xf

dimecres, 9 d’octubre del 2013

LA PRIMERA DONA MARATONIANA

Aquests últims dies ha tornat a sortir a les notícies un fet històric que va marcar un abans i un després en el món de l'esport femení. 

De maratons, avui en dia en practiquen moltes dones -a la de Barcelona, n'hi han corregut aquest any més de 2.000-, però fa 45 anys ho tenien prohibit. El 1967, una nord-americana va desafiar el reglament per convertir-se en la primera que corria els 42 quilòmetres.

>Vegeu vídeo en anglès:

K. Switzer davant la foto històrica de la marató de Boston, 1967.

Kathrine Switzer  va ser la primera dona que va córrer i va finalitzar la marató de Boston de 1967, cinc anys abans que les dones quedessin admeses de manera oficial. Es va apuntar a la carrera com a K.V. Switzer, per la qual cosa els organitzadors no sabien que era una dona. Durant la carrera, se les va apanyar per evadir una prova física, feta pels organismes oficials, que la podia deixar fora de la competició.
Katherine va seguir competint fins a participar en 35 maratons i guanyar la marató de la Ciutat de Nova York al 1974. Avui en dia és un exemple de la lluita del moviment feminista.

Vegeu la notícia al 3/24: http://www.tv3.cat/videos/4703311/Kathrine-Switzer-la-primera-dona-maratoniana

Reflexionem-hi:
- Quin és l'origen de la prova de la marató? Per què porta aquest nom?
- Quants quilòmetres exactament es corren en una marató? Per què?
- Quina va ser la primera marató olímpica femenina?
- Quin és l'origen del moviment feminista?
- Esmenta, segons el teu punt de vista, les 4 dones més importants de la història.
- Creus que encara vivim en una societat masclista? Hi ha les mateixes oportunitats per ambdós sexes?
- La violència de gènere és una conseqüència d'aquest masclisme? Què n'opines de la desgràcia que ha patit una adolescent a Tàrrega en mans de la seva parella?
- Què és el moviment Femen?
...

7 comentaris:

  1. Jo penso que hem d'aconseguir la igualtat per fi, ja que si no és així, anirem perdent perquè elles tenen més capacitat intel·lectual i com sempre es diu:

    "Rere tot gran home, sempre hi ha una gran dona"

    Jo estic completament a favor de que les dones estiguin en més càrrecs polítics, ja que elles tenen més moralitat i penso, que si estiguessin al poder, no hi hauria tanta corrupció.
    Però no estic a favor del moviment feminista radical. Hem de ser tots iguals. Si en algun moment les dones passesin a no acceptar als homes, llavors hi estaria en contra, però de moment, si segueixen així, jo les recolzaré sempre.

    Si parlem de països islamistes radicals, la dona no té dret ni a l'educació. Ara mateix, estava mirant el telenotícies i he vist que una dona pakistanesa, va publicar en un blog que la dona té dret com a mínim a l'educació i la van perseguir fins a gairebé matar-la. Ara diuen que l'han tornada a amenaçar.
    Penso que en aquest cas, l'home talibà no vol que la dona estudiï perquè si estudiés, acabaria essent més intel•ligent que l'home i per tant, manaria.

    MARC FUSTER CODINA (4t C)

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. L’origen de la prova de la marató és gràcies a un soldat grec Fidipides, que va morir de fatiga després d’haver recorregut 42 quilòmetres des de la ciutat de Marató (Grècia) fins a Atenes per anunciar la victòria sobre l’exèrcit persa. I d’aquí bé el seu nom ja que aquest soldat va recorre des de Marató fins Atenes.
    Els 42,195m que es recorren en les Maratons es va establir l’any 1908 quan es celebraven els Jocs Olímpics de Londres i la reina va establir que aquesta seria la distància oficial. Aquesta distància és la que separa la ciutat anglesa de Windsor del estadi White City fins Londres. Els últims metres es van afegir perquè el final acabés davant la llotja presidencial de l’estadi.
    Finalment la primera marató olímpica femenina es va produït en el Jocs Olímpics de “Los Ángeles” al 1984.
    El moviment feminista és un moviment cultural, econòmic i polític que vol la igualtat de drets entre els homes i les dones. I és va originar amb la revolució francesa.
    Unes de les quatre dones més importants de la història per mi són:Marie Curie,Teresa de Caluta, Gerty Theresa Cori, Aspasia de Mileto ja que totes aquestes dones són fortes i lluitadores i han aconseguit grans canvis i algunes grans descobriments.
    Jo penso que en la societat on vivim encara es poden veure moltes situacions en que la dona es inferior a l’home, encara que no és tant radical com en altres llocs.
    La violència de gènere no sempre està causada pel masclisme tot hi potser en molt casos si, ja que la violència de gènere es doni més en dones també hi ha casos al revés i a vegades aquesta violència pot ser també causada per altres motiu diferents al masclisme. La meva opinió sobre la notícia d’aquesta noia de Tàrrega, es que es una estupidesa no entenc com la persona que tu havies estimat la mates i tampoc no entenc com una persona pot arribar aquest extrem ja que jo no desitjaria la mort ni a la persona que em cau més malament.
    El moviment Femen és un grup feminista que protesta (ucrainià) contra la seu central en Kiev, que va ser fundada el 2008. La seva organització és fa fer famosa per les seves protestes en el qual les dones solen ensenyar els pits. El seu objectiu principal es reivindicar els drets de la dona, civil contra el turisme sexual.
    Judit Bosch ( 4t B)

    ResponElimina
  4. Personalment, penso que encara no hem aconseguir la igualtat entre les dones i els homes. També hem de citar que hem evolucionat com a societat en aquest aspectes, ja que si mirem temps passats hi ha molta diferència.

    Tot i així penso que hi ha moltes desigualtats respecte les dones en la societat que convivim. Actualment no està ben vist o no sacava d’acceptar que una dona governi un poble, o que sigui la portaveu d’un país, o oltes més coses.
    Estem vivint en una societat que té les suficients raons per tenir igualtats de generes, i està del tot demostrat. Aquest seria un exemple, un exemple d’autosuperació i de demostrar que les dones contem igual que els homes, com Kathrine Switzer va fer en ser la primera dona en córrer i va finalitzar una marató.

    Bruna Maneja Juvanteny

    ResponElimina
  5. En un món fet pels humans, sembla impossible totes les complicacions que hi han. Tots els atacs continus d’uns a altres, d’homes a dones, de rics a pobres, d’armats a desarmats... Vivim en un món de fàstics i d’amargors en que estem oprimides pel sistema patriarcal i capitalista.

    És vergonyós que hagin hagut de néixer moviments socials com el feminisme, l’antimilitarisme, el pacifisme, l’antifeixisme... per fer front a desigualtats de la societat. Parlant del feminisme és una ideologia que pretén la igualtat entre els homes i les dones, atès que durant molts anys la dona ha estat víctima del sexisme i els seus drets han estats vulnerats pels homes. Per trobar els orígens del feminisme ens hauríem de remuntar al segle XVIII – XIX quan va començar l’organització del moviment amb el sufragi del dret de la dona a Nova York.

    Segons el meu punt de vista no podem esmentar les dones més importants de la història, ja que si ho féssim, seria de la nostra història i no de tota la humanitat. Per posar un exemple, hi ha dones, que gent d’Europa pot considerar-les molt importants, però en canvi indígenes de l’Amazones no sabran qui són. En un món totalment globalitzat si que ho podríem fer.

    El FEMEN és una organització feminista que té les seves arrels a Ucraïna, tot i que actualment també fan protestes a diversos països. L’última protesta que han realitzat va ser al Congrés dels Diputats de Madrid quan s’estava debatent una proposta de l’avortament. Per molts les seves protestes poden quedar resumides a que unes quantes noies mostrin els pits, però no és així en cada una de les seves intervencions hi ha un rere fons polític, social... El Govern PP vol fer un retrocés de més de 30 anys en la llei de l’avortament que ens transporta en temps franquistes. L’avortament ha de ser de lliure i gratuït, cada persona ha de poder tenir el dret a decidir sobre el seu propi cos.


    Pol Rifà

    ResponElimina
  6. La Marató é una prova d'atletime que consisteix en una cursa de 42,195km. El seu orígen es troba en la gesta del soldat grec Fidipides, que a l'anys 490aC va morir de cansament després de recorre 42 quilometres des de la ciutat de Marató fins Atenes per anunciar la victòria de l'exercit persa.
    La distància moderna es va establir en els Jocs Olímpics de Londres del 1908 i representa la distància des del castell de Windsor fins a l'estadi de White City.
    Al principi, de l'any 1896 fins al 1984 nomes corríen homes, i no va ser fins al 1984 en els Jocs Olímpics de Los Angeles que les dones van participar.


    El moviment feminista és el conjunt d'idees i accions que al llarg del temps busca afavorir els interessos de les dones en situacions de submissió al poder masculí per tal de modificar posicions de desigualtat envers les dones.

    El moviment Femen és un grup feminista ucranià que protesta contra la seu central en Kiev, que va ser fundada el 2008. L'objectiu principal d'aquesta organització és reivindicar els drets de la dona, civil contra el turisme sexual.


    Aida Barcons Pérez (4t ESO A)

    ResponElimina
  7. jo crec que depèn de les coses i a on encara estem vivim masclista no tan com abans, i crec que si tenen dret els homes a fer-ho les dones tambè, la gent pensar que les dones no estem capacitades a fer alguna cosa i les dones estem capacitades en tot el que volguem.



    la violencia de gènere no es per el masclisme sinó perque la gent es tornar boja i matar la seva parella per coses inútils com li ha dit una mentida com exemple, i si tambè a sigut infidel jo crec que per aixó no s'ha de matar sinó deixar-la o deixar-lo.

    El moviment de Femem es un grup femista d'ucraïna que vol reivindicar els drets de la dona i va ser fundat el 2008.

    Mireia Caixàs ( 4rtA)

    ResponElimina