xf

dilluns, 3 de març del 2014

FEM UNA ANÀLISI DE LA GALA DELS OSCARS...

'12 anys d'esclavitud' i 'Gravity', guanyadores dels Oscars

La pel·lícula de Steve McQueen obté el premi al millor film i dues estatuetes més, però la d'Alfonso Cuarón s'endú sis guardons, incloent-hi el de millor director.

Lupita Nyong'o , millor actriu de repartiment per "12 anys d'esclavitud".
Una pel·lícula ha guanyat el premi més important, però l'altra n'ha guanyat més, incloent-hi el de millor direcció. Així s'ha repartit aquest any la victòria als Oscars.

'12 anys d'esclavitud' ha estat triat el millor film i també ha aconseguit el premi al millor guió adaptat i el guardó per a la millor actriu de repartiment, Lupita Nyong'o, el descobriment de l'any. En total, tres premis i tots tres importants.

Però 'Gravity' no s'ha quedat enrere, perquè Alfonso Cuarón ha obtingut el reconeixement com a millor director i cinc premis més han anat a parar a aquesta pel·lícula, de la qual ell també és un dels productors: efectes visuals, muntatge, fotografia, banda sonora original, muntatge de so i mescla de so.

Els premis als actors protagonistes, per a altres títols
Els premis que no han aconseguit cap de les dues pel·lícules que es poden considerar triomfadores, però, són els que reconeixen els actors protagonistes, fet que resta brillantor a la victòria.

El guardó de millor actriu principal ha estat per a Cate Blanchett, per'Blue Jasmine', i aquest ha estat l'únic premi per al film de Woody Allen, que també estava nominat en la categoria de millor actriu de repartiment (Sally Hawkins) i al millor guió original. 

I els actors premiats han estat tots dos 'Dallas Buyers Club': l'actor de repartiment Jared Leto ¡ el protagonista, Matthew McConaughey.

D'aquesta manera, McConaughey derrota, amb 'Dallas Buyers Club', Leonardo Di Caprio, amb el qual, irònicament, comparteix com a secundari una de les escenes estel·lars d''El lobo de Wall Street', per la qual l'actor de 'Titànic' aspirava ser premiat com a millor intèrpret d'un paper protagonista masculí. 



El nou Matthew McConaughey triomfa

El guardó d'aquesta nit representa la culminació del procés dels últims temps amb què McConaughey s'ha esforçat per fer girar la seva carrera i la seva imatge com un mitjó, per passar de ser un actor guapo que feia pel·lícules insubstancials a ser un intèrpret respectat. Per aconseguir-ho, es va haver d'aprimar més de vint quilos per rodar 'Dallas Buyers Club', en què interpreta un malalt de sida que porta medicaments de Mèxic cap als Estats Units. Un dels personatges amb qui tracta és un transsexual interpretat per Jared Leto. Ara tots dos tenen una estatueta daurada. El film encara no s'ha estrenat a Catalunya i aquests dos guardons, més el de maquillatge, que també ha estat per a la mateixa pel·lícula, seran una empenta considerable a la taquilla.

Els actors i les actrius premiades aquesta matinada a Los Ángeles.
La gran derrotada

Tot i que no hi ha hagut cap pel·lícula que hagi arrasat –ha estat, per exemple, una edició d'aquelles en què el director del millor film no és triat el millor director– sí que hi ha dues guanyadores clares, però també una gran derrotada: 'La gran estafa americana', que tenia 10 nominacions i no ha aconseguit cap premi.

La llista dels principals guardonats:

- Millor pel·lícula: '12 anys d'esclavitud'

- Millor actor principal: Matthew McConaughey per 'Dallas Buyers Club'

- Millor actriu principal: Cate Blanchett per 'Blue Jasmine'

- Millor director: Alfonso Cuaron per 'Gravity'

- Millor actor de repartiment: Jared Leto per 'Dallas Buyers Club'

- Millor actriu de repartiment: Lupita Nyong'o per '12 anys d'esclavitud'

- Millor guió adaptat: '12 anys d'esclavitud'

- Millor guió original: 'Her'

- Millor pel·lícula en llengua estrangera: 'La grande bellezza'

- Millor pel·lícula d'animació: 'Frozen'

- Millor documental: 'A 20 pasos de la fama'

- Millor cançó original: 'Let it Go' ('Frozen')

- Millor banda sonora original: 'Gravity'

- Millor vestuari: 'El gran Gatsby'

- Millor fotografia: 'Gravity'

- Millor maquillatge i perruqueria: 'Dallas Buyers Club'

- Millors efectes visuals: 'Gravity'

Redacció Ara Barcelona
www.ara.cat
[Consulta: 3 de març de 2014]

Reflexionem-hi:

- Has vist alguna de les pel·lícules premiades? Quina i què en destacaries?
- "12 anys d'esclavitud" ,el film guanyador, va sobre la història de Salomon Northup. Qui era i què li va passar?
- La pel·lícula es basa en el context de la Guerra de Secessió americana. Quan succeeix i per què es va originar?
- Quin va ser el president nord-americà que va lluitar contra l'esclavitud? Com era la seva personalitat?
- Quina és la pel·lícula per la qual Leonardo Di Caprio optava a un estatueta? Quina relació hi ha amb el tema tractat a classe, el capitalisme industrial?
- Quan va ser la primera gal dels Oscars? Per què es diuen d'aquesta manera?
- Per què creus que "Gravity" ha guanyat tots els premis tècnics? Quin valor li dónes al film?
...

6 comentaris:

  1. - Salomon Northup, va ser un afroamericà lliure que el 1841, quan anava cap a una entrevista de feina, dos dels seus futurs companys, el van drogar i el van segrestar. Llavors el van portar a un mercat d’esclaus i el van vendre. Es va passar dotze anys treballant per varis amos, fins que es va guanyar la seva llibertat, el 1853. Més tard va poder contactar amb la família i amics i van fer que l’estat de Nova York, firmés una llei contra l’esclavitud afroamericana. Un cop va poder tornar a casa, va escriure un relat anomenat “12 anys d’esclavitud”, que és el que s’ha basat la pel•lícula.

    - Va ser un conflicte que va ocorre entre els anys 1861 i 1865, entre vint-i-tres estats del nord dels EUA (estats confederats) i onze estats del sud (unió). Tot va succeir quan els estats confederats van voler lluitar contra l’esclavitud dels estats del sud.

    - Abraham Lincoln va ser el president que va lluitar contra l’esclavitud.

    - “El lobo de Wall Street”

    - Ha guanyat els afectes tècnics, ja que la pel•lícula estava plena d’afectes especials. La major part de la pel•lícula passa a l’espai, per tant el decorat és totalment artificial, però, segons la meva opinió, molt ben aconseguit.

    ResponElimina
  2. No he vist cap de les pel•lícules premiades, però em fa gràcia veure "12 anys d'esclavitud".
    Salomon Northu, va néixer a Minerva al 1808, i va morir el 1857. Va ser un afroamericà lliure que va adquirir renom per ser segrestat al 1841, quan anava a una entrevista de treball. Mentre acompanyava els seus suposats caps a Washington D.C., aquests els van drogar i el van vendre com esclau. Va ser traslladat a Nova Orleans i va ser entregat al seu amo de plantació de la Parròquia de Rapides, a Luisiana, on va començar un període de captiveri que va durar dotze anys, fins que es va guanyar la seva llibertat al 1853. Va ser un dels pocs esclaus segrestats que va aconseguir la seva llibertat. Més tard va poder contactar amb la seva família i amics i va fer que l'estat de Nova York, firmés una llei en contra de l'esclavitud afroamericana.
    Les memòries de Solomon Northup es reprieixen varies vegades a finals del segle XIX i al 1968, Sue Eakin i Joseph Logsdon van publicar una versió anotada. Des de 1999, Saratoga Springs celebra anualment el dia de Solomon Northup. Al 2013 les memòries de Northup, van ser adaptades al cinema en la pel•lícula "Dotze anys d'esclavitud" produïda i dirigida per Steve Mc Queen i protagonitzada per Chiwetel Ejiofor en el paper de Solomon Northup.
    La Guerra de Secessió americana va ser un conflicte que va ocorre entre el 1861 i 1865, entre vint-i-tres estats dels Estats Units i onze estats del sud. La causa d'aquest conflicte va succeir perquè els estats confederats (els estats del nord) van lluitar en contra de l'esclavitud dels estats del sud.
    El president que va lluitar en contra de l'esclavitud va ser Abraham Lincoln.
    La pel•lícual per la qual Leonardo di Caprio optava a una estatueta era El lobo de Wall Street. Aquesta pel•lícula té relació amb el tema que hem tractat a classe, perquè el tema de la pel•lícula és el món de la borsa i els diners.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. De les pel·lícules premiades he vist "Gravity" i "El Gran Gatsby". De "Gravity" en destacaria: els efectes especials; la originalitat, perquè és un film que destaca de la resta; i les sensacions que et provoca. "El Gran Gatsby" em va encantar, en destacaria la facilitat que té per enganxar-te i no treure'n els ulls de sobre (tot i que acaba malament) i alhora la història, que és explicada com un conte (basada en la novel·la). També destaco la brillant interpretació de Leonardo Di Caprio i el tema dels anys 20 del segle XX, que em capta molt l'atenció.

    "El lobo de Wall Street" era la pel·lícula per la qual optava l'Òscar en Di Caprio i m'agradaria veure. Té molt a veure amb el capitalisme comercial, perquè Jordan Belfort (el protagonista) és un corredor de borsa que s'enriqueix a l'edat de vint-i-sis anys i coopera amb un cas de corrupció que involucra el banc de Wall Street i la màfia en els anys 90.

    La primera gala dels Òscars fou el 16 de maig del 1929 a Los Ángeles. Hi ha diverses teories sobre l'origen del nom. Una diu que va rebre aquest nom per AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Una altra versió deia que s'assemblava al rei Òscar II. També hi ha una altra teoria que diu que reb aquest nom perquè fa referència al primer marit que va tenir la Bette Davis, Oscar Nelson.

    La pel·lícula de "Gravity" em va agradar bastant, perquè tal com he dit abans, els efectes especials són impressionants i només veure el tràiler ja et provoca una determinada sensació de malestar. A més a més, està interpretada per actors molt bons com la Sandra Bullock o en George Clooney, i això afavoreix molt en la qualitat d'un film. És una pel·lícula que destaca de la resta, ja que no és un tema corrent ni que veiem habitualment. També cal dir que hi ha certs aspectes que em desagraden, com per exemple, algun moment de la pel·lícula se'm va fer avorrit, llarg o repetitiu; o bé és un tema que ens queda una mica lluny, ja que és a l'espai. Les pel·lícules que tracten el tema de l'espai no m'han agradat mai, però aquesta n'és una excepció.

    ResponElimina
  4. El primer president dels Estats Units que lluità obertament contra l'esclavitud fou Abraham Lincoln, del Partit Republicà. Abolí l'esclavitud i supervisà el resultat de la Guerra de Successió Americana fins que aquesta acabà. En aquest moment, intentà unir els nord-americans a través de polítiques de reconciliació. Fou assassinat l'any 1865. La seva mort es convertí en el primer magnicidi dels Estats Units. El seu assassí fou John Wilkes Booth, que cridà la frase llatina -sic semper tyrannis-, que significa "així sempre als tirans".

    La primera gala dels Oscars fou el 29 de maig del 1929 a un dinar privat a l'Hotel Hollywood Roosevelt. Els Oscars premien els millors treballs realitzats per actors, directors, productors i tècnics en relació amb la indústria cinematogràfica, tan estrangera com nord-americana. L'origen del nom "Oscar" és encara avui dia un tema de fort debat. A la biografia de la famosa actriu Bette Davis s'afirma que el nom es posà en honor al seu marit, Oscar Nelson. Una de les teories més recolzades és la versió de Sidney Skolsky, el qual sentí a Margaret Herrick, secretària executiva de l'acadèmia que lliure els premis, l'any 1931, dir que l'estatueta s'assemblava al seu tiet Oscar, fent referència al seu cosí Oscar Pierce. Aleshores, Skolsky adaptà el nom d'Oscar a un dels seus articles, dient: Els empleats han anomenat afectuosament la famosa estatueta com a "Oscar".

    ResponElimina
  5. He vist la pel•lícula interpretada per el protagonista de Titànic, Leonardo Di Caprio anomenada El lobo de wall street. Penso que no és una pel•lícula fantàstica, però lo que relata i dona entendre és el que la converteix en un film interessant. Els diners no són lo que ens porta la felicitat, com moltes vegades diem; tens que donar sentit a les coses importants que ens envolten per petites que siguin.
    Abraham Lincoln va ser el president nord-americà que va lluitar contra l’esclavitud.
    Com he dit la pel•lícula que optava Leonardo Di Caprio aconseguir una figura, era El Lobo de wall street. La relació que i té es la de les grans masses de diners, l’estafa americana. Com aquest dies estem veient a classe, el capitalisme, que es basa en l’economia, el lliure mercat i la propietat privada. Com en aquest film.
    La primera Gala dels Oscars va ser el 1929. Fins el 1942 era tant el suspens que la cerimònia, que dies abans de l’entrega dels premis posaven amb les estàtues davant del diari. La primera vegada que es van gravar per la tele van ser l’any 1953, segla XX. Des de llavors la cadena NBC va tenir exclusivitat fins el 2000.
    Penso que Gravity es mereixia el premi a efectes tècnics perquè pel que ser, es una pel•lícula ambientada a l’espai, i això significa que tots els decorats son artificials i darrera d’això hi ha molta feina amb cada escena .

    Bruna Maneja Juvanteny

    ResponElimina