xf

dimarts, 3 de juny del 2014

L'ABDICACIÓ DEL REI JUAN CARLES I

18-J: la data per proclamar Felip VI rei d'Espanya

La mesa del Congrés fixa la data per d'aquí a dues setmanes

Felip VI serà proclamat rei d'Espanya el 18 de juny, dues setmanes i escaig després d'anunciar-se l'abdicació del seu pare, Joan Carles I, davant les Corts Generals reunides al Congrés dels Diputats.

La línia successòria de la monarquia espanyola.

Aquest òrgan ha admès a tràmit aquesta tarda el projecte de llei orgànica que farà efectiva l'abdicació del rei i que serà aprovat pel Congrés la setmana que ve i posteriorment pel Senat, amb tota probabilitat el dia abans de la proclamació.

"Els primers dies de la segona setmana des d'avui està previst que el Senat aprovi la llei", ha dit el president de la mesa del Congrés, Jesús Posada, després de la junta de portaveus del Congrés.

Tot i això, Posada no s'ha volgut mullar amb una data definitiva i ha dit que és la casa reial qui, en última instància, ha de decidir una data concreta. Tinc "els plans oberts", ha matisat.


Amb la qualificació del projecte de llei que regula la successió s'inicia el tràmit parlamentari que culminarà amb la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya.

El projecte de llei comptarà amb més de 300 dels 350 vots del Congrés, i també tindrà, previsiblement, el suport de la gran majoria del Senat.

Està confirmat el suport del PP, el PSOE, UPyD, el Fòrum Astúries i UPN. Hi votaran en contra, que se sàpiga de moment, l'Esquerra Plural, ERC, Nova Canàries i el BNG. El PNB s'abstindrà i CiU encara no ha decidit la seva posició.

Moment on el rei Joan Carles I abdica del tron d'Espanya

La norma, que ha aprovat aquest dimarts al migdia el consell de ministres reunit de forma extraordinària, constata en el seu primer apartat que Joan Carles I abdica la Corona d'Espanya i afirma que l'abdicació serà efectiva quan sigui publicada aquesta llei en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE).

La seva entrada en vigor, afirma el text, "determinarà, en conseqüència, que l'abdicació desplegui els seus efectes i que es produeixi la successió a la Corona d'Espanya de forma automàtica, seguint l'ordre previst a la Constitució".

En l'exposició de motius, es recorda que el rei va comunicar ahir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, la seva "voluntat d'abdicar mitjançant el lliurament d'un escrit, signat en la seva presència". I la llei reprodueix a continuació el missatge que el rei va dirigir ahir als espanyols.

Agència EFE
www.ara.cat
[Consulta: 3 de juny de 2014]

Comentem una notícia històrica:

El dia 2 de juny de 2014 serà recordat per l'abdicació del rei Joan Carles I de Borbó, el qual cedeix la corona al seu fill i hereu Felip VI. És un fet inusual en la monarquia espanyola i arriba després d'un llarg regnat de 39 anys. Un rei que va ser nomenat cap d'estat després de la dictadura franquista l'any 1975, moment en el qual ell va tenir molta participació en la transició cap a la democràcia. No obstant, l'animadversió cap a la casa reial ha augmentat els darrers anys; casos de corrupció, mala praxis i altres esdeveniments han fet que gran part de la població espanyola estigui a favor d'un canvi de model.

Després de llegir la notícia, podeu visualitzar els següents vídeos:

Missatge del rei:

Reflexió sobre l'abdicació a les monarquies europees, gràcies a Ferran S per la seva aportació al twiter:

Ara podem fer-ne un debat:

- Què opineu de l'abdicació del rei?
- Quina valoració feu del missatge que va realitzar el rei durant l'abdicació (imatge, paper de la dona, vocabulari emprat, referències polítiques,...)?
- Quines altres abdicacions coneixes de la història d'Espanya? El país estava en guerra en aquells moments?
- El futur rei es dirà Felip VI. Els altres reis amb aquest nom han governat a Espanya i han perjudicat enormement Catalunya. En quins contexts van governar? I què van fer contra els catalans?
- Creieu que el canvi de rei canviarà molt les coses?
- Què en penseu de les manifestacions pro-república que es van fer ahir a les places de moltes ciutats espanyoles i catalanes?
- Creieu que és el moment d'un nou model d'estat? S'hauria de portar a referèndum?
- Quin futur li espera a Catalunya?
...

Moltes gràcies i fins la pròxima!


4 comentaris:

  1. La nostra generació com també la de molts altres, ha nascut i ha viscut amb unes institucions que no hem pogut construir ni se’ns ha consultat el seu funcionament. Així, que amb aquest sentit de menyspreu per part de l’estat, jo no tinc ni rei ni la constitució em representa. Aquest rebuig es pot entendre des de dues raons: la mostra d’espanyolisme que suposa la monarquia però també per la farsa democràtica de l’estat. Cal recordar que Franco va escollir a dit el rei. Hem tingut una democràcia amb arrels totalment franquistes. Cal deixar molt clar que les persones que s’omplen la boca amb el missatge que hi ha democràcia pel fet de que podem votar cada quatre anys, no representa cap esperit democràtic. La democràcia és molt més que poder anar a votar cada quatre anys. La democràcia passa per la decisió directa del poble. Si Espanya és “demòcrata” és gràcies el poble, el moviment obrer, els que van decidir alçar la veu contra un règim franquista que escanyava la llibertat. I si l’estat representa tant la democràcia, que es voti en referèndum monarquia o república. Perquè si no és fa, ja dic jo que és per por. Por de perdre el cercle tancat de poder que s’ha establert a l’estat espanyol. És vergonyós que en pocs dies es modifiqui la Constitució per poder realitzar l’abdicació del rei. Podrien fer el mateix perquè els catalans votéssim en referèndum, però no. No és que no podem perquè la constitució diu que... és perquè no volen.

    I de reis, i d’exèrcits no en tenim però es que tampoc en volem. El canvi de rei és fàcilment interpretable i crec que volgudament així de posar entrebancs al procés català. Però jo entenc i m’agradaria que fos així que els catalans no només volem votar el 9N, també volem decidir el futur del nostre poble el dia 10, 11, 12, 13 i més. L’independentisme és un moviment revolucionari que ha de provocar la ruptura democràtica que d’ençà del franquisme, el poder de la monarquia ha perpetuat un sistema que protegeix les elits espanyoles. I és fàcil recordar que 300 anys després, en un moment crucial un altre Felip tindrà les regnes de l’estat. Però em temo que si Felip V és sinònim de derrota pels catalans, Felip VI serà sinònim de victòria, triomf per la construcció d’una República Catalana.


    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  2. En la meva opinió l'abdicació del rei s'hauria d'haver produït abans. La seva salut estava deteriorada i incapaç de d'exercir el càrrec de monarca.

    En segon lloc, tot i que la meva ideologia política és d'esquerres, crec que de moment no ens hauriem de precipitar cap a un referèndum per decidir si Espanya vol una República o una Monarquia. Ja que hem de recordar que gràcies a Joan Carles, actualment vivim en l'Espanya més liberal de tota la història. També hem de tenir present que el pare de Joan Carles, no mantenia una bona relació amb Franco, per això es va exiliar a Portugal. Llavors Joan Carles, va desafiar al seu pare en aconseguir mantenir una bona relació amb Franco, i li va fer creure que creia en les seves ideologies de tal manera que el va anomenar el seu successor. Fet que no era veritat, i es va veure reflectit quan va exercir el seu càrrec de monarca. Va elegir a Adolfo Suárez com president i va destituir als feixistes del seu Govern. A més quan es va produir el cop d'estat de 1981, Joan Carles va decidir fer els hi front a l'extrema dreta.
    Tot i que també es veritat, que si això no hagués succeït, a la llarga la pressió pública hagués provocat el final de la dictadura, però simultàniament s'haguessin produït morts innecessàries.

    A més si es portes a terme un referèndum, clarament perdria la monarquia, ja que la seva imatge pública, ha empitjorat per culpa d'afers com el dels elefants, la princesa Corina, l' imputació de la seva filla Cristina en el Caso Noos...etc.
    Tot el contrari que el seu fill, Felip, considerat per la majoria d'historiadors el monarca més ben format i preparat de l'història d'Espanya. Està llicenciat en Dret, en una Universitat de Canadà, obtingué premis pels seus bons resultats acadèmics, domina perfectament llengües estrangeres com l'anglès i el francès.

    En definitiva, se'ls ha de donar una oportunitat, i si no són capaços d'aprofitar-la, llavors sí que s'hauria de fer un referèndum.
    Segur que el tracte que rebrà Catalunya per part de Felip VI, serà molt millor que la dels altres Felips, i no ens perjudicarà.

    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. L'abdicació de Joan Carles I no significa, personalment, cap canvi significant. La monarquia espanyola és i seguirà sent un organisme que s'alimenta del poble, condemnant-lo amb alts impostos, els diners dels quals són gastats pel rei, la reina i els prínceps i infantes en iots, palaus o vacances innecessàries. Per tant, trobo que l'abdicació de Joan Carles només significa una nova cara a les monedes i als mitjans de comunicació: la del seu fill Felip (futur Felip VI). Les coses seguiran igual: el poble hi perdrà i la monarquia hi seguirà guanyant.

    Pel que fa al referèndum sobre la continuïtat de la monarquia, trobo que, en efecte, hauria de ser instaurat com abans millor. En moments de crisi calen canvis, i aquest n'és un. Si el poble no està a favor de la monarquia, aleshores quin sentit té mantenir-la? A més, la funció actual del monarca és única i exclusivament la representació d'Espanya al món. Per què aquest paper no el pot assumir una persona que no tingui sang reial? És que encara no hem deixat enrere l'Edat Mitjana? Un punt més a favor de la qüestió són les manifestacions republicanes que es produïren arreu del país en comunicar-se l'abdicació de Joan Carles I. Tornem, doncs, al mateix punt. El poble no vol el rei. I Espanya i el Govern, com a tota democràcia, hauria d'escoltar el poble.
    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina