xf

diumenge, 26 de gener del 2014

"FELIP V VA PORTAR A CATALUNYA MILITARISME I CORRUPCIÓ"

Tinc 56 anys. Vaig néixer i visc a Manlleu. Sóc catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra. Sóc casat i tinc dos fills, en Jordi (28) i l'Eduard (22). Hem de posar fi a tant de patiment i retrocés social. Sóc agnòstic i em cauen fatal els fanatismes.  Joaquim Albareda.

Notícia extreta de La contra  de La Vanguardia
V. Lamela

 

Llegiu la notícia sencera al següent enllaç:

http://www.jordipujol.cat/files/articles/JAlbaredaok.pdf

El Rec comtal. El barri del Born, 1700
Reflexionem-hi:

- Quan, segons Albareda, s'inicia aquesta corrupció amb Felip V?
- Què significa l'expressió "Pèrfida albió"?
- A l'entrevista es parla del barri d'El Born, quin és l'origen de la paraula "born"? I quina importància va tenir durant la Guerra de Successió? Què hi ha actualment en aquest barri?
- Esmenta algun aspecte que t'hagi sorprès de l'entrevista?
- Què opines de la corrupció en aquest país? Casos Fèlix Millet, Oriol Pujol, Sandro Rosell, ...
- Compara la Catalunya de 1714 amb la Catalunya del 2014. Semblances i diferències.
...

5 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. El barri del Born va ser un indret clau pel desenllaç del setge borbònic a la ciutat de Barcelona. L’11 de Setembre de 1714 el general Antoni de Villarroel va aplegar a la plaça del Born els soldats. Des d’aquí es volia llançar el darrer atac per aconseguir que l’enemic retrocedís. Els catalans que eren minoria d’efectius comparat amb l’exèrcit borbònic van fer l’última mostra de resistència, encapçalats pels crits de Villarroel: Vèncer o morir això és el que ens toca. El conseller en cap, Rafael de Casanova, també present va quedar ferit igual que Villarroel. Finalment l’exèrcit Borbó va prendre la ciutat i acabava el setge.

    En el mateix barri es va construir la fossa per enterrar els milers de resistents que van morir defensant fins a l’últim sospir de les seves vides la llibertat. És el que coneixem com el Fossar de les Moreres. Com diu el vers, el Fossar de les Moreres no s’hi enterra cap traïdor, certament ja que tothom que hi està enterrat va morir per Catalunya essent fidel a la pàtria.

    Recentment s’ha creat el Centre Cultural el Born, que disposa d’un jaciment que mostra la vida del segle XVIII.

    En relació a l’esment que fa l’entrevista d’amor extrem o amor suïcida als combatents ho trobo fascinant el que va passar. Una gran lliçó de valentia, de coratge, de resistència per lluitar pel present però possiblement per fer-ho per les generacions futures per viure en llibertat. I amb la pèrdua de les llibertats aquest any que en fa 300 dels fets tenim l’oportunitat de recuperar allò que ens van prendre. La dignitat i l’esperit de ser lliures.

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  3. La corrupció es va iniciar amb la imposició de la nova planta, que va representar la repressió del poble català i les seves institucions. Va portar militarisme i va nomenar un capità general, els ministres del qual anomenaven els regidors.

    El nom "born" fa referència al recinte o lloc on es celebraven les justes a l'Edat Mitjana, aquells tornejos entre cavallers que estaven muntats dalt d'un cavall i havien de ferir a l'enemic amb una llança. Al barri d'El Born era on vivien els ambaixadors dels anglesos i holandesos, que duien a terme relacions comercials amb els catalans. Actualment aquest barri de Barcelona abarca el Passeig del Born, l'antic Mercat del Born i la basílica de Santa Maria del Mar, on hi trobem el Fossar de les Moreres.

    Un dels aspectes que més m'ha agradat de l'entrevista és com definia Voltaire a Catalunya "Catalunya pot prescindir de l'univers sencer i els seus veïns no poden prescindir d'ella" o bé "Els catalans tenen un amor extrem per a la llibertat".

    Penso que la corrupció d'aquest país dóna al poble un bon motiu per reaccionar i rebel·lar-se en contra de les autoritats.

    La Catalunya del 1714 i la del 2014 presenta una sèrie de semblances i diferències. Les semblances són que el poble català continua veient al govern espanyol com a un enemic, continuem lluitant per la nostra llibertat i els nostres drets i Catalunya continua estant controlada i sota el poder d'Espanya. Les diferències són que ara Catalunya té més possibilitats que abans d'encaminar-se cap al triomf i la independència optant per la via pacífica, la Catalunya del 2014 disposa d'unes institucions pròpies (ja que abans les havien suprimit) i no estem arruïnats a causa de la imposició d'un impost esclusiu per als catalans (el cadastre).

    ResponElimina
  4. Penso, sincerament, que la corrupció a Espanya i Catalunya és desmesurada. Hi ha molts polítics imputats per corrupció, i és vergonyós que, cobrant els sous que cobren (que són molt elevats), s'embutxaquin encara més diners, i a sobre il·legalment. Haurien de ser tots jutjats i empresonats, i haurien de tornar-nos tots els diners que ens han pres. A més, molts polítics encara estan pendents de judici quan fa mesos que foren imputats. Si fos un civil l'acusat de corrupció i es trobessin les proves suficients com per declarar-lo culpable, no es trigaria ni dos mesos a tancar-lo a la presó. Amb els polítics, en canvi, això no passa. I sé que mai es pot generalitzar, ni és la meva intenció fer-ho. Parlo dels pocs que s'ha aconseguit (aconseguit!) imputar.
    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  5. La corrupció es va iniciar amb Felip V, quan va implantar els Decrets de Nova Planta, que van representar la repressió del poble català i les seves institucions.
    L'expressió PÈRFIDA ALBIÓ, és una expressió despectiva que designa a Anglaterra i, per extensió, la Gran Bretanya i el Regne Unit, és a dir, l'Albió dels antics grecs i romans.
    El nom del lloc prové de born, el recinte on se celebraven els jocs d'armes de tornejos i justes entre cavallers a l'Edat Mitjana, i també els jocs mateixos. Va ser important ja que un cop pressa la ciutat de Barcelona van obligar a les persones que hi vivien a enderrocar les seves cases.
    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina