xf

dimarts, 25 de març del 2014

EL PERQUÈ DE LES COSES...

Benvolguts followers,

fa dies escoltant un programa de ràdio, no diré quin per no fer-ne publicitat, explicaven que els humans quan ens anem fent grans perdem aquella curiositat que teníem de petits; és a dir, deixem de fer-nos preguntes com podrien ser: per què plou? per què les finestres dels vaixells són rodones? per què els anglesos condueixen per l'esquerra? Aquesta ja la sabeu! Per què de sobte a la mare li ha sortit panxa? Per què el ratolí de l'ordinador se l'anomena ratolí? Per què els teclats d'ordinador són com són? ...

Bé, tot de preguntes que sovint tenen una resposta lògica i d'altres no tant... Us convidem a tornar a ser curiosos i a demanar el "perquè" de les coses. 

Proposem que la gent vagi dient "Per què ..." i els altres ajudem a buscar-hi una resposta. Som-hi?

Ajudem a en Mourinho a trobar la resposta al "¿Por qué?"
Aquí us deixem la resposta a la pregunta en negreta, l'administrador del blog ja n'haurà contestat una, per tant, comença la roda dels "Per què...?"



Per què l'aeroport de Barajas (Madrid) es passarà a dir Adolfo Suárez?

Fotografia d'Adolfo Suárez.
PD: sabem que l'examen de Socials ha passat, però per futurs temes aquí teniu un web per posar a prova els vostres coneixements de Història (és en castellà!). El penjaré a la plataforma de l'escola.

http://www.testeando.es/asignatura.asp?idC=10&idA=24


41 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un grup d'investigadors espanyols ha dit que els telòmers curts (protegeix els extrems dels cromosomes de les activitats de reparació de l’ADN, assegurant el funcionament de la cèl•lula.) són la principal font del dany causant de l'envelliment de l'organisme humà.
    Però també hi ha altres motius com per exemple el desgast dels ossos, ja que amb el temps els ossos es cansen i ja no tenen la mateixa mobilitat que abans. Jo penso que l’ésser humà és com un material elèctric que amb el temps s’acaba cansant i deixa de funcionar.

    Perquè el tancar els ulls veiem llums?

    ResponElimina
  3. Per què l'aeroport de Barajas es passarà a dir Adolfo Suarez?
    L'aeroport de Barajas es passarà a dir Adolfo Suarez perquè és una proposta que va fer Mariano Rajoy desprès de la mort de l'Adolfo. Adolfo Suarez va ser el primer president d'Espanya desprès de la dictadura franquista.

    Aida Barcons Perez
    4t ESO A

    ResponElimina
  4. Els humans veiem una imatge perquè la llum estimula els fotoreceptors de la retina i transformen aquesta estímul en impulsos elèctrics que viatgen fins al cervell a través dels nervis. Un cop allà el cervell interpreta els senyals com una escena.

    Quan tanquem els ulls amb força , a les parpelles veiem punts de llum, colors i espurnes. Succeeix perquè "l'augment de la pressió en el globus ocular, activa mecànicament la retina i genera activitat elèctrica sense sentit".

    Per què hi ha gent dretana i gent que és esquerrana?

    ResponElimina
  5. El nostre sistema nerviós, juntament amb els factors hereditaris dels nostres pares, ens dóna una capacitat més gran en una mà que en l'altra. I en esports com el futbol, els peus també s'hi veuen implicats.

    Les estadístiques han determinat que el 70% de la gent és dretana, el 13% és esquerrana i el 17% no es sent determinada per cap costat.

    Per què el llum de la cuina tarda mes a engegar-se?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perquè són fluorescents o llums de baix consum, que els hi costa més escalfar-se i fer llum intensa.

      Per què la lluna té un cantó fosc que mai veiem?
      Sílvia Feliu 4rt A

      Elimina
  6. Perquè el moviment de rotació i de transsició de la Lluna duran el mateix temps (28 dies). Quan hauriem de veure la cata oculta coincideix que es troba a darrera de la Terra i no li arriben els rajos del sol, es quan diem que hi ha Lluna nova.

    Per què si a Catalunya es hivern a Argentina és estiu?

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  7. Perquè la Terra té una forma esfèrica i té una certa inclinació en el seu eix de gir respecte el Sol. Això fa que en llocs com els pols no hi toqui gaire la llum o bé que quan a Catalunya és hivern a Argentina sigui estiu.

    Per què hi ha persones que somien en blanc i negre?

    ResponElimina
  8. Aproximadament el 12% de la gent somia només en blanc i negre, malgrat que totes les persones tendim a somiar amb coses en comú: situacions relatives a l'escola o la universitat, ser perseguits, córrer lent en algun lloc, caure, arribar tard, dents caient, volar, etc.
    Aquesta absència de color és deguda probablement a l'estat d'ànim de la persona, que se'n va a dormir amb un cert pessimisme o bé que hom té certa destresa manual. Tot i així, depèn molt de cadascú, i també pot ser indici de por, inseguretat, monotonia.. o simplement és possible que no recordem els colors del nostre somni i només el seu contingut.

    Per què les caixes negres del avions reben aquest nom?

    ResponElimina
  9. Perquè les caixes negres són indestructibles, i graven totes les conversacions que tenen entre el pilot i el coopilot entre ells, o amb altres companys de les torres.
    D'aquesta manera si malauradament es produís un accident i la majoria o tots es moríssim, la caixa negra quedaria intacte i els investigadors podrien aconseguir més dades sobre el cas.
    Per què a vegades quan somiem que hem caigut del llit, obrim els ulls a l'instant?
    Karim Hantari
    4t ESO A.

    ResponElimina
  10. Hi han varies teories sobre aquest esdeveniment, però la que més es sosté és que el nostre cervell deixa de rebre impulsos nerviosos, i en conseqüència rebem aquest estímul que ens permet tornar a la normalitat.

    Per què quan el comandament no funciona apretem més fort les tecles?

    Samir Bangarda
    4t ESO C

    ResponElimina
  11. Perquè perdem la paciència i els nervis, i això fa que que apretem més fort les tecles perquè funcioni.
    Perquè ens cansem i dormim si en menjar recuperem tota l'energia gastada?
    Azzadin Bisi
    4t ESO C

    ResponElimina
  12. Perquè encara que recuperem la nostre energia el nostre cos segueix cansat, tant a l'interior (el cervell, els òrgans interns,etc ) com a l'exterior (els músculs i les articulacions, etc) del nostre organisme.Cal destacar que sense un bon descans, físic i mental, no hi ha idees, no hi ha motivació, no hi ha il · lusió, no hi ha energia, no hi ha innovació, no hi ha creativitat, no hi ha empresa ni projecte ni tasques ni estudi ni aprenentatge ni formació ni res.

    Perquè la Sal en accés actua com una Droga (com per exemple la Marihuana)?

    Mohamed Azanay
    4t A ESO

    ResponElimina
  13. L'addicció a la sal existeix. De fet, molts viuen en aquesta addicció sense saber-ho i qui ho lamentarà amb el pas del temps serà la seva salut. Per fer-nos una idea, la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) ha alertat que la sal ja pot considerar-se com una droga, no només pels efectes perjudicials que provoca en la salut, sinó també per l'alta capacitat addictiva que posseeix.

      El 80% d'aquesta sal prové d'aliments precuinats i el 20% està present únicament en el pa. L'addicció a la sal deriva en un perillós sobreconsum que provoca un augment de la pressió arterial, incrementant així el risc de patir hipertensió.

    - Per què obrim la boca cada vegada que mirem al sostre?
    Ouissal El Idrissi
    4t ESO B

    ResponElimina
  14. Perquè quan mirem al sostre, la pell del coll i mentó queden tirants i molesta, llavors, com a acte reflex, obrim la boca.

    Ja que parlem d'obrir la boca , Per què les dones obren la boca quan es maquillen els ulls?

    Mohamed Azanay
    4tA ESO

    ResponElimina
  15. Perquè quan obrim la boca la pell de les galtes s'estira i això fa que les pestanyes s'obrin més, d'aquesta manera es poden pintar millor.

    Per què ens posem vermells quan tenim vergonya?

    Ernest Martinez.

    4t ESO C.

    ResponElimina
  16. La vergonya seria més suportable si no fos perquè hi ha un signe que informa que ho estem passant malament! La nostra cara s'envermelleix tot informant que aquella situació és compromesa.

    el canvi de color és sobtat i incontrolable! L'explicació del fenomen és relativament senzilla: A la nostra pell s'hi amaguen una gran quantitat de terminacions nervioses i vasos sanguinis. Quan una persona passa vergonya o s'enfada el ritme cardíac augmenta i els capil·lars es dilaten i és per això que el nostre rostre pren un color vermellós.


    Per què quan veiem a una persona que ens crida l'atenció, comensem a reaccionar d'una altre manera?

    ResponElimina
  17. Perquè intentes ser perfecte vers a ell/ella, perquè també puguis cridar-li l'atenció i es fixi en tu. Sol passar en la majoria d'enamorats, ja que busquen qualsevol mètode per poder-te enamorar.

    Per què no hi ha un llenguatge de programació universal (informàtica), sinó que n'hi ha centenars o milers?
    Llistat: http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Lenguajes_de_programaci%C3%B3n

    Marc Fuster
    4t ESO C

    ResponElimina
  18. Perquè és un sistema de comunicació d'un tipus que s'utilitza per comunicar-se amb un ordinador o per comunicar-ne entre sí. Ni han tants perquè jo crec que cada empresa té el seu tipus de llenguatge.


    Per què parpallajem molt sovint involuntàriament?

    Xavier Tetilla
    4t ESO A

    ResponElimina
  19. Perquè els nostres ulls necessiten un mecanisme de protecció i estar sempre humits i nets, les parpelles actuen com neteja parabrises, gràcies al seu moviment estenen el líquid lacrimal de forma homogènia per tot l'ull, evitant també que s'irriti i es cansi, produint una visió borrosa.

    Per què el paper dels llibres antics és groc?

    Paula Gil
    4t ESO C

    ResponElimina
  20. El paper conté un component anomenat celulosa que s'oxida al llarg del temps i això fa que agafi aquest to groguenc.

    Per què tenim la necessitat de moure'ns quan parlem per telèfon?

    Ernest Martinez.
    4t ESO C.

    ResponElimina
  21. Les accions motores deriban d'una reacció química del cervell que és resultat d'estímuls produïts per les percepcions dels nostres sentits, és a dir, ens movem per les sensacions que esperimentamos en escoltar algú, ja sigui per gust, tristesa, o ens enfadem.

    Per què són més comuns els cràters de meteorit a la Lluna que a la Terra?

    Paula Gil
    4t ESO C

    ResponElimina
  22. Doncs perquè la Lluna no té cap atmosfera o cap altre tipus de capa que la protegeixi, en canvi la Terra sí.

    Per què badallem quan veiem badallar algú?

    Ernest Martínez.
    4t ESO C,

    ResponElimina
  23. Existeixen diferentes teories a aquesta pregunta tant difícil de respondre. Una de les més acceptades és que es correspon al sistema nerviós de les persones, que s'adapta a l'ambient. Si veus a algú badallar, el cervell respon fent-te badallar a tu, ja que creu que estàs cansat perquè l'altre ho està i és hora de dormir.


    Per què sentint diferents sorolls a vegades se'ns posa pell de gallina?

    ResponElimina
  24. És una pregunta difícil de contestar, ja que no a tothom li passa aquest fet. Se'n pot posar la pell de gallina si algun soroll/música ens toca la nostre part més sensible i és un estímul per dir que aquell soroll ens agrada molt o bé que ens provoca dolor o irritació.

    Per què el color rosa diuen que és color de noia?

    ResponElimina
  25. El color rosa va sorgir als Estats Units després de la victòria en la Segona Guerra Mundial. Els feliços 50 es van tenyir de colors pastel, amb el rosa ja definitivament assignat a la dona. Dodge va llançar el 1955 el seu model La Femme (les dones), pintat en rosa i blanc.

    Perquè plorem quan pelem les cebes?

    ResponElimina
  26. Les cebes tenen les seves pròpies cèl·lules. Dintre les cèl·lules hi han alguns compostes que contenen sofre. Quan tallem cebes, aquests compostos es trenquen i s'hi produeix una reacció química que els transforma en molècules sulfurades més volàtils, que s'alliberen a l'aire. Aquestes molècules reaccionen amb la humitat dels ulls humans, causant àcid sulfúric, que produeix una sensació de cremor. Les terminacions nervioses dels ulls la detecten i el cervell reacciona automàticament, obligant als conductes lacrimals a produir llàgrima per diluir l'àcid i, així, protegir els ulls.
    Per què els pessebres són ratlles blanques?
    Jordi Campàs Caballeria
    4t ESO C

    ResponElimina
  27. Primer de tot, diria que et refereixes al pas de zebra o pas de vianants. Els pas de zebra originalment era blau i groc i fou inventat pels anglesos, ja que al Regne Unit es van pintar a més de 1.000 localitats l'any 1949. La instauració totalment legal del pas de vianants va tenir lloc el 31 d'octubre de l'any 1951 a Slough. A partir d'aquí, van començar a ser blancs. Amb aquest color s'aconseguia un contrast amb el negre de la carretera, creant així un major impacte en els conductors i els vianants. Alhora s'augmentava la seguretat, ja que el blanc és un color que capta l'atenció.

    Per què es forma l'arc de Sant Martí després de ploure?

    ResponElimina
  28. Ja que la llum incereix a les gotes d'aigua de la pluja que estàn suspeses a l'atmosfera i, llavors, els colors de la llum (vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i morat) es reflecteixen, donant lloc a l'arc de Sant Martí.

    - Per què ens fa soroll la panxa quan tenim gana?

    ResponElimina
  29. Els sorolls a la panxa quan tenim gana són provocats per les contraccions de l'estomac i l'intestí. De fet, aquesta contracció es fa de forma contínua sempre i serveix per ajudar a la digestió barrejant els sucs gàstrics i empenyent el menjar a través dels intestins.

    Els sorolls però, es fan més forts quan no tenim res a l'estomac. Les contraccions remouen l'aire amunt i avall i per això el so ressona entre les parets de la panxa i se sent encara més.

    Per què els vaixells i els avions utilitzen MAYDAY per demanar ajuda?

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  30. La paraula "Mayday" prové del francès de la paraula "m'aider", que significa ajuda. Aquesta forma de demanar ajuda no només s'utilitza per els vaixells, sinó que també s'utilitza per aviacions, forces policials...

    Cada persona pensa amb l'idioma matern que ha parlat sempre, doncs els sords amb quin idioma pensen?

    Ernest Martínez Pla.
    4t ESO C.

    ResponElimina
  31. Depenent de les circumtàncies de la persona sorda pot pensar en diversos conceptes. Si és sorda de naixement pensa gràficament, si va aprendre a llegir pensa en la llengua en que ho va fer i si va aconseguir escoltar pensa en la llengua materna.

    Per què les persones asiàtiques tenen els ulls ametllats ?

    Pol Rifà
    4t C

    ResponElimina
  32. Segons una teoria d'antropòlegs americans dels anys 50, l'origen d'aquesta formació cutània va poder ser a causa d'una necessitat adaptiva durant la primera gran glaciació per protegir els ulls de la radiació UV extra, del vent i de les baixes temperatures que van assolar les estepes d'Àsia Central fa 18 milions d'anys.
    Tot i així altres científics xinesos diuen que aquesta formació cutània és a causa d'un gran nombre d'asiàtics que provenen d'una altre branca d'homínids diferents a la nostre.

    Per què les zebres tenen ralles negres a la pell? (La resposta d'aquesta pregunta se sap desde fa poc)

    Ernest Martínez Pla.
    4t ESO C.

    ResponElimina
  33. Uns científics de la universitat de Califòrnia Davis han descobert que aquest fet es produeix gràcies a les mosques com el tàvec o les tse-tse que intenten evitar picar a zones ratllades blanques i negres. Les picades d'aquestes mosques són més freqüents en les zebres que en altres animals com els cavalls ja que tenen el pèl més fi i són més fàcils de picar. Ho van descobrir ja que als llocs o les temporades on les picades d'aquests insectes són més freqüents, les zebres tenen més ratlles al cos.

    - Per què tenim singlot?

    ResponElimina
  34. El diafragma és un múscul que separa els pulmons dels òrgans que tenim a la panxa i és el principal culpable del singlot.
    De vegades els músculs abdominals pressionen de forma excessiva sobre el diafragma (per exemple després de menjar o beure molt, o després d'inhalar fum), el que fa que distengui de forma anormal. Això porta com a conseqüència que la respiració s'alteri, i succeeixen una sèrie de contraccions espasmòdiques en el diafragma, que provoquen inspiracions i espiracions incompletes.

    Per què la raça negre és d'aquest color?

    Ernest Martínez Pla.
    4t ESO C.

    ResponElimina
  35. Són d'aquest color degut a la quantitat de melanina que contenen en la pell,ja que la melanina protegeix la pell de les cremades solars.Hi ha més persones negres a l'Àfrica, on la intensitat solar en la més intensa del planeta.

    I si hi ha molta pobleción negra a Amèrica és perquè fa segles, el tràfic d'esclaus va portar molts africans a Amèrica, continent on aquesta raça no és autòctona sinó importada. Per això, en l'actualitat ens referim a ells com "afroamericans"

    Els alopècics es renten el cap amb gel o champú?

    Ian Ferrer
    4tC

    ResponElimina
  36. Perquè tenen la melanina (un pigment present tan éssers vegetals com animals) més desenvolupada, degut a que s'han de protegir dels potents raigs del Sol constantment.

    Cal tenir present que la melanina també és la causant de que quan els de raça blanca s'exposen molt el Sol, els canviï el color de la pell, cap a un marronós (moreno).

    Per què la pell de poma és comestible, en cavi la de mandarina i altres fruites no?

    Karim Hantari.
    4t ESO A.

    ResponElimina
  37. Segurament els alopècics es renten el cap amb gel ja que com que no tenen cabell el xampú no els hi serveix. Tot i això, poden utilitzar qualsevol dels dos.

    - Per què els protagonistes dels acudits sempre es diuen Jaimito?

    ResponElimina
  38. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  39. Cada cosa es diu per un nom cada cosa te un significat, Les persones que es inventaven les coses ficaven un nom podria ser en seu cognom o potser auqll nom tenia un sentit moltes coses tenen el nom amb engles que traduides tenen un singificat.

    Per què quan riem molt s'ens cauen les llagrimes?

    ResponElimina