xf

diumenge, 16 de març del 2014

PROJECTE "PANTHEON" - Quin és el personatge més conegut de la història?

Benvolguts followers,

navegant per la xarxa hem trobat una notícia força interessant i per donar-hi un cop d'ull. Es tracta d'un projecte realitzat pel MIT (Massachusets Institute of Technology), la millor universitat del món en temes tecnològics, el qual es pregunten "Quin és el personatge més conegut de tots els temps?".

Logotip del projecte.
Investigueu vosaltres mateixos, hi ha aparicions molt curioses. Us deixem l'enllaç de la notícia a l'ara.cat:

http://www.ara.cat/cultura/personatge-mes-conegut-tots-temps_0_1102689954.html

I també el web del projecte "Pantheon"(MIT) en anglès:

http://pantheon.media.mit.edu/

Tot seguit us invitem a fer-ne una valoració de què us ha semblat i quins aspectes us han sorprès més.

Fins aviat!

10 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un grup anomenat Macro Connectios del Media Lab del MIT, ha creat un projecte anomenat Pantheon que ens mostra les persones més reconegudes mundialment. Per poder arribar aquesta conclusió el que han fet aquestes persones és buscar a partir de la Viquipèdia o Wikipèdia les pàgines més visitades en els últims anys i fer-ne un recull de totes aquestes informacions i poder saber qui són els més buscats, famosos, populars, etc.

    Des del meu punt de vista penso que això no és totalment cert, perquè moltes persones no busquen a aquests personatges perquè volen saber-ne més infirmació, en realitat la major part de la gent ho han buscat perquè les escoles els hi ha obligat per fer un treball o altres coses. Jo penso que actualment la gent no es dedica a buscar a Internet informació sobre Aristòtil, principalment perquè és molt antic i a la gent de avui en dia no li interessa això, els interessa més coses sobre ara l'actualitat.

    ResponElimina
  3. Penso que han fet un bon treball. És interessant i sorprenent. Articles i investigacions com aquesta destaquen i sobresurten de la resta. És interessant investigar la cultura de les persones mundialment. És positiu veure que la gent d'avui en dia encara es preocupa pel passat i els personatges que han fet que el present que estem vivint sigui així i no d'una altra manera. A més, vivim envoltats de noves tecnologies i sembla que la història es quedi en segon pla, però no és així. Tot i això, té un punt d'incertesa, ja que com ha dit la Naima i l'Eulàlia podria ser que fossin en aquest rànquing perquè les escoles i universitats estudien els personatges històrics més importants. No obstant això, des del meu punt de vista crec que encara que no ho estudiés en un centre educatiu, m'agradaria saber i consultar més coses de personatges que han fet història i trobo que les seves vides són interessants, com Juli Cèsar, Leonardo Da Vinci o Cleòpatra. De fet són personatges històrics que des de petita he trobat fascinants. És clar, que s'ha de tenir curiositat per consultar les seves vides, ja que una part dels adolescents de l'actualitat no els interessen aquests temes.

    És curiós veure que Aristòtil guanya a Jesucrist, que Ronaldo guanya a Messi i que Dalí sigui el català més famós. Jo hauria dit que el més famós de la història és Jesucrist, perquè el cristianisme mou i ha mogut a milions de persones a tot el món.

    A més a més, m'ha agradat veure que a l'enllaç de la pàgina web oficial hi surten els compositors i grups que han marcat la història de la música i han estat estudiats durant molts anys, com Mozart, Bach o bé bandes com els Beatles o cantants com l'Elvis Presley. És un gran treball, perquè a la web oficial es poden veure els personatges més emblemàtics de la història dividits en diverses categories i per països. Així que amb això pots veure la cultura que té cada país en general.

    ResponElimina
  4. Personalment penso que han fet una molt bona recerca però des del meu punt de vista no crec que el fet de mirar la viquipèdia per veure en quants idiomes està escrit i quantes visualitzacions hi ha sigui la clar per veure quin personatge és el mes popular de tota la història. El que hagués fet jo per mesurar a veure quin personatge és el més popular hagués fet una enquesta a moltes persones i a part hagués mirat les visualitzacions però no només de la viquipèdia sinó d'altres pàgines.
    Una de les coses que m'ha sorprès més és que el personatge més popular sigui Aristòtil; mai ho hagués endevinant ja que personalment no penso que és el més popular ja que el que em pensava que seria el 1r era Jesucrist però gràcies aquesta investigació del projecte Pantheon, he pogut descobrir que no era Jesucrist i Jesucrist era el 3; després de Plató.
    Un altre cosa que m'ha sorprès ha set que en Cristiano Ronaldo és més popular que no pas en Messi i en aquest aspecte ho trobo molt molt raro, ja que no m'esperava que fos així, sempre he pensat que en Messi és més popular.
    També me mirat una mica la pàgina web oficial hi he vist que han fet una recerca molt llarga i ben feta ja que s'hi poden trobar diferents apartats d'esportistes, cantants... i els seus rànquings respectius i també es pot veure les visualitzacions de cada país de la pàgina web. Està molt bé aquest projecte per la cultura principalment i és molt entretingut poder descobrir els rànquings el recomano a tothom que en tingui curiositat.

    ResponElimina
  5. El projecte PANTHEON, realitzat pel MIT (Massachusets Institute of Technology) ha creat un projecte, que consisteix en investigar sobre els personatges més coneguts de tots els temps. Penso que han fet un molt bon projecte.
    Personalment trobo que aquest treball que han portat a terme és molt interessant, i de ven segur que no són els primers en preguntar-se quin és el personatge més buscat en tota l’historia. Però a la vegada crec que no es poden deixar portar per les entrades a les webs, els diferents idiomes que hi ha... ja que molta dels personatges destacats, són dels més buscats a traves de l’ensenyament. Un exemple seria Ramon Llull. Tota literatura catalana inclou Ramon Llull com a filosòfic i escriptor. Però tot i així, no dubto que alguns dels personatges inclosos a la llista, hagin set buscats per voluntat pròpia.
    Bruna Maneja Juvanteny

    ResponElimina
  6. El MIT (Massachusets Institute of Technology) han creat un projecte anomenat PANTHEON. La seva finalitat és investigar els personatges més coneguts que hi ha hagut al llarg del temps.

    Personalment penso que han fet un molt bon projecte, ja que en ocasions moltes persones s’han arribat a preguntar qui és el personatge més interessat o buscat.

    D’altra banda, opino que és un tema difícil dir quin és el personatge més buscat a partir de les entrades que hi ha en el viquipèdia; ja que a vegades un personatge pot estar molt buscat, però és per el simple fet de que a l’escola o algun altre lloc el fan buscar. Tothom saps que els alumnes quan hem de buscar informació la primera opció és el viquipèdia. Tot i així, trobo que han creat un molt bon projecte.

    Com a conclusió, puc dir que els personatges que apareixen com els més buscats, molts d’ells han estat buscats per obligació; però sempre hi ha l’accepció, i molts d’ells han estat buscat per la pròpia voluntat.

    Gemma Baulenas
    4tC

    ResponElimina
  7. Viquipèdia una de les pàgines amb més popularitat. Penso que és una noticia molt interesant, però penso que el Viquipèdia té un seguit d’avantatges però també uns inconvenients perquè com tots sabem és una pàgina on la informació no és gaire segura ja que pot ser editada. Però la majoria de les persones a l’hora de buscar informació, el Viquipedia és una de les primeres pàgines d’obrir.

    ResponElimina
  8. Personalment crec que han fet una recerca molt bona i molt interessant, ja que tothom algun cop s'ha demanat qui deu ser el personatge més popular, però d'altre banda també penso que no es fiable calcular-lo a trabes de les entrades de la viquipèdia, ja que molts dels personatges més buscats, no son cercats pet voluntat pròpia, sino que l'escola, institut, universitat... T'obligen a buscar-los.


    Aida Barcons Perez
    4t ESO A

    ResponElimina
  9. Pantheon és un projecte realitzat per l' universitat MIT que ha volgut desvetllar quin ha estat el personatges més important de la història. Utilitzant com a font de verificabilitat el número de visites que té en el Viquipèdia i en quantes llengües ha estat traduït.

    Des del meu punt de vista han realitzat un projecte innovador, i no s'han equivocat en el seu mètode. Ja que és obvi que els personatges que més han influït siguin traduïts a diverses llengües, en la Viquipèdia l'enciclopèdia pública (no es subvenciona amb publicitat) més visitada de tot el món. No obstant és veritat que molts dels personatges que són cercats a la Viquipèdia, és per què els en els alumnes se'ls demana fer-ne treballs, i aquests són els que els llibres d'història donen més rellevància. I cal tenir present que les persones que han editat els llibres volen aconseguir que els alumnes tinguin els coneixements bàsics d'aquests personatges.

    Això sí, aquesta universitat en la meva opinió, s'han equivocat a l'hora de posar-li títol en el projecte. Ja que la persona més influent de la història no es pot conèixer amb el nombre de visites que té en el Viquipèdia. Per exemple, suposem que Hitler té més visites que Isaac Newton. És obvi que no podem dir que Hitler hagi ha estat important a la història per els seus terrorífics projectes d'holocaust. En canvi la gent segurament busca més informació sobre ell, perquè va deixar empremta a Europa, i totes les escoles estudien aquest tema obligatòriament. En canvi Newton només és estudiat per una petita part dels alumnes, aquells que decideixen optar per l'optativa de Física. No obstant Newton va aportar molt més a la societat per tal que s'aconseguís avançar cap a una millor societat i més competitiva que no pas Hitler.

    En resum, per a mi el personatge més important de la història es coneix a partir de les seves aportacions que permeten l'avanç de la societat.

    Per concloure, em sorprèn que el filòsof Aristòtil segons el projecte del MIT sigui el personatge més important de la història. Ja que la majoria de les seves hipòtesis i teories que va establir durant la seva vida, malgrat ser considerades correctes per la població durant anys, eren errònies. I tots els que no estaven d'acord amb els seus postulats, malgrat i que tenien raó eren cremats a la foguera.


    Karim Hantari
    4t ESO A

    ResponElimina
  10. Respecte la meva opinió penso que aquest projecte és una manera divertida i enriquidora de saber qui és la persona més coneguda de tots els temps. Però, per altra banda penso que les dades no són del tot fiables ja que molta gent pot conèixer una persona però no buscar-la a la Viquipèdia, per tant penso que el recurs de la Viquipèdia no és prou segur.

    Després de veure la llista amb les persones més conegudes de la història he quedat sorpresa ja que en primera posició hi ha Aristòtil i supera a Jesucrist que està en tercera posició.

    En conclusió, però, penso que és una pàgina web interessant de consultar-la i és molt recomanable.

    ResponElimina