xf

dilluns, 10 de novembre del 2014

LA FESTA DE LA DEMOCRÀCIA #9N #CataloniaWins

La participació total del 9-N: 2.305.290 vots

El sí-sí obté el 80% de vots · Les dades encara són provisionals, perquè faltarà comptar-hi el vot posterior que es pot fer a delegacions territorials.

View image on Twitter
Foto d'una de les meses constituïdes a la ciutat de Manlleu.

La participació total del 9-N, amb el 100% de les meses escrutades, és de 2.305.806 votants. Hi ha un 80,76% dels vots favorables al sí-sí (1.861.753), un 10,07% de sí-no (232.182) i un 4,5% de no (104.772). Els vots comptats com a 'altres' han estat un 3,09% (71.131); el sí-blanc, un 0,97% (22.466) i els vots en blanc, el 0,56% (12.986).

Els 1,8 milions de vots favorables a la independència s'acosten molt als vots favorables al sí a l'estatut del 2006, que van ser d'1,9 milions de vots; i ultrapassen de molt els 1,2 que van votar a favor de l'entrada a l'OTAN el 1986 i els que van votar sí a la constitució europea el 2005: 1,3 milions. Dupliquen també els vots per la independència de les consultes populars, que van ser 811.147 vots. Queden lluny dels 2,7 milions que van votar sí a la constitució espanyola i dels 2,3 milions del referèndum de l'estatut del 1979.

Cues i riuades de gent ahir al matí per a votar a un dels col·legis.
Ara, cal tenir en compte que en aquelles altres votacions —tret de les consultes populars— no hi havia hagut ni la impugnació del govern espanyol ni la suspensió del Tribunal Constitucional espanyol, ni l'amenaça de la fiscalia ni el boicot actiu d'una part dels partits polítics.

En aquest enllaç de la web oficial del 9-N podeu consultar els resultats per municipis i en aquest, els resultats per capitals de comarca.

Gran participació i tranquil·litat

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, va remarcar ahir: 'La implicació i la tasca dels voluntaris ha estat imprescindible perquè quasi s'assolís la xifra de dos milions a les sis de la tarda.'

Pràcticament no hi va haver cap incident, tret d'alguns casos en què uns brètols van posar silicona al pany de l'entrada d'instituts i un atac feixista a mig matí en un centre de Girona. L'únic centre que no va obrir portes a les nou fou l'IES Pedraforca de l'Hospitalet: la votació es va traslladar a l'Escola Sant Jaume del carrer de Santiago Russinyol.

Un dels eslògans de la campanya Ara és l'hora.
En aquesta jornada, hi van prendre part 40.930 voluntaris repartits en 942 municipis. Les votacions es van poder fer en 6.695 meses repartides en 1.317 locals. En total, uns 5.540.000 ciutadans de Catalunya podien votar-hi.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer al vespre i va qualificar la jornada d'èxit total.

Vilaweb.cat
[Consulta: 10 de novembre de 2014]

Podeu observar el tractament de la jornada a la premsa internacional (recomanable):

Per a indagar en la història, com no pot ser d'una altra manera, aquí teniu un enllaç d'un estudi que ens permet veure "Quan ens hem plantat els catalans vers les institucions espanyoles":

Comentem la notícia històrica?

- Què us va semblar el #9N?

- Creieu que ara sí el govern de Madrid reaccionarà i oferirà diàleg o alguna alternativa?

- Quina visió creieu que tenen arreu del món del procés català?

- Esmenta alguna vegada que els catalans s'han plantat davant la centralització del govern central.

- Considereu que l'índex de participació va ser molt elevat? 

- Què en penseu del cartell que hi ha a la notícia "Votar és normal en un país normal"?

- Hi ha rumors que l'executiu de Madrid iniciarà querelles judicials contra els que han organitzat aquest procés participatiu després de saltar-se la resolució del Tribunal Constitucional.. Què en penseu? 
...

4 comentaris:

  1. El 9N em va semblar un fet que els catalans/es estàvem esperant amb molta emoció ja que tothom té dret de decidir.
    El govern de Madrid, crec que ara s'està acollonint, ja que sense el PIB econòmic de Catalunya, no fa gran cosa. I referent a la pregunta, no crec que diguin res, ja que ha tingut molt de éxit i això al govern de Madrid els hi perjudica.
    El índex de participació, en la meva opinió, era el que m’esperava aproximadament uns 40.000- 45.000 voluntaris.
    Respecte a la fotografia, “Votar és normal en un país normal” , part estic en contra i part estic a favor. Votar si que es normal, però Espanya no crec que sigui precisament un país normal, si es refereix a Catalunya, si que es un país normal.

    Paula Gil.
    4t ESO B.

    ResponElimina
  2. Per a mi, el 9-N va ser una clara demostració de la voluntat del poble català per decidir sobre el seu futur polític. N'és una clara demostració el fet de que l'índex de participació sigui molt elevat, si el comparem amb quan s'ha d'anar a votar per escollir altres coses, com ara el partit de la presidència.
    Em sembla molt difícil per no dir impossible que el govern de Madrid ofereixi diàleg o alguna alternativa que no els afavoreixi a ells (Per exemple, que impliqui perdre Catalunya del territori espanyol).
    No sé si al món es veu el que està passant a Catalunya, però m'agradaria molt que s'hi fixessin i ens recolzessin per ajudar-nos a que podem triar el nostre futur polític.
    Jo crec que els rumors que diuen que l'executiu de Madrid presentarà querelles en contra dels que han organitzat la consulta són reals (Si no s'han produït ja), perquè ells creuen que no poden permetre que els que han organitzat la consulta se surtin amb la seva i ens portin cap a la independència.
    Roger Godayol

    ResponElimina
  3. En fa uns quants dies ja de la consulta, però el que jo no entenc és perquè Artur Mas no ha fet alguna cosa el respecte, lluitar pel que hem votat els catalans i defensar-ho davant el poder de Madrid.
    M’agradaria algun dia que els espanyols ens valoressin el nostre treball i que d’una vegada per tot ens deixin ser independents. Ser que això només és un somni, però no podem estar per sempre així. Sigui Convergència, sigui Esquerra Republicana, o qualsevol altre partit polític independentista que aconsegueixi dialogar l’alguna forma amb Madrid.
    Penso que vistos els resultats els espanyols haurien de reaccionar i veure que hi ha participat més gent del que és pensaven. Tot i que no hagin votat més de la meitat de la població catalana, la part que ha votat és realment la veu del poble català, i és la gent que cada dia és lleva a aixecar el país i lluitar per un país millor. Tot això és molt maco, però els catalans ens decepciona molt fer totes aquestes coses i veure com s’aprofiten de nosaltres a Espanya i fan servir la nostre suor per fer blanqueig de diner públic.

    ResponElimina
  4. En la meva opinio aquest passat 9N es va poder demostrar què és el que volem els catalans. El 80% és una victoria molt gran, i va servir per dir que estem aquí perquè sens fagi cas. Marc Exposito

    ResponElimina