xf

diumenge, 9 de març del 2014

PARLEM DEL CONFLICTE A CRIMEA

Durant les últimes setmanes, el món està a l'expectativa dels esdeveniments que van sorgint dia a dia a la península de Crimea (Ucraïna), on l'exèrcit rus està preparat per envair-la. Al mateix temps el govern de la república autònoma de Crimea ha decidit independitzar-se i annexar-se a Rússia, ja que la majoria de la població es sent d'aquesta nacionalitat. Per confirmar-ho, es realitzarà un referèndum el 16 de març.

Manifestants a Ucraïna en contra del paper de Putin en aquest conflicte.
Com podeu imaginar el govern ucraïnès, la Unió Europea i altres països com EUA no hi estan d'acord, i insten a que hi hagi diàleg i que no es violin els tractats internacionals. La situació és molt complexa i hem de buscar els antecedents en la història d'aquests territoris, sobretot quan Ucraïna formava part de la URSS, per trobar-hi les causes. 

Les preocupacions que s'origini una nova guerra a Europa fa tremolar a les grans diplomàcies del món, però també és preocupant el factor econòmic, com s'han pogut observar en les borses europees en els darrers dies, ja que Rússia i Ucraïna són dos dels grans exportadors de gas al continent europeu.

Per entendre i veure en perspectiva el conflicte us recomanem que llegiu el següent article:



Reflexionem-hi?

- Què va ser i quan es va formar la URSS?
- Quines conseqüències pot tenir aquest conflicte a nivell mundial?
- Quines idees principals n'extreus després d'haver llegit l'article de El País?
- El procés d'autodeterminació de Crimea és comparable al procés de la possible independència de Catalunya? Cerca les semblances i diferències?
- Per què creieu que a Rússia l'interessa anar annexant territoris? Quin és el seu objectiu?
- El conflicte a Ucraïna per què es va iniciar internament?
- Quin va ser el president de la URSS més sanguinari i autocràtic?
- Crimea ha sigut un territori molt conflictiu. Quines altres guerres s'han produït en aquesta península històricament?
...

7 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. La Unió Soviètica, oficialment anomenada Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques va ser un Estat Federal constitucionalment socialista que va existir a Eurasia entre el 1922 i el 1991. La URSS va tenir un sistema polític de partit únic dominat pel Partit Comunista fins el 1990 i encara que era una unió federal de 15 repúbliques soviètiques subnacionals, l'Estat soviètic va ser estructurat sota un govern nacional i una economia centralitzada.
    El 28 de desembre de 1992 en una conferència de delegacions plenipotenciàries de la RSFS de Rússia, RFSS de Transcaucasia, la Rss de Ucrania i la RSS de Bielorrusia es va aprovar el Tractat de Creació de la URSS i la Declaració de la Creació de la URSS, formant-se la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Aquests documents van ser confirmats pel primer Congrés dels Soviets de la Unió Soviètica i firmats pels caps de les delegacions Mijaíl Kalinin, Makha Tskhakaya, Mjaíl Frunza i Grigory Petrovsky i Aleksandr Chervyakov respectivament el 30 de desembre de 1922.
    L'1 de febrer de 1924 la Unió Soviètica va ser reconeguda per l'Imperi britànic i en aquell mateix any es va aprovar una Constitució soviètica legitimant la unió deñ desembre del 1922.


    Personalment crec que si tot segueix com va ara i Rússia no posa de la seva part, aquest conflicte acabarà amb un guerra que afectarà mundialment, podrem parlar d'una 3a Guerra Mundial. Rússia és el país amb més territori i a més juntament a els Estats Units té a la seva disposició molt armament, per aquest motiu crec que Rússia hauria de plantejar-se si li val o no la pena causar una guerra.


    El president més sanguinari i autocràtic de la URSS va ser Stalin, el dictador comunista que va enviar en massa uns 30 milions de persones a morir a les regions de Siberia.

    Aida Barcons Pérez
    4t ESO A

    ResponElimina
  3. La URSS és la Unió de les Repúbliques Socialistes Soviètiques. Va néixer com a quatre repúbliques socialistes soviètiques fetes dins del territori de l'imperi Rus, el qual va ser abolit per la revolució russa l'any 1917. Va anar creixent fins a estar formada per 15 repúbliques diferents. Era una federació constitucional dels estats socialistes, els quals estaven basats en el comunisme. Va desaparèixer l'any 1991 degut a greus causes econòmiques.

    El President més sanguinari i autocràtic va ser sens dubte Stalin. Que va ser un dels més famosos dictadors comunistes russos, i degut a els seu mal mandat va causar grans èpoques de fam, moltes guerres,.. i amb tot això van arribar a morir més de 30 milions de persones en els seus territoris.

    A Crimea ja va haver-hi un altre gran conflicte que va ser la Guerra de Crimea, que va ser el primer conflicte modern, el qual va enfrontar a l'imperi rus per una banda, contra els imperis de Gran Bretanya, Irlanda , França, Sardenya, i l'imperi Otomà (imperi Turc)

    Arnau Ramisa Aligué

    ResponElimina
  4. La URSS és la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Aquesta va ser un estat situat al nord d’Europa i va existir des del 1922 fins el 1991. La URSS es basava en una ideologia comunista.
    Jo crec que si aquest conflicte segueix així, hi haurà una gran guerra que no només els afectarà a ells, sinó que també afectarà a tot el món.
    El president més sanguinari i autocràtic de la URSS va ser Stalin, que va ser un dels pitjors dictadors comunista de tots, i que en el seu mendat van arribar a morir uns 30 milions de persones.

    Sílvia Pujolràs

    ResponElimina
  5. La URSS (Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques) fou un estat comunista i federal fundat l'any 1922 com a conseqüència de la Revolució Russa del 1917 i abolit l'any 1992 com a conseqüència de les accions de Mikhaïl Gorbachov l'any 1989 com a president de la URSS. Fou el bàndol contrari als Estats Units durant la Guerra Freda, la qual seguí a al Segona Guerra Mundial. Els presidents soviètics més coneguts són Stalin (el més sanguinari i autocràtic) i Gorbachov, que començà la desintegració de la Unió Soviètica.

    Penso, sincerament, que els conflictes de Crimea i Catalunya són, en bona part, diferents. Crimea es vol separar d'Ucraïna per annexar-se a un altre país, Rússia. Catalunya vol obtenir la independència d'Espanya per esdevenir lliure. Catalunya vol separar-se d'Espanya, en part, per les injustícies econòmiques i el maltracta a que és sotmesa, mentre que el govern ucraïnès de Yanukovitx és prorrús i, per tant, afavoreix Crimea. Són situacions diferents, en contexts diferents.

    Jordi Campàs Caballeria

    ResponElimina
  6. La URSS és la Unió de les Repúbliques Socialistes Soviètiques, que va néixer com a quatre repúbliques socialistes soviètiques fetes dins del territori de l'imperi Rus, el qual va ser abolit per la revolució russa l'any 1917. Era una confederació constitucional d'estats socialistes basada en la ideologia comunista.

    La URSS va tenir un sistema polític de partit únic dominat pel Partit Comunista fins el 1990 i encara que era una unió federal de 15 repúbliques soviètiques subnacional.

    El president més sanguinari i autocràtic de la URSS va ser Stalin.

    Penso què, si segueixen així acabaran molt malament i que fins i tot a nosaltres ens causaran un seguit de problemes i que això podria arribar a una 3a guerra mundial. Rússia té una superfície de 17.075.400 quilòmetres quadrats, i és el país més extens del món; la superfície de Rússia és la vuitena part de la superfície terrestre total. I penso, que tindrien que plantejar-se molt lo que volen aconseguir, ja què sinó com hem dit abans causarien una guerra.

    ResponElimina
  7. Union de Repúblicas Socialistas Soviètiques. La seva història comença el 7 de noviembre de 1917.
    Fa molts anys quan hi va haver la guerra mundial va estar enfrontada la unió soviètica o URSS amb els americans EUA.

    L'unió soviètica es basa en el comunisme que vol dir tot és de tots, en canvi els EUA es basen en un sistema capitalista, on hi ha propietat privada i cada un té el que té, hi ha rics i pobres. El president va ser Stalin que va enviar a milions de persones per morir de Siberia

    ResponElimina