xf

dimarts, 10 de juny del 2014

"JOGO BONITO" AL MUNDIAL DEL BRASIL 2014?

El Mundial de Futbol del Brasil comença el proper 12 de juny, amb l'oposició de la meitat de la població brasilera i protestes arreu del país. Per què tanta gent s’hi oposa? Què reivindiquen els moviments socials?

Mural de l'artista brasileny de carrer Paulo Ito. Font: Regeneracion.mx
Mural de l'artista de carrer Paulo Ito. Regeneracion.mx
El retard en la construcció de les infraestructures del Mundial –a pocs dies de l’inici de la competició, algunes encara no estan acabades- no és, segurament, el problema més greu a què s’enfronta el govern del Brasil ara mateix. Les protestes contra la Copa del Món de Futbol s'han generalitzat fins al punt d'amenaçar-ne la celebració.
Logotip del Mundial de Brasil 2014.
El suport popular a la competició ha caigut al 48%, segons dades de l’Institut Brasiler d’Opinió Pública i Estadística i l’Institut Datafolha, i és una “patata calenta” per a la presidenta Dilma Rousseff. Res a veure amb quan es va adjudicar el Mundial 2007, fet que va suposar una festa nacional en un país en creixement encara presidit per Lula.

A mesura que s’acosta el mundial de futbol s’aguditzen les protestes als barris de Brasil.
Protestes als barris de Rio de Janeiro.

El Mundial de Futbol més car de la història (es calcula que costarà uns 10.000 milions d’euros) tindrà lloc en un país on 37 milions de persones viuen en la pobresa i amb deficiències greus en els sistemes de salut i educació públiques. El govern defensa que s’han creat 5.000 llocs de treball en la construcció dels estadis, però això no sembla ser suficient per compensar-ne les conseqüències negatives.

Elisenda Rovira
www.xarxanet.org
[Consulta: 10 de juny de 2014]

Una altra notícia relacionada amb l'esdeveniment:


Quan els carrers decideixen si hi ha Mundial de futbol
Brasil | El moviment anti Copa articula les protestes contra el neoliberalisme.


Us deixem l'enllaç d'un anunci de la selecció argentina molt emocionant.

I per últim, unes de les cançons del Mundial...

Pitbull & Jennifer Lopez
Ricky Martin

Reflexionem-hi:

- Què n'opines dels diners que es destinen a organitzar un Mundial de Futbol?
- Creus que la població del Brasil en sortirà beneficiada? Per què?
- Quin va ser el primer Mundial de la història?
- Com és que un poble que estima el futbol està protestant cada dia perquè no es jugui el Mundial?
- El futbol és un negoci o un esdeveniment esportiu per gaudir-lo?
- Durant les guerres mundials es va jugar cap competició esportiva?
- Què n'opines de la FIFA? Creus que hi ha corrupció dins aquesta organització?
- Parlem més de futbol, quina és la selecció que ha guanyat més vegades la Copa del Món?
- L'estat espanyol n'ha organitzat mai cap?
- Quins són els mundials que recordes i els guanyadors?
- Qui vols que guanyi el Mundial del Brasil 2014? Qui creus que guanyarà? Per què?
- Què opines després de veure l'anunci de la selecció d'argentina? I les cançons del Mundial?
...

6 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Les classes populars de Brasil paguen una vegada més la injustícia que provoca el capitalisme. Amèrica Llatina s’ha convertit en el subjecte dominable que es ven al capital europeu i a l’imperialisme dels Estats Units. Pels preparatius del Mundial i alhora pels Jocs Olímpics del 2016 s’han desnonat més de 250.000 persones degut a les obres per les instal·lacions. I les mateixes obres han portat a la total necessitat de protesta.

    El futbol modern s’ha acabat derivant en una part més del sistema. Un futbol capitalista, consumista, sexista, d’homes de corbata, de zones VIP, d’elits, de grans fitxatges... I diu molt poc de totes les seleccions i jugadors que participaran al Mundial. Per respecte no s’hauria de jugar la competició. Hi haurà Mundial si ho vol la seva gent i no perquè ho vulgui la FIFA. Ja seria hora de fer entendre a les elits poderoses que ells no tenen el poder. Són l’1% contra el sentiment de tot el conjunt.

    "Nao vai ter copa"

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  3. La població de Brasil segurament en sortirà beneficiada, perquè d'una banda un mundial dona lloc a molts turistes, que això suposa més beneficis econòmics que els anys anteriors, i d'una altre banda la construcció dels estadis ha creat llocs de treball per a 5.000 persones que estaven segurament sense treball.
    El primer mundial de futbol de la història va ser el d'Uruguai, l'any 1930.
    Durant la primera i la segona Guerra mundial no es va jugar cap competició esportiva, ja que cal destacar que a l'antiga Grècia quan i havia alguna guerra, es parava i se celebraven els JJOO i finalitzar-los seguien la guerra.
    La selecció que ha guanyat més vegades la copa del món és sens dubte Brasil, ja que aquesta podria ser la sisena.
    L'estat espanyol solament ha organitzat un mundial, el del 1982 que el va guanya el país d'Itàlia.
    Els mundials que recordo són el mundial d'Alemanya de 2006, quan Itàlia va derrotar a França en la tanda de penals; i el mundial de Sud-àfrica de 2010, on Espanya va derrotar a Holanda en el temps de pròrroga amb un gol d'Iniesta.
    Estaria molt content que el mundial de Brasil el guanyés Espanya, però segurament el favorit és Brasil, perquè conta amb el públic del seu propi país i té un bon equip.

    Mohamed Azanay
    4tA ESO

    ResponElimina
  4. Crec que el futbol ha canviat molt, perquè actualment es destinen molts diners al futbol, la població de Brasil no crec que en surti beneficiada, perquè la majoria de diners se l'endú la FIFA.
    El primer mundial es va celebrar a Uruguay l'any 1930.
    El Brasil ñes un pañis que tñe una alta calitat a la hora de jugar a futbol, però els Brasileñs es revolten perquè la majoria de la gent pobre (per no dir tota) està sent expulsada de les seves particulars vivendes per poder donar bona imatge del país, però com s'ha pogut veure en aquests darrers dies la gent no hi està d'acord.
    Actualment el futbol té tres grans grups, els que tenen diners, els que no en tenen tants però saben com gastar-los i els que no tenen diners i no poden competir en lligues d'alt nivell.
    Durant les dos grans guerres mundials no es va celebrar cap mundial.
    A la FIFA no crec que hi hagi corrupció però s'endú molts diners, perquè està sempre enmig de les grans competicions, però una petita part de corrupció si que té perquè si donguessin més diners a Brasil la gent estaria més contenta alhora de celebrar un altre mundial en algun lloc pobre.
    Brasil es la selecció que més vegades ha aixecat el trofeu de campió del món amb ni meés ni menys que 5 vegades.
    L'estat espanyol només ha organitzat un mundial, que es va celebrar l'any 1982.
    Recordo el mundial de 1986 no per ahaver-lo viscut sinó perquè se n'ha parlat molt per el polèmic gol de Maradona amb la ma(conegut com la mano de dios), el mundial de 2006 guanyat per Itàlia, el de 2010 guanyat per España.
    Voldria que el guanyés Bèlgica, perquè té una generació de grans jugadors, crec que el guanyaran entre Espanya, Brasil, Argentina o Alemanya, perquè són unes grans sel·leccions i crec que són les que tenen més possiblitats.
    Després de veure els videos tinc moltes més ganes de que comenci el mundial que per sort avui podrem veure el debut de Brasil contra Croàcia.
    EL que passa a Brasil és molt dur però no hi ha marxa enrere, ara a disfrutar d'un gran mundial! bones vacances a tots!

    Samir Bangarda
    4tC ESO

    ResponElimina
  5. Malauradament esdeveniments com aquests, et fan veure que la societat tampoc ha avençat tant com ens imaginem, ja que continuen estant vigents i cada cop més les desigualtats socials entre classes humils i classe mitjana vers les privilegiades.

    També em sorprèn molt que en ple s. XXI els diners (que no deixen de ser papers, que l'home en un moment donat va decidir donar-els-hi un valor) siguin més valorats que la vida de milers de persones. I el pitjor de tot, és que la societat cada cop és basa més en obtenir el màxim benefici de qualsevol manera. A vegades penses que l'home no aprèn fins que succeeix una gran catàstrofe.

    En la meva opinió els beneficies que rebrà Brasil només seran a curt termini, i a llarg termini segurament el món s'adonarà que els manifestants tenien raó. A més no només en sortiran mal parats la gent del poble sinó que també el medi ambient.

    Definitivament el futbol d'elit ha deixat de ser un joc d'entreteniment i divertir-se a convertir-se en una multinacional que transmet certs ideals i valors.

    La primera edició del Mundial va tenir lloc a Uruguai l'any 1930. I Espanya només n'ha organitzat un, que va tenir lloc el 1982. La millor selecció de la història, és a dir la que ha guanyat més mundials, ha estat casualment l'amfitriona del 2014, Brasil.

    També el futbol ens fa veure que hem de ser creatius, ja que els que el van crear segurament mai s'haguessin pensat que arribaria a tenir tant d'èxit.

    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina
  6. És completament vergonyós que un país destini milions d'euros, de lliures o de dòlars a l'organització d'un mundial i, al mateix temps, permeti que la meitat de la seva població es mori de gana. I, a sobre, en el cas de Brasil, el Govern encara la desnona. Molts països donen abans prioritat a un esport i hi destinen molts més diners que no pas a estructures de govern imprescindibles pel benestar del poble, com la sanitat o l'educació. Com pot ser que un president aprovi gastar tants diners en un simple esport? On ha anat a parar la societat moderna? Moltes vegades es critiquen societats antigues, però, realment, alguna d'elles destinà tants i tants diners a un esport? No.

    La població brasilera no en sortirà de cap de les maneres beneficiada de l'organització del Mundial 2014 al seu país. El govern, durant el període de construcció d'infraestructures, ha desatès aspectes com ara la sanitat per a invertir molt més en l'edificació d'un estadi que té moltes probabilitats de ser abandonat un cop finalitzi el Mundial, com passà en el cas de Sud Àfrica. És lamentable que això passi. És igualment lamentable, però, que es castigui durament un home mort de gana per robar quan, al mateix temps, la llei protegeix a moltes persones amb poder estatal que roben molt més que ell. Govern del Brasil, m'has decebut a mi, al teu poble i al món.
    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina