2014

ELS GOYA DE TRUEBA

La 28a edició dels premis Goya, la primera sense un ministre de Cultura assegut a la butaca, ha coronat com a millor pel·lícula del 2013 la més lluminosa, la més optimista. En temps foscos (ja sigui en el cine o en la vida), es necessita bon rotllo. I així ho ha decretat aquest diumenge l'Acadèmia de Cine al beneir la comèdia 'Vivir es fácil con los ojos cerrados'. Per fi, David Trueba (etern nominat sense premi) va poder sortir a l'estrada i conèixer la sensació d'acariciar un 'cabezón' propi.

Els tres Goya de la pel·lícula "Vivir es fácil con los ojos cerrados".
Un acte de valentia el de l'Acadèmia de premiar una pel·lícula que no va guanyar res en l'últim festival de Sant Sebastià i que fa una cosa tan revolucionària, però tan poc de moda, com reivindicar la bondat. La cinta no només s'ha emportat el Goya al millor film i director sinó que el seu protagonista, Javier Cámara, ha deixat de ser un altre etern nominat i ha aconseguit, per fi, posar un Goya a la seva prestatgeria.

La seva companya de repartiment, Natalia de Molina, també ha recollit el seu guardó, encara que nerviosíssima. Amb sis premis (estava nominada a set), 'Vivir es fácil con los ojos cerrados' ha sortit per la porta gran d'una gala en què no hi va haver una ciclogènesi política però sí que es van llançar dards contra l'absent ministre de Cultura, José Ignacio Wert.

Una escena del film de Trueba on hi apareix en Francesc Colomer (alumne de 1r de Batxillerat).
"Gent honesta"

Fugint de criticar obertament els polítics i poderosos, Trueba ha piropejat la gent humil que tira endavant Espanya. "Gent honesta que fan bé la seva feina, com els meus pares, que no tenien res i no van fallar mai. O com el professor d'anglès que em va inspirar la història de la meva pel·lícula i que segueix tenint una acadèmia a Almeria".

Si l'èxit de la guanyadora va causar sorpresa, va resultar cantat el guardó a la millor actriu, que, per descomptat, va anar a parar a mans d'una intèrpret que arrasa en premis aquest any: Marian Álvarez, protagonista de 'La herida'. Molt premi sí, però Álvarez ha recordat que no ha tingut ofertes laborals en tots aquests mesos.

Álex de la Iglesia

No estava nominada en les categories més nobles (ni pel·lícula ni director ni guió) però 'Las brujas de Zugarramurdi', d'un absent Álex de la Iglesia (va causar baixa perquè és a Buenos Aires rodant), ha sortit victoriosa al conquistar vuit dels 10 premis a què aspirava. La majoria, tècnics. Però també se'l va emportar la seva actriu secundària, Terele Pávez que, als seus 74 anys, ha rebut per primera vegada un 'cabezón' després de cinc nominacions al llarg de la seva carrera. L'hi va entregar un reivindicatiu Javier Bardem, que es va guanyar l'aplaudiment de la platea a l'assegurar que "els ciutadans estan per sobre dels polítics i el cine espanyol, per sobre del ministre d'anticultura".

"El cabezón"
L'ambient s'ha escalfat ja a l'entrada de l'hotel Auditorium de Madrid, on els afectats per l'ERO de Coca-Cola, els figurinistes i la plataforma Stop-Desnonaments han rebut els convidats amb pancartes de protesta. Nora Navas, Javier Bardem, Juan Diego Botto i Antonio de la Torre, entre altres, s'han acostat a recollir octavilles.

L'Acadèmia també ha recolzat 'Stockholm'. El seu protagonista, Javier Pereira, s'ha emportat el 'cabezón' a l'actor revelació.

Olga Pereida
www.elperiodico.cat
[Consulta. 10 de febrer de 2014]

Podeu veure les millors imatges i declaracions en el vídeo que hi ha al següent enllaç:

Podeu veure el palmarès de la gala al següent enllaç:

Reflexionem-hi:

- Una de les pel·lícules més premiades va sobre la història d'un professor d'anglès cec que encara dóna classe a una acadèmia a Almeria. Un cas d'amor per l'educació, les ganes d'ensenyar i la il·lusió que els alumnes aprenguin de la vida. Quina valoració en feu?

- Quina relació hi ha entre The Beatles i la pel·lícula premiada? Qui eren?

- Quina opinió teniu de l'educació en aquests moments de canvi i d'una possible aplicació de la nova llei LOMCE?

- Per què creieu que els premis reben el nom de Goya?

- Esmenteu una de les últimes pel·lícules que heu vist recentment. La recomanaríeu i per què?

- Creieu que la cultura i en especial el cinema és valorat en aquest país?

- Què us sembla que el ministre d'educació i cultura no presenciés la gala dels Goya in situ?

- Quines altres pel·lícules ha dirigit David Trueba? En el seu parlament deixa anar al final la frase "hay que ir más a Cataluña y decirles que les queremos". Per què creieu que ho va dir?

- A Catalunya també hi ha els premis al cinema català. Com es diuen? Quines van ser les pel·lícules més premiades d'enguany?

- Al final de la notícia es parla de l'ERO a Coca-Cola. Què és un ERO? I un desnonament?

- Els adolescents soleu anar al cinema? Per què?

...

5 comentaris:

  1. Hi ha persones que no els agrada la feina que fan per diverses raons (no tenien més opcions o bé la van escollir perquè tenia més sortida o cobrarien més) i n'hi ha que sí. El cas d'aquest professor cec que encara dóna classes d'anglès és molt bonica i commovedora. No importen els obstacles que la vida et posa al davant, el que importa són les ganes de seguir endavant i la il·lusió que li poses a la vida. La vida et posa aquests obstacles perquè els afrontis. Personalment, admiro a aquelles persones que treballen per amor i vocació i no pas per interès. Són un clar exemple a seguir.

    Tot i que se suposa que la LOMCE ha de millorar l'educació, jo penso que l'empitjorarà totalment. L'educació en aquests moments es veu afectada per les retallades de l'estat. Aquesta llei del ministre Wert està en contra dels països catalans i la seva educació. Alhora, representa una trava per aconseguir la independència de Catalunya. La Generalitat està en contra d'aquesta llei. El govern espanyol imposarà aquesta llei, però una altra cosa és que les escoles catalanes la compleixin.

    Crec que reben el nom de Goya perquè fan referència al pintor espanyol Francisco de Goya. Però en realitat, què té a veure un pintor amb el cine espanyol? Jo penso que té molt a veure, perquè tot és art. Art és un terme molt ampli i generalitzat, ja que pot anar des d'un dibuix fins a una pel·lícula o melodia.

    ANNA ROCA
    4t B

    ResponElimina
  2. Ahir mateix vaig veure la pel·lícula "El Mayordomo" que es va estrenar el 2013 i està basada en fets reals. Tracta la vida d'una persona de color en el segle XX. És una vida molt dura, sempre sent el criat de les persones blanques i que aquestes et tractin com a inferior. Tot i els seus orígens humils, acaba sent el majordom de la Casa Blanca, concretament és el majordom dels vuit presidents que van passant, des de Eisenhower, passant per Kennedy fins arribar a Obama. Sí que la recomanaria, perquè explica molt bé les conseqüències de l'Apartheid i la violència del grup radical Ku Klux Clan. També em va agradar molt la pel·lícula "Amar peligrosamente" de l'Angelina Jolie que no és actual i la recomanaria perquè és la història d'amor entre una dona d'una família rica i un home que forma part d'una ONG contra la fam i ofereix tota la seva vida a ajudar als més pobres.

    Des del meu punt de vista, penso que la gent i els habitants d'Espanya sí que valoren el cinema i la cultura. És el mateix govern Espanyol que posa traves a l'accés a aquesta cultura, per exemple apujant el preu de les entrades del cinema.

    David Tueba ha dirigit altres pel·lícules com "La buena vida", "Obra maestra", "Soldados de Salamina", "Madrid 1987" entre d'altres. Crec que va dir "hay que ir más a Cataluña y decirles que les queremos" perquè ell pensa que hi ha una certa incomunicació entre Espanya i Catalunya. És veritat, perquè el govern espanyol no fa cas al sentiment dels catalans i els catalans no escoltem el govern espanyol quan posen impediments a la independència.

    Els premis del cinema català són els Premis Gaudí. Aquest any les pel·lícules més premiades han estat "La plaga" i "Los últimos días".

    Una ERO (expedient de regulació d'ocupació) és quan una empresa suspèn temporalment els contractes de treball dels seus treballadors o bé redueix temporalment la jornada, generalment per causes econòmiques. Un desnonament és quan el banc fa fora una família de casa seva quedant-se el pis i deixant a aquesta família al carrer (moltes vegades sense recursos per tirar endavant).

    A mi m'agrada molt anar al cinema, tot i que la veritat és que és una mica car i no hi vaig sovint. Les poques vegades que hi vaig és quan s'estrena una pel·lícula internacionalment i tinc moltes ganes de veure-la. Sinó, les miro online per internet.

    ANNA ROCA
    4t B

    ResponElimina
  3. - Jo penso que pot està molt ben reflectit en aquesta pel•lícula els fets de l’educació, la solidaritat, i el fet que lluitant podem arribar on vulguem i que si tenim un problema podem solucionar-lo amb la nostra força de voluntat. En aquesta vida hi hauria d’haver més professos com el de la pel•lícula.
    - El protagonista de la pel•lícula és un fan dels Beatles i decideix anar-los a conèixer. The Beatles va ser una banda de rock anglesa activa durant la dècada de 1960, molt reconeguda en la història de la música popular.
    - Personalment crec que és tota una equivocació aquesta llei que segons els polítics ha de fer una millora en la nostra educació, però veritablement ho fa? Perquè molts de nosaltres seguirem parlant català a classe encara que hi hagi imposada aquesta llei. Personalment crec que s’hauria de tenir més clares abans d’imposar lleis, sentir la veu del poble i no decidir sense pensar-s’ho abans.
    - Prové del pintor espanyol Francisco de Goya. Ja que tot i pensant-ho alt per alt no se sap el perquè si penses una mica tan el i la pintura són mostres d’art per donar a conèixer un sentiment o una història a la resta de la societat.
    - L’últim concert: Una pel•lícula vesada en l’historia de un quartet en que el violoncel•lista li detecten parkinson i per aquet motiu es veu obligat a fer l’últim concert. La pel•lícula està molt bé i penso que va ser bastant interesant la recomanaria sobretot a les persones que els hi agrada el drama i la musica clàssica sobretot.
    Una altre pel•lícula que vaig veure fa poc va ser “despierto” una gran pel•lícula en que per motius diversos un noi de classe rica té un problema de cor i li tenen que trasplantar. Alguns mala entesos amorosos i familiars fan que la pel•lícula es torni d’allò més interesant. La recomanaria. És molt interesant i no se sap fins el final el que de veritat passa
    - Crec que podria estar molt més valorat del que està ara. En la societat actual anar el cine d’aquí uns 4-5 anys només els rics hi podran anar ja que cada dia és més car, esperem però, que la societat i els polítics canviïn per poder-ho solucionar.
    - Em sembla de molt poca educació, és com si nosaltres anéssim a classe i no vingués cap professor. Personalment penso que és de molt mal gust i hauria de haver anat.
    - Jo crec que ho va dir perquè ell és una de les persones que veu el dia a dia dels catalans i per molt que no sigui independentista entén els catalans i creu que ens mereixem un dret a decidir per el nostre futur.
    - Els premis del cinema català s’anomenen els Premis Gaudí. Les pel•lícules catalanes que van ser més premiades van ser : "La plaga" i "Los últimos días".
    - Es podria dir que cada vegada menys, ja que cada dia el cinema és més car. Jo no hi solo anar molt, sóc més de llogar el videoclub una pel•lícula i mirar-la a casa, ja que m’agrada molt el cinema.

    ResponElimina
  4. Actualment la cultura és desprestigiada i desvalorada per part de l’actual govern espanyol. En són mostres les repetides retallades en el sector i també l’augment de l’IVA en les entrades que s’enfila fins al 21%. En l’actualitat se’ns vol fer creure que la cultura és una mercaderia més en el sistema. Una mercaderia que se li poden aplicar retallades i tota mena d’entrebancs que impossibiliten que tingui un paper important a la societat que és el que ells volen. Però la cultura és una immensa font de coneixement que pot fer despertar els valors que s’han perdut en aquesta societat, pot ser un motor de transformació. La cultura és necessària perquè som part de les cançons, dels llibres, de les pel·lícules, de les obres de teatre que escoltem, llegim o observem. Ens aporta un sentiment de tradició i d’identitat pròpia que es diferencia de les altres cultures. Un poble sense cultura és un poble mort. Som el que som per les influències culturals que hem patit al llarg de la història i cal continuar creant cultura per esdevenir un poble amb futur.

    La cultura no és cap luxe.

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  5. Jo crec que hi ha moltes persones a les que no els hi agrada de que treballen, perquè no la van poder escollir o simplement perquè era una feina on cobraven molt. Però hi ha gent a la que si que li agrada la seva feina i a més donen tot el que poden per fer-la millor. Aquest es el cas d'aquest professor el qual dedica tot els seus esforços a fer que els seus alumnes aprenguin anglès, com de la mateixa vida. Ha donar el màxim de si i no deixar-se vèncer.
    L'última pel•lícula que he vist ha estat Elysium, una pel•lícula de ciència ficció. Va de que al 2056 aproximadament (no recordo amb certesa l'any) la Terra estarà contaminada i superpoblada, per això la gent amb més capital, se'n va a viure a Elysium, una estrella creada artificialment. Allà, la gent no es posa mai malalta, perquè a cada casa hi ha una màquina que cura els danys de la salut de les persones. Per aquest motiu els habitants de la Terra fan viatges clandestins cap a Elysium, per poder sanar a les persones malaltes. El protagonista li queden 5 dies de vida, i es troba amb una seva amiga, la qual té una filla amb lucemia. Ell i la seva amiga s'arrisquen en diferents missions per tal d'arribar a Elysium i poder-se curar.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina